Grattis Annerstaskolan i Huddinge – vinnare av Årets Gröna Skolmåltid 2021

Vinnarna i White Guide Junior är utsedda och priset för Årets Gröna Skolmåltid gick till Annerstaskolan i Huddinge. Priset delades ut av oss på Orkla FoodSolutions, med hopp om att det ska inspirera ännu fler att skapa en grönare meny i skolköket.

2021-11-04

Micheal Bäckman från Annerstaskolan poserar med diplom och blommor på White Guide Junior-galan.

För nionde året i rad uppmärksammas Sveriges bästa skolkök av White Guide Junior. Nytt för i år är priset ”Årets Gröna Skolmåltid” som gick till Annerstaskolan med motiveringen att de gjort det till en mission att avskaffa ordet vegetariskt och serverar mat som är en färgsprakande jordenruntresa. Köksmästaren Michael Bäckman var på plats.

Detta var en fantastisk bekräftelse på vår satsning på den gröna skolmåltiden som vi har ägnat ett och ett halvt år att utveckla.

De som nominerats till Årets Gröna Måltid har gjort ett aktiv skifte mot en växtbaserad meny med minst två helt vegetariska dagar i veckan. För Orkla FoodSolutions var det självklart att sponsra detta pris.

“Det känns extra bra att stötta ett initiativ som är i linje med det vi själva tror på och jobbar för varje dag. Att inspirera till mer hållbar och hälsosam mat inom skolan”, säger Ellinor Persson, Marketing Manager på Orkla FoodSolutions.

Priset delades ut igår kväll, 3 november, på White Guide Junior galan i Helsingborg, med representanter från den offentliga sektorn i hela Sverige.

Så här löd juryns motivering:
”För att ni gjort det till er mission att avskaffa ordet ”vegetarisk”. I denna restaurang är det MAT som serveras och den är allt annat än grön! Här blir måltiden till en färgsprakande jordenruntresa som skvallrar om en eventuell framtid där köttet inte behövs”.

Text: Karin Ericson

Karin Ericson


Vidare läsning

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om skolkonceptet Hälsa på maten.

Boka en träff med Orkla FoodSolutions i Hälsa på maten-anda.

Läs mer om Fast Fusion Climate Week – ett koncept för skolor som vill köra en klimatsmart vecka.

Läs mer om Gott & Grönt – inspiration, recept och en handbok som hjälper kockar laga mer grönt.

Informationsbroschyr för Lecora Grönsaksbiff Crispy Chili.

Skoltrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.