Vägen till det goda: potatis

Potatisen är en älskad råvara i Sverige och kan tillagas på ett oändligt antal vis. På Orkla har vi dessutom stenkoll på hela kedjan. Från åkern till färdig produkt.

Vägen till det goda: potatis

Potatisen är en älskad råvara i Sverige och kan tillagas på ett oändligt antal vis. På Orkla har vi dessutom stenkoll på hela kedjan. Från åkern till färdig produkt.

Vi har en lång och gedigen tradition av att tillaga olika potatisrätter. All vår potatis tillagas i Eslöv. Där har vi bland annat Sveriges enda anläggning för tillagning av potatismos. I Eslöv har vi tillagat mos sedan 1952, så vi har haft många år på oss att bli experter.

Vi arbetar i möjligaste mån med svenskodlad potatis som kommer från våra egna IP-certifierade kontraktsodlare. Det innebär att vi inte transporterar själva råvaran längre än nödvändigt.

För oss är det centralt att leverera potatisprodukter av högsta kvalitet. Vi jobbar aktivt för att använda så få tillsatser som möjligt. All potatis friteras i rapsolja och solrosolja.

Potatisar som ligger i en fåra på en åker. Precis innan de ska skördas och plockas upp.

Nästan allt används på potatisen

Vår bredd i sortimentet gör att vi kan ta vara på nästan all potatis vi tar in på vår anläggning. De olika storlekarna på potatis kan användas till olika produkter. Tärnad och skivad potatis, pommes, pytt, potatisbullar
och potatismos, för att nämna några exempel.

Den potatis som vi inte kan förädla till andra potatisprodukter blir istället stärkelse. Skalrester blir till djurfoder och biogas.

«

…vi kan ta vara på nästan all potatis vi tar in…

En enorm hög med potatis som skördats och förvaras i en lagerlokal.

På Orkla är vi experter på potatis

Vi har en egen odlingsavdelning vilket innebär att vi har gedigen kunskap om råvaran. Vi har koll på hur man bäst odlar potatis. När man ska skörda potatisen för att få bäst kvalitet på slutprodukterna. Vilka potatissorter som lämpar sig till vilka produkter, och så vidare.

Arbetet som odlingsavdelningen gör tillsammans med våra potatisodlare har ökat skördeutfallet med 10 % under den senaste femårsperioden. Det har också gett motsvarande minskning av dieselåtgång och bekämpningsmedel och är ett ständigt pågående arbete.

I vårt sortiment hittar du såväl EU-ekologiska som KRAV-certifierade potatisprodukter. 

En skål med klyftpotatis från Felix och en tallrik med biff, sås och grönt i bakgrunden.

Se vår film om hur vi arbetar med potatisen som råvara - från åkern till färdig produkt

Illustration med texten "Vägen till det goda - potatis"
Play Video about Illustration med texten "Vägen till det goda - potatis"

Snabbfakta om potatisens ursprung:

Potatisen ses ofta som en klassisk svensk råvara, men kan den egentligen kallas för svensk?

Jonas Alströmer får ofta cred för att vara den som tog potatisen till Sverige. Olof Rudbeck var dock först i Sverige med att odla potatis i Botaniska trädgården i Uppsala på 1650-talet.

Fast båda herrarna ligger i lä jämfört med sydamerikanerna. Här var man nämligen först med att odla potatisen för flera tusen år sedan.

Oavsett vem som var först, råder det ingen tvekan om att vi svenskar har älskat potatisen under lång tid. Precis som vi på Orkla har gjort, och gör än idag.

Dela med andra

Läs också…