Skapa klimatsmarta veckomenyer

Hållbarhet kliver högre och högre upp på allas agendor, och vi vill gärna vara med bland dem som går i fronten för detta.

Skapa klimatsmarta veckomenyer

Hållbarhet kliver högre och högre upp på allas agendor, och vi vill gärna vara med bland dem som går i fronten för detta.

Därför är det bara ett naturligt steg för oss att vi nu har påbörjat arbetet med att klimatberäkna SAMTLIGA recept för att ge skolor och restauranger en enkel överblick kring hur deras menyval påverkar vår värdefulla planet.

Samtidigt som nyårsklockorna ringde in 2019, så lanserade vi också vårt nya koncept Next is Now, som egentligen är mer av ett förhållningssätt för oss. Detta är något vi planerat för länge och det var ett naturligt steg för oss att ta eftersom vi vill ligga i framkant när det kommer till framtidens matvanor, hållbarhet och hela industrins bidrag till en bättre värld.

Ett annat viktigt initiativ inom detta är lanseringen av vårt nya menyplaneringsverktyg där du som kostchef, menyplanerare eller kock enkelt kan skapa egna veckomenyer som du sedan skriver ut, eller ännu hellre sparar ner som pdf och behåller digitalt på en läsplatta, dator eller i mobilen.

 

«

…vi vill ligga i framkant när det kommer till framtidens matvanor…

Vi vill göra det enklare för restauranger att göra medvetna val

“Vi vill hjälpa restauranger inom både privat och offentlig sektor att göra medvetna val för att minska avtrycket på vår planet. Därför har vi tagit fram en symbol för att visa vilken klimatpåverkan ett recept har. Det gör det lätt att jämföra olika recept och mäta hur stor klimatpåverkan maten man serverar har”, säger Lars Lundahl, miljöchef på Orkla Foods Sverige.

Än så länge har vi klimatberäknat ungefär 150 av våra recept, men jobbar kontinuerligt för att alla våra recept ska ha denna uträkning så småningom. I vår receptbank kan du både se vad varje individuellt recept har för klimatpåverkan, och med klimatpåverkan menar vi utsläpp av växthusgaser och detta uttrycks i koldioxid-ekvivalenter (CO2e), samt vad hela din veckomeny får för snittpåverkan.

Snabbfakta om menyverktyget:

  • Ambitionen är att alla våra recept ska vara klimatberäknade, och därmed tillgängliga i menyverktyget.
  • Vi vill göra det enkelt för restauranger och kockar inom både offentlig och privat sektor att skapa mer klimatsmarta menyer.

Dela med andra

Läs också…