Bakom kulisserna och ner i bergrummet med Abba Gastronomi

16 000 kvadratmeter hemligheter. Visste du att Orkla Foods Sverige har ett bergrum som sträcker sig djupt in i urberget i Kungshamn, och som tidigare tillhörde försvaret? Här förvaltar vi svensk mattradition och förvarar en riktigt viktig proteinkälla för framtiden - sillen. Nu bjuder vi på Orkla FoodSolutions in till bergrummet digitalt.

2021-03-15

Johan och Bejje diskuterar sill i Bergrummet.

Den svenska silltraditionen är ett hantverk. En del sillsorter vänds likt champagne i tunnan och den ska lagras på exakta temperaturer för att mogna rätt. Varje år får kockar, kostchefer journalister och andra inom matindustrin göra besök långt in i urberget i Kungshamn för att lära sig hemligheten bakom den svenska mattraditionen. På grund av rådande pandemi har det tyvärr inte varit möjligt.

Därför bjuder vi på Orkla FoodSolutions nu in till bergrummet digitalt och släpper en film som tar dig bakom kulisserna på Abba Gastronomi – varumärket som erbjuder kvalitetssill till restaurang- och offentliga kök med högt ställda krav på råvaran, samt även Grebbestad Anjovis.

“Sill är ett unikt hantverk. Den ska mogna på exakta temperaturer och för varje steg i mognadsprocessen flyttar vi sillen till ett nytt rum med rätt temperatur”, säger Bengt Lorentsson, Senior Purchaser marina råvaror, på Orkla Foods Sverige.

För oss innebär spridningen av kunskap att vi förvaltar en hållbar tradition och en av framtidens viktiga proteinkällor. Sill är en av de fiskar som har lägst klimatavtryck, samtidigt som den tillsammans med skarpsill och makrill har högst näringstäthet, enligt en rapport från Rise (Research Institutes of Sweden). För Abba Gastronomi som vänder sig specifikt till det professionella köket, är en bibehållen hög kvalitet extremt viktig, därför använder vi vårlekande sill som fiskas utanför Norges kust under senhöst och vinter. En annan parameter är just lagringen i bergrummet.

“Bergslagring av råvara med väldigt kallt, och till och med minusgrader, är en av nycklarna till den höga kvaliteten på sillen från Abba Gastronomi. Det är också klimatsmart, eftersom berget håller en konstant temperatur året runt behöver vi bara små justeringar i kylning”, säger Bengt Lorentsson.

Tveka inte att ta kontakt med oss för att boka in en träff, eller om du bara är nyfiken på mer information.

FAKTA BERGSLAGRING SILL

  • Orkla Sveriges bergrum i Kungshamn på svenska västkusten är ca 16 000 m2 stort och där jobbar cirka 15 medarbetare.
  • Som mest lagras det 90 000 tunnor i bergrummet; torskrom, stenbitsrom, sill av olika slag och ansjovis.
  • Genom att bergslagra sillen i tunnor, med olika syrningsnivåer och temperaturer, skapas bästa möjliga konsistens och smak.
  • Sillen testas regelbundet för att utvärdera konsistens, doft och smak, för att på så vis kunna bedöma när den är som bäst.
  • Vissa produkter vänds, precis som med champagneflaskor, kontinuerligt i sina tunnor för att kryddorna ska blandas med sillen.
  • Genom att lagra sillen väldigt kallt, så håller råvarorna i tunnorna jämn, hög kvalitet över längre tid och det gynnar både smak och konsistens.

Av: Karin Ericson

Karin Ericson


SE VÅR KÄRLEKSFÖRKLARING TILL DEN FANTASTISKA SILLEN – SILLSAFARI I BERGRUMMET


VIDARE LÄSNING

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om våra högkvalitativa produkter under Abba Gastronomi.

Restaurangtrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Vårt sillsortiment inom Abba Gastronomi.