Anneli bjuder på en läcker lasagnette från havet
“Havets Lasagnette är en maträtt som går att variera i oändlighet” – så beskriver kocken Anneli Fransén sitt bidrag till årets Fast Fusion Climate Week,
Inom kort släpper Livsmedelsverket de nya nordiska näringsrekommendationerna. För första gången tas även hänsyn till klimatet och planetens hälsa.
Inom kort släpper Livsmedelsverket de nya nordiska näringsrekommendationerna. För första gången tas även hänsyn till klimatet och planetens hälsa.
I juni 2023 släpper Livsmedelsverket de nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR). NNR är grunden för kostråden i Sverige och övriga nordiska länder. I NNR beskrivs de matvanor som är bra för hälsan på kort och lång sikt, och hur mycket av olika näringsämnen kroppen behöver.
Denna gång har man för första gången även tagit med vad maten gör med vår planet.
Mycket, är väl det korta svaret, då dessa rekommendationer ligger till grund för vilken mat som serveras i skolor, på sjukhus och våra vård- och omsorgsboenden.
I förlängningen påverkar de även vilken mat som produceras i Sverige och vad som måste importeras. Så detta kommer innebära en stor påverkan på vårt sätt att inhandla, tillaga och servera mat.
Vi har pratat med en av forskarna bakom de nya nordiska näringsrekommendationerna, nämligen Emily Sonestedt, biträdande universitetslektor vid Lunds universitet.
Du kan se hela intervjun här för att ta reda på hur detta kommer påverka dig och din verksamhet.
“Havets Lasagnette är en maträtt som går att variera i oändlighet” – så beskriver kocken Anneli Fransén sitt bidrag till årets Fast Fusion Climate Week,
En klassiker i klimatsmart tappning blev resultatet när köksmästarna i Partille kommun skulle ta fram en maträtt till Fast Fusion Climate Week. Med målet att
Linda Dahlberg och Marcus Nilsson Schön heter projektledarna bakom 2024 års version av Fast Fusion Climate Week. Här delar de lite av sina tankar och
Jana Issa och Alva Sigfridsson från Engelska skolan i Borås tog hem vinsten i Kockduellen 2024 med sin ravioli fylld med Formbar Baljväxtfärs från Anamma.
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång