Orkla FoodSolutions och Visita vill säkra framtiden

Restaurangbranschen står inför stora utmaningar med kompetensbrist. Samtidigt fortsätter ansökningarna till Restaurang- och Livsmedelsprogrammet på landets skolor att minska. Nu hoppas Visita att Kockduellen ska vända trenden.

2022-02-15

Johan Holster håller i en förpackning med Anamma Formbar Vegofärs Ärta.

För sjätte året i rad arrangerar Visita tävlingen Kockduellen med syftet att locka högstadieelever till besöksnäringen. I år är tävlingen viktigare än någonsin då pandemin bidragit till ett stort kompetensbortfall.

“Innan pandemin hade näringen fantastisk tillväxtkurva, det byggdes mycket hotell, fler restauranger öppnade och Sverige har sålts in på ett helt annat sätt. För att kunna möta gästernas förväntningar så krävs kompetens”, säger Maria Ek, Event- och Kommunikationsstrateg på Visita, som ansvarar för att arrangera Kockduellen.

Tävlingen började som ett lokalt initiativ av Falun kommun för att locka elever till kockutbildningen. Idag erbjuds det till landets alla skolor som en del av undervisningen i hem- och konsumentkunskap i årskurs 7-9. I år tävlar 6000 elever från Piteå i norr till Ystad i söder, det kommer hållas 35 stadstävlingar och en final i Stockholm.

“Intresset har exploderat. Vi har gått från 2000 till 6000 tävlande elever och det ger oss möjlighet att tidigt skapa nyfikenhet och väcka intresset hos de som ska välja till gymnasiet”, menar Maria Ek.

Detta är fjärde året i rad som vi på Orkla FoodSolutions sponsrar Kockduellen, och i år är huvudråvaran Anamma Formbar Vegofärs Ärta vid landets stadsfinaler. Våra kulinariska kreatör sitter även med i juryn, vilket är ett sätt för oss att nå ut till unga.

“För oss på Orkla FoodSolutions är det viktigt att bidra till en levande framtid för restaurangbranschen, och då är våra unga superviktiga. Genom att vi som livsmedelsföretag deltar visar vi också att det finns många fler möjligheter inom yrket och att du exempelvis också kan jobba med produktutveckling”, säger Ann Rebenstam, Activation Team Manager, Orkla FoodSolutions.

FAKTA KOCKDUELLEN

  • Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som går i årskurs 8 och 9. Tävlingen arrangeras inom ramen för hem- och konsumentkunskapen och genomförs i fyra steg: skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal. Kockduellen är en tävling som samlar högstadieelever, hem- och konsumentkunskapslärare och gymnasieskolor med Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
  • I stadsfinalen har kocklag om 2 personer 50 minuter på sig att laga en huvudrätt som serveras för en jury som bedömer kreativ höjd, utförande, smak men också hållbarhetstänk och samarbete.
  • Stadsfinalerna äger rum mellan 7 januari – 4 mars. Riksfinalen hålls den 31 mars på Restaurangakademien i Stockholm.

Text: Karin Ericson
Bild: Visita

Karin Ericson


Vidare läsning

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Skoltrender och tips.

Restaurangtrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.