Anneli bjuder på en läcker lasagnette från havet
“Havets Lasagnette är en maträtt som går att variera i oändlighet” – så beskriver kocken Anneli Fransén sitt bidrag till årets Fast Fusion Climate Week,
16 000 kvadratmeter hemligheter. Visste du att Orkla Foods Sverige har ett bergrum som sträcker sig djupt in i urberget i Kungshamn? Och som tidigare tillhörde försvaret.
16 000 kvadratmeter hemligheter. Visste du att Orkla Foods Sverige har ett bergrum som sträcker sig djupt in i urberget i Kungshamn? Och som tidigare tillhörde försvaret.
Den svenska silltraditionen är ett hantverk. En del sillsorter vänds likt champagne i tunnan och den ska lagras på exakta temperaturer för att mogna rätt. Varje år får kockar, kostchefer journalister och andra inom matindustrin göra besök långt in i urberget i Kungshamn för att lära sig hemligheten bakom den svenska mattraditionen.
På grund av pandemin har detta tyvärr inte varit möjligt att fortsätta med, varvid denna film tagits fram. För att bjuda in fler besökare som inte kan vara på plats i Kungshamn.
Vi på Orkla FoodSolutions är glada att kunna erbjuda denna digitala sillsafari. Den tar dig med bakom kulisserna på Abba Gastronomi och Grebbestad Ansjovis. Två varumärken som erbjuder extra hög kvalitet på råvaran, vilket passar utmärkt för både offentliga kök och restaurangkök.
– Sill är ett unikt hantverk. Den ska mogna på exakta temperaturer och för varje steg i mognadsprocessen flyttar vi sillen till ett nytt rum med rätt temperatur, säger Bengt “Bejje” Lorentsson. Till vardags arbetar han som Senior Purchaser för marina råvaror på Orkla Foods Sverige.
För oss innebär spridningen av kunskap att vi förvaltar en hållbar tradition och en av framtidens viktiga proteinkällor. Sill är en av de fiskar som har lägst klimatavtryck, samtidigt som den tillsammans med skarpsill och makrill har högst näringstäthet, enligt en rapport från Rise (Research Institutes of Sweden).
För Abba Gastronomi som vänder sig specifikt till det professionella köket, är en bibehållen hög kvalitet extremt viktig, därför använder vi vårlekande sill som fiskas utanför Norges kust under senhöst och vinter. En annan parameter är just lagringen i bergrummet.
– Bergslagring av råvara med väldigt kallt, och till och med minusgrader, är en av nycklarna till den höga kvaliteten på sillen från Abba Gastronomi. Det är också klimatsmart, eftersom berget håller en konstant temperatur året runt behöver vi bara små justeringar i kylning, säger Bengt Lorentsson.
Tveka inte att ta kontakt med oss för att boka in en träff, kanske med guidad tur i bergrummet. Eller om du bara är nyfiken på mer information.
Av: Karin Ericson
“Havets Lasagnette är en maträtt som går att variera i oändlighet” – så beskriver kocken Anneli Fransén sitt bidrag till årets Fast Fusion Climate Week,
En klassiker i klimatsmart tappning blev resultatet när köksmästarna i Partille kommun skulle ta fram en maträtt till Fast Fusion Climate Week. Med målet att
Linda Dahlberg och Marcus Nilsson Schön heter projektledarna bakom 2024 års version av Fast Fusion Climate Week. Här delar de lite av sina tankar och
Jana Issa och Alva Sigfridsson från Engelska skolan i Borås tog hem vinsten i Kockduellen 2024 med sin ravioli fylld med Formbar Baljväxtfärs från Anamma.
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång