Street food – fast för fjällen

Het gulasch, frasiga våfflor och smakrika burgare. Köken i fjällen har ofta sin givna repertoar som värmer kalla åkare. Men måste menyn se ut som den alltid gjort? Eller går den att göra roligare, färgstarkare, mer modern och smart? Vi tog ett snack med Stefan och Mattias som träffat krögare från skidorterna runt Funäsdalen för att laga god och rolig afterskimat.

2019-09-09

Gulaschsoppa, köttbullsmacka och hetvägg med kladdkaka.

En vegetarisk inspirationsdag i Funäsdalen

I fjällen behöver det inte bara vara våffla och gulasch som gäller, utan man kan givetvis även servera street food! Gärna färggrant, smakrikt och med ett nytänkande utbud.
Mattias som själv är köksmästare, sköter catering för Villa Strömfors, och jobbar med att inspirera och hjälpa kockar i restauranger och storkök, har bakfickan full av idéer till restaurangerna i skidbacken. Som att göra våfflan till en steam bun och fylla den med något gott!

Det blir street food, fast fjäll.

Lek med tanken och förvandla våfflan till crêpes från Frankrike som du fyller med räkor. Eller varför inte ställa ut en street food-truck i backen, sätta igång lite skön jamaicansk musik, göra steam buns av salt våffla och fylla den med Anamma Pulled Vego, som är som pulled pork. Släng på koriander och rostade jordnötter. Som sagt det känns som det fortfarande finns mycket att hämta i fjällen.

Stefan, som är Regional Account Manager på Orkla FoodSolutions, har full insikt i krögarnas utmaningar och hur det påverkar menyerna, vardagen och även inkomsten. Han påpekar att branschen lider av kockbrist och att man behöver hitta smarta sätt för att leverera något bra för gästen, även med ont om personal när säsongen drar igång.
“Det finns jättebra grunder idag som gör att du kan ha det mesta förberett, och därmed lägga mer fokus på presentationen och pimpa rätterna. Då är det bra med företag som Orkla som underlättar i vardagen”, säger Stefan.

När Stefan och Mattias träffade krögarna från Funäsdalen utgick de från de klassiska rätterna från krogarna i backen och gjorde dem vegetariska med hjälp av produkter från Anamma, adderade till typiska inslag från Norrland såsom svamp, kål och bär, för att på så sätt flirta med publiken med pjäxor. Det blev en succé.

Idag är det många som exempelvis vill ha en värmande gulasch men utan kött. Här gör Mattias en vanlig grund med kummin, tomatpuré och rotfrukter, och har i Vegobitar från Anamma som rostats med kummin och sedan bara vänds ner i soppan precis innan servering.
“Det blir bara så bra och många trodde även att det var en original gulaschsoppa”, säger Mattias.

Idag finns allt fler vegetarianer, men det har inte funnits bra substitut ute i backen. Man kanske fortfarande vill ha en rykande god soppa när man är lite frusen, och då är det perfekt att kunna erbjuda både en med kött och en vegetarisk variant.

Även den klassiska burgaren går enkelt att göra till en intressant god vegetarisk burgare. Faktum är att Mattias menar att det många gånger är bättre att köpa den färdig än att göra egna varianter, exempelvis kikärtsburgare som ligger och blir torra i kylen. Lägg istället fokus på tillbehören som att grilla salladen, mosa avokado och gör en fet salsa så du får upp hettan.

Kontakta Stefan Mether om ni är intresserade av en liknande träff på ert fjäll.


Läs mer om

Varmt & Kallt, ett koncept för restauranger i fjällen från Orkla FoodSolutions.
Konceptet Varmt & Kallt – Nya och gamla klassiker i fjällen.

Varmt och Kallt-broschyr med fjällkoncept från Orkla FoodSolutions.
Inspiration och tips i vår fjällbroschyr.

Next is Now-rätter på blå bakgrund.
Next is Now – framtidens mat redan idag.

Restaurangtrender och tips.

Trender och inspiration inom fast food.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.