Julbordets trender – så möter du gästernas önskemål

Julens trender de består - inte sällan från år till år. Till julen önskar vi helt enkelt klassiska smaker, samtidigt som vi vill få in mer hälsa och hållbarhetstänk även på julbordet.

2022-11-09

Julgröt på tallrik, dekorerad med bland annat clementinklyftor.

Undersökningar antyder att människan är ett sant vanedjur. Åtminstone vad gäller julkänslan. Vi föredrar nämligen klassiska kryddor såsom nejlika, kanel, kryddpeppar, ingefära och stjärnanis för att locka fram nostalgin och julkänslan inom oss.

Hälsa och hållbarhet – allt viktigare julingredienser
Samtidigt tar globala rörelser inom hälsa och hållbarhet allt större plats i vår vardag, så ock på julbordet. Feta gräddsåser, lutfisk, sylta och pastejer har fått stryka på foten. Många föredrar mindre portioner, så att man också orkar smaka lite av varje. Att skapa färdiga jultallrikar, eller små fat att plocka vid buffén, innebär mer jobb i köket, men gör också att du får bättre kontroll över matsvinnet.

För att minska klimatpåverkan går det med enkelhet att byta ut de köttiga alternativen mot grönare varianter som numera smakar minst lika gott. Det är nämligen viktigt att smaken hänger med, för att gästerna ska bli nöjda. Och när du väl väljer att servera animaliskt protein, välj då gärna med omsorg och eftertanke.

Gör köttet till något exklusivt som gästerna verkligen njuter av, och inte en dussinvara som öses upp på tallriken bara för sakens skull.

Bjud på en sober snaps
Ta inte heller för givet att alla gäster vill bli alkoholrusiga bara för att det vankas julbord med firman. Under flera år har nämligen alkohol­vanorna bland de yngre förändrats, där ökat fokus på hälsa och mental prestation får allt fler att välja alkoholfritt. Men ge även dessa gäster chansen att vara med i gemenskapen runt en snapssång, genom att erbjuda dem en ”sober snaps” på menyn.

Sillen – en tacksam och mångsidig vän på julbordet
Sillen innehåller stora mängder D-vitamin, vilket vi definitivt behöver mer av här uppe i kalla och mörka Norden. Det är också ett av de animaliska protein på julbordet som har lägst klimatpåverkan.

Vill du kliva bort från de klassiska julsmakerna och vara lite experimentell med dina kulinariska färdigheter, då är sillen en tacksam råvara att jobba med. Här vågar nämligen gästerna generellt sett vara lite mer öppna för nya smaker. Som av en händelse erbjuder vi både den godaste sillen (helt opartiskt!) via Abba Gastronomi och massvis av receptinspiration.

Slutet gott. Allting gott. För så många som möjligt.
Ja, det mesta på julbordet är faktiskt väldigt gott. Men om det inte finns något sött och mumsigt som avrundar serveringen, då finns det risk att hela julbordets slutbetyg får lida. Säkra därför upp med klassisk risgröt från Felix, eller varför inte testa någon av alla varianter från Lecora? Här hittar du laktosfri, ekologisk och utan tillsatt socker, för att nämna tre goda grötexempel.

Så skippa julstressen i år och ta hjälp av oss på Orkla FoodSolutions. Vi har naturligtvis mängder av goda produkter för julbordets alla delar, samtidigt som vi kan erbjuda inspiration, tips och recept för att du och dina gäster ska få en riktigt god jul.

Av: Thomas Adolfsson


Vidare läsning

Ellinor och Jens på Next is Now Matfestival-scenen.
Next is Now – vår plattform gällande framtidens mat.

 

Gröt fint upplagd i skål på fot, med apelsiner och annan dekoration i bakgrunden.
Smarta Julbord – tips för en inspirationsfylld och stressfattig jul.

 

Gott & Grönt konceptbild med logga och gröna serveringar i bakgrunden.
Gott & Grönt – ta del av vårt vegetariska utbildningspaket och handbok.

 

Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.
Skapa din egen meny med våra klimatberäknade recept.

 

Besökare på Next is Now Matfestival.
Hör av dig och låt oss göra något bra tillsammans.