Kommunen som är mästerliga på att minska svinn

I februari stod vi på Orkla FoodSolutions med 73 pallar risgröt som blivit över. Eslövs kommun tog tag i saken direkt och bad om att hjälpa till med att rädda 1,4 ton risgröt, genom sina offentliga kök. En kommun som även lyckats minska sitt svinn från 41 g till 29 g på bara två år.

2022-06-30

Charlotte Holm Brodersen.

Via instagramkontot Glada kocken läste personal vid Eslövs kommun att det fanns 73 pallar risgrynsgröt över hos Orkla. Kommunen tog tag i saken direkt och bad om att få ta emot 1,4 ton risgrynsgröt, som de körde ut till sina 20 enheter redan dagen efter. “Alla kan hjälpa till att minska svinnet”, säger Charlotte Holm Brodersen som är måltidsutvecklare i kommunen och ansvarig för matsvinn.

“Vi agerade snabbt och ringde chefen på kvällen om att vi ville ta emot två pallar risgröt, som sa att de kunde ta upp det på nästa ledningsgruppsmöte. Nej, vi måste agera nu, svarade vi.”

“Jag är så stolt att vår verksamhet var snabb och engagerad för att lösa en sådan utmaning som det är att få två pallar risgrynsgröt som ska levereras till 20 enheter. Alla var kreativa och lösningsorienterade, och vi har fått så positiv respons från personalen vid enheterna. Alla tyckte det var värt det.”

I Eslöv serverades det risgröt under en hel vecka i februari, och det gjordes allt från risgrynsgrötskakor till puddingar, gröt med olika toppings och cheesecake. Reaktionen från barn och äldre var positiv.

“När det gäller risgrynsgröt spelar det ingen roll om du är ett barn på 4 år eller om du är 80 år, många har en kärlek till just risgrynsgröt. Så det var inte svårt att få in i både mellanmål och fika.”

SÅ MINSKAR ESLÖV SVINNET
Charlotte jobbar med projekt inom klimat och matsvinn i kommunerna Höör och Eslöv, där man 2017 satte som mål att halvera matsvinnet till 2030. De två första åren gick de från 41 g till 29 g (per serverad portion / person) i kökssvinn – mat som annars skulle ha hamnat rakt ner i soporna. Det är en vinst både för klimat och plånbok. Nyckeln till framgången var enligt Charlotte att de började mäta och fick faktiska siffror på hur mycket som faktiskt slängdes, vilket blev en ögonöppnare för verksamheten.

“Vi har alltid satt upp mål. 2017 började vi mäta vårt matsvinn och satte upp målet att halvera matsvinnet innan 2030. Sedan dess har vi jobbat intensivt med olika områden och vi började med det vi kunde ändra själva, det vill säga serveringssvinnet.”

Kommunen har lyckats genom att bland annat gå från en styrd meny till att skapa luckor, för att ge utrymme att ta hand om rester från veckan. Man har börjat jobba med sensorik i stället för att enbart titta på “Bäst Före”-märkningen.

Man har börjat jobba med sensorik i stället för att enbart titta på “Bäst Före”-märkningen.

“Det är ett beteende som vi försökt förändra, och att vi har rum i planeringen av menyn, till att använda matrester, är viktigt i vår snart stora verktygslåda.”

I matsalen kan man ändra barns mönster och minska svinnet genom att göra barnen medvetna om hur mycket mat de tar upp på tallriken, att de kan ta två gånger och på så sätt slänger de mindre. Något som Charlotte ser som nästa steg.

“För att minska matsvinnet i matsalen har vi ett stjärnsystem som innebär att om barnen gemensamt minskar svinnet enligt ett uppsatt mål, får de en stjärna som leder till en belöning. Det kan vara att få välja en maträtt som hamnar på menyn. Men de kan även få en sur gubbe om svinnet ökar.”

MINSKA SVINN I PRODUKTIONSLEDET
Att Charlotte och hennes kollegor fick veta att det fanns mat över hos Orkla, var i det här fallet en tillfällighet. Hon önskar att man i framtiden kan samarbeta för att gemensamt minska svinnet. Med nya riktlinjer kan det bli möjligt. Tidigare var kommunerna styrda av upphandlingar, men nu har det kommit en förändring som ger verksamheterna möjlighet att ta in större partier av varor vilket kan möjliggöra samarbeten för att ta hand om mat som blivit över redan i produktionen.

“Det är bra att det börjar komma en struktur för att minska svinn i flera led, det är det mest optimala. Då skulle vi kunna hjälpa varandra och köpa sådant som håller på att gå ut. Fokus ska inte vara att få maten till billigare peng, utan att vi vill kasta mindre mat”, avslutar Charlotte.

Text: Karin Ericson
Karin Ericson


Vidare läsning

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om Fast Fusion Climate Week – ett koncept för skolor som vill köra en klimatsmart vecka.

Spana in recepten till årets Fast Fusion Climate Week i vår receptbank.

Läs mer om skolkonceptet Hälsa på maten.

Boka en träff med Orkla FoodSolutions i Hälsa på maten-anda.

Läs mer om Gott & Grönt – inspiration, recept och en handbok som hjälper kockar laga mer grönt.

Skoltrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.