Orkla FoodSolutions sponsrar grönt pris i White Guide Junior

Vi på Orkla FoodSolutions vill driva utvecklingen mot nästa generations hållbara och hälsosamma mat. Därför står vi bakom nya kategorin ”Årets Gröna Skolmåltid” i White Guide Junior 2021. Ett pris som vi hoppas ska bidra till att allt fler vågar skifta till en grönare meny i skolköket. De tio finalisterna väntar nu spänt på finalen i november.

2021-09-20

Lecora Grönsaksbiff Crisy Chili på en tallrik med sås och ugnsbakad potatis och med White Guide Junior-loggan i hörnet.

För nionde året i rad hålls tävlingen White Guide Junior som utser Sveriges bästa skolkök, med syftet att bidra till högre kvalitet i den offentliga gastronomin. Nytt för i år är kategorin ”Årets Gröna Måltid” som vi på Orkla FoodSolutions sponsrar.

“Kategorin går hand i hand med vår satsning på grön mat och skolor. Vi vill hjälpa till och driva på ett skifte eftersom det är viktigt både för miljön och hälsan. Det gröna skiftet måste starta hos barnen eftersom de är vår nästa generation”, säger Ellinor Persson, Marketing Manager på Orkla FoodSolutions.

Den 3 november utses vinnaren bland de tio nominerade skolköken, i kategorin som alla satsat på att erbjuda en grönare, vegetarisk meny. En viktig del i kategorin är hur man kommunicerat ut detta till matgästerna för att lyckas med det gröna skiftet. En av de nominerade är Annerstaskolan i Huddinge.

“Jag är överlycklig över den här nomineringen. Det är kanske den viktigaste vi fått. Det är ett kvitto på att det vi gör är rätt. Skulle vi vinna den klassen skulle det bli största firandet den här skolan har sett”, säger Michael Bäckman, köksmästare på skolan som tagit hem pris i White guide junior.

Ambitionen att driva utvecklingen mot en hållbar och hälsosam framtid är något som vi på Orkla FoodSolutions ständigt jobbar med i det offentliga köket. Både genom att erbjuda produkter som underlättar för köken att skapa grön modern mat, men också genom kurser och koncept för kökspersonal och elever. Något inte alla känner till.

“Det är inte alltid lätt att göra ett skifte och ha mer vegetarisk mat på skolmenyn. Därför har vi massor tips, vi erbjuder webinarier, material samt recept för att hjälpa till. Det är en ständigt aktuell fråga för oss”, säger Ellinor Persson.

Bland de tio nominerade i Årets Gröna Måltid finns många goda och lyckade exempel på att ett grönt skifte är möjligt. Genom att lyfta dessa under kommande veckor, hoppas vi inspirera andra skolkök att våga göra samma resa.

Text: Karin Ericson

Karin Ericson


VIDARE LÄSNING

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om skolkonceptet Hälsa på maten.

Boka en träff med Orkla FoodSolutions i Hälsa på maten-anda.

Läs mer om Fast Fusion Climate Week – ett koncept för skolor som vill köra en klimatsmart vecka.

Läs mer om Gott & Grönt – inspiration, recept och en handbok som hjälper kockar laga mer grönt.

Informationsbroschyr för Lecora Grönsaksbiff Crispy Chili.

Skoltrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Läs mer om White Guide Junior på deras hemsida.