Mellersta Förstadsskolan serverar med glädje och energi

Mellersta Förstadsskolan är en av tio nominerade skolor i Årets Gröna Skolmåltid 2021 i White Guide Junior - ett pris som uppmärksammar skolkök som vågat förändra och satsa på en grön vegetarisk meny och som på olika sätt lyckats få med sig sina matgäster på resan. Kategorin är sponsrad av oss på Orkla Foods Sverige.

2021-10-19

Två medarbetare från Mellersta förstadsskolan i Malmö. Finalist i Årets Gröna Skolmåltid i White Guide Junior 2021.

Suzana Boban, koordinator och kock på skolan, samt Helena Rosvall, kock, har svarat på några frågor om skolans gröna resa och varför just de är nominerade. Ett hett tips från de båda är att låta elever smaka med en sked innan de lägger upp på sin tallrik.

VAD ÄR GRÖN MAT FÖR ER?
Grön mat för oss är allt det vegetabiliska vi lagar. Det främjar det goda livet, är bra för miljön, framtiden och för våra gäster.

VAD UTMÄRKER ERT SKOLKÖK?
Ett fantastiskt samarbete mellan skolan och köket. Vi har ett gemensamt mål att vi ska berika våra elever och visa dem fördelarna med ett grönt liv. Det vill säga en biologisk mångfald, samt att det som ligger på tallriken inte bara är mat utan även kroppens medicin. Detta förmedlar vi även till våra gäster med matråd och olika teman.

HUR HAR NI KOMMIT DIT NI ÄR?
Det startade med kvalitetsmöten inom sektion B18 (fem skolrestauranger), där vi utbyter tips och idéer med våra gemensamma kompetenser.

VARFÖR TROR NI ATT NI BLIVIT NOMINERADE?
Vi tror att vårt fantastiska samarbete med skolan ligger till grund för att vi har blivit nominerade, tillsammans med vår presentation av det vi serverar samt vårt positiva bemötande. Vår stora glädje och all den energi som vi ger våra gäster.

VAD HAR NI FÖR TIPS TILL ANDRA SOM VILL GÖRA EN GRÖN RESA?
Våga testa nya vegetabilier med nya smaker och tillagningssätt, och erbjud gästerna att smaka maten med en sked innan de lägger upp på sin tallrik, om de är tveksamma.

Text: Karin Ericson
Foto: Mellersta Förstadsskolan

Karin Ericson


VIDARE LÄSNING

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om skolkonceptet Hälsa på maten.

Boka en träff med Orkla FoodSolutions i Hälsa på maten-anda.

Informationsbroschyr för Lecora Grönsaksbiff Crispy Chili.

Skoltrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Läs mer om prisutdelningsgalan och hur du anmäler dig.