Fleråriga White Guide Junior-vinnaren Tullängsgymnasiet

Tullängsgymnasiet är en av tio nominerade skolor i Årets Gröna Skolmåltid 2021 i White Guide Junior - ett pris som uppmärksammar skolkök som vågat förändra och satsa på en grön vegetarisk meny och som på olika sätt lyckats få med sig sina matgäster på resan. Kategorin är sponsrad av oss på Orkla Foods Sverige.

2021-10-21

Medarbetare från Tullängsgymnasiet i Örebro. Finalist i Årets Gröna Skolmåltid i White Guide Junior 2021.

Lena Sjöqvist är strategen som har till uppgift att leda skolköket på Tullängsgymnasiet i Örebro i en hållbar riktning. Att sätta upp mål och ge köket förutsättningar för att skapa matglädje. Lenas tips är att snegla på fine dining-restaurangernas upplägg och ta in det i skolköket. Det kallar hon för en superkombo.

VAD ÄR GRÖN MAT FÖR ER?
Grönt är grunden i all vår matlagning. Det är grunden till god, hälsosam mat och dessutom en förutsättning för att klara Parisavtalet, eftersom vi vet att livsmedelsproduktionen står för cirka 25% av Co2e. Vi måste helt enkelt bli bättre på att äta grönt och det är ju fantastiskt vad mycket man kan göra i ett kök med grönt och rotsaker.

VAD UTMÄRKER ERT SKOLKÖK?
Det som utmärker vårt skolkök är nog matglädje. Det syns när maten ställs ut i serveringen att de som arbetar i köket hos oss har lagt ned tid arbete, kärlek och engagemang.

HUR HAR NI KOMMIT DIT NI ÄR?
Vi har arbetat strategiskt, varit drivna och engagerade, men även åkt på en del smällar. Det kostar att driva på och att försöka ligga i framkant, men med rätt argument, engagerade och duktiga kockar så har vi i alla fall lyckats nominera oss, i några för oss viktiga kategorier. Som alla andra började vi med att tillaga maten från grunden och öka det ekologiska utbudet. Någonstans ska det ju börjas, och så var det även för oss. Idag har vi gått från tre rätter om dagen till fem, och två gånger i veckan är alla dessa fem vegetariska.

VARFÖR TROR NI ATT NI BLIVIT NOMINERADE?
Jag hoppas att vi är nominerade för att vår mat smakar bra, har rätt konsistens och utseende. Vi vill att våra gröna rätter ska var så goda att man kan säga ”Smakar vegomaten så här, då kan jag bli vegetarian!”

VAD HAR DU FÖR TIPS TILL ANDRA SOM VILL GÖRA EN GRÖN RESA?
Vårt tips till andra som vill utveckla det gröna är att hålla sig ajour och våga göra annorlunda. Snegla på fine dining-restauranger och mixa in det i storkökmatlagning. Det är en superkombo! Upplägg och smakkombinationer i en väl matchad serveringslina ser inte bara gott ut, det sparar även pengar. Grönt är betydligt billigare än animaliskt, men givetvis ska det vara en bra kombo.

BONUSFRÅGA: NI HAR VUNNIT FLERA GÅNGER OCH FÖRRA ÅRET VANN NI ÅRETS KLIMATKÖK 2020 I WHITE GUIDE JUNIOR. HAR NI FÖRÄNDRAT NÅGOT SEDAN DESS?
Javisst finns det saker vi ändrat sedan förra året och det första jag kommer att tänka på är att vi serverar fem rätter per dag i stället för tre, det vill säga 25 rätter i veckan. Den fjärde rätten är alltid är en dagens soppa på rester och den femte är växtbaserad tacofärs som vi gör själva med tillbehör efter säsong. Vi har fortfarande en drös sallader och tillbehör, men det har vi alltid haft.

Fotnot: Vinnare av Örebro kommun interna miljöpris 2020, Vinnare av White Guide Juniors Årets Klimatkök 2020, Vinnare av White Guide Juniors Årets hållbara skolmatskommun 2018, Vinnare av White Guide Juniors Årets Klimatkök 2017, Vinnare av Örebroregionens energipris 2016, Vinnare av Örebro kommun interna miljöpris 2014.

Text: Karin Ericson
Foto: Lena Sjöqvist/Tullängsgymnasiet

Karin Ericson

Medarbetare från Tullängsgymnasiet i Örebro. Finalist i Årets Gröna Skolmåltid i White Guide Junior 2021.


Vidare läsning

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om skolkonceptet Hälsa på maten.

Boka en träff med Orkla FoodSolutions i Hälsa på maten-anda.

Informationsbroschyr för Lecora Grönsaksbiff Crispy Chili.

Skoltrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Läs mer om prisutdelningsgalan och hur du anmäler dig.