
Marlene hyllar det lokala med klimatsmart Jämtländsk fusion
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat
En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk med inspiration från just beredskap.
En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk med inspiration från just beredskap.
Men vad är egentligen en kris? Och hur förbereder du dig?
I detta avsnitt av Next is Now – Touchdowns begav vi oss till Varberg för att diskutera det högaktuella ämnet beredskapsmat med OutMeals VD – Pelle Höckerbo.
Med på resan från Orkla Foods Sverige var Kristian Jansson (Key Account Manager) och Johan Holster (Activation & Culinary Manager), som åkte tillsammans med trendspanaren Lennart Wallander från byrån Food & Friends.
Lennart började med att utreda vad som egentligen menas med en kris, utifrån Totalförsvarets scenarier till stöd för planering av försörjningsberedskap. En kris i deras bemärkelse kan vara allt från propaganda och cyberattacker till fullskaliga krig och handelskonflikter.
Därefter gick Lennart in i produktionen och lagret hos OutMeals för att diskutera med Pelle hur de arbetar med beredskapsmat inom sin organisation.
På deras hemsida kan man läsa att OutMeals har funnits sedan 2014 och är specialiserade på olika typer av livsmedel för krisberedskap, lite mer extrema måltider skulle det kunna sammanfattas som. De konceptualiserar, packar och distribuerar stridsportioner till militära förband, polis och räddningstjänster, storkökslösningar till bland annat fältkök, måltider med extremt lång hållbarhet med mera.
Vi föreslår att du kikar på hela avsnittet av Next is Now – Touchdowns för att ta del av matnyttig information om beredskap och få kloka tips på hur du bör tänka och agera gällande ert eget beredskaparbete. I slutet får Johan dessutom en spännande utmaning som du inte vill missa.
Måste beredskapsmat vara lika med dålig burkmat? Nej, naturligtvis inte. Även om det ställs vissa specialkrav på bland annat hållbarhetstiden, så betyder inte det att det du sitter fast med ett beredskapslager som är omöjligt att omsätta i väntan på krisen.
För att bevisa hur gott det kan bli (på ett snabbt och förhoppningsvis underhållande vis) gav Lennart Johan fri tillgång till OutMeals enorma lager, och han fick därefter i uppdrag att laga till en kulinarisk trerätters middag åt Kristian, Lennart och Pelle. Till sin hjälp hade Johan sitt gamla spritkök och en arbetsbänk utanför OutMeals lager.
Du vill inte missa huruvida den mat som Johan lyckades fixa åt de utsvultna matgästerna Pelle, Kristian och Lennart togs emot med ris eller ros.
Text: Thomas Adolfsson
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat
“De yngre eleverna tror att min rätt, ‘Vilda Limpan’, är något som hoppar runt” Patrik vill se till att husmanskosten inte försvinner och han brinner
“När jag serverat den här typen av rätt har den varit väldigt populär bland alla årskurser.” Daniel Nygårds recept till Fast Fusion Climate Week är
“Fast Fusion Climate Week är ett viktigt initiativ, men det behövs ett större engagemang från pedagoger och föräldrar” Niklas Båmstedt är kock för låg- och
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång