Svemestertips på Orkla FoodSolutions vis

Passa på att upptäcka och utforska vårt vackra Sverige i sommar. Eftersom vi finns på så många olika orter i vårt avlånga land, vill vi på Orkla FoodSolutions passa på att tipsa om diverse aktiviteter och smultronställen kring just dessa platser. Väl värda ett besök om du har vägarna förbi.

2022-06-13

Röda hus vid vattnet i Kungshamn.

På hela åtta orter runtom i Sverige, hittar du produktionsanläggningar med koppling till oss på Orkla Foods Sverige. Från Eslöv i söder, till Vansbro i norr. Och med tanke på att hemester eller svemester (en festlig ordlek med begreppen Sverige + semester) fullkomligen exploderat i pandemins fotspår, hoppas vi kunna bjuda på diverse tips till alla semesterfirare som befinner sig på vägarna under sommaren 2022.

Vi veeet att det finns hundratals tips och magiska platser som vi inte nämnt här, men om vi skulle få plats med allt hade vi fått skriva till bläcket i datorn tog slut. Eller spela in en hel säsong av Packat och Klart (minns ni den gamla TV-klassikern?). Men med det sagt, så finns det ju inget som stoppar dig från att diskutera och tipsa andra om dina smultronställen via våra sociala medier.

Men nu blir det åka av, och vi börjar vår resa så långt norrut vi kan komma – i Vansbro.

VANSBRO – DÄR PIZZAN SMAKAR SOM ALLRA BÄST
Vem kunde ana att den godaste pizzan bakas i Dalarna? Men så är det. På vår anläggning i Vansbro tillagas nämligen både pizza och paj med stort hjärta. I denna pärla finns naturen ständigt närvarande med fiskevatten, vandringsleder och områden för rekreation.

Här finns även populära fik, till vilka många kommer från både när och fjärr. Så köp med dig en fika, hyr en dressin och ta dig ut på äventyr! Via dressin i Vansbro får du upptäcka skogen, vattnen och de natursköna omgivningarna. En aktivitet för hela familjen och något du inte bör missa.

ÖREBRO – HEM ÅT SVERIGES FAVORTIMELLANMÅL
Här, i Sveriges sjätte största stad, tillverkas nämligen bland annat vår omåttligt populära Risifrutti. Perfekt att ha med sig på utflykten. Och för dig som gillar att vara i naturen, men samtidigt vill bo lyxigt och bekvämt, så finns det flera olika glamping-ställen att mysa på.

I Örebro finns det allt från vackra slott till äventyrsbad, och under augusti arrangeras det även en Matfestival i Wadköping. Detta följs upp med ett evenemang som kallas Matresan i Örebro län, i början av september. Med andra ord den perfekta destinationen för alla matintresserade.

KUMLA – EN KOKANDE KITTEL FÖR CYKELENTUSIASTEN
I Kumla kokas bland annat måltidsdrycker, krämer och inte minst vår välkända och populära Ekströms blåbärssoppa som serverats under Vasaloppet sedan 1958. Blåbärssoppan skänker även kraft åt de som väljer att fräsa fram på cykel i sommar.

Kring Kvarnstorps friluftsområde och Kvarnshögen finns det nämligen massor att upptäcka för cykelentusiasten.  Allt från mountainbikeleder och teknikbana, till downhill och roadbike. Glöm bara inte hjälmen. Och blåbärssoppan. Vill du slippa pedalerna och hellre äta tårta, så vankas Kumlakalaset 20 augusti.

VADSTENA – DÄR SLOTT OCH LOKALPRODUCERAT MÖTS
Hemorten för vårt gedigna sortiment från Lecora. Och visst är den lilla östgötska staden Vadstena, på Vätterns östra sida, väl värt ett besök för alla åldrar. Vadstena slott är en riktig turistklassiker, och med all rätt med tanke på hur fint där är.

Under medeltidsdagarna 2-3 juli fylls slottet med liv och rörelse och aktiviteter för hela familjen. Köp dig ett historiskt föremål eller hantverk vid borggårdens olika marknadsstånd, titta på gycklarnas uppträdande eller gå en guidad tur på slottet. Medeltidsdagarna erbjuder en mängd olika aktiviteter för både stora och små.

KUNGSHAMN – ANLÄGGNINGEN MED DEN BÖLJANDE UTSIKTEN
Få produktionsanläggningar ligger så sagolikt som vår i Kungshamn gör. Med havet som granne och en svindlande vacker utsikt, är det inte konstigt att sillen och kaviaren smakar så fantastiskt som den gör. Man kan nästan känna den salta, vindpinade och soliga smaken.

Utöver att njuta av havet och de härliga bohuslänska naturupplevelserna via strandpromenaden och alla badplatser, kan man även besöka pittoreska Smögenbryggan och Nordens Ark i närheten. På Smögenbryggan är det enkelt att äta sig mätt på alla läckerheter från havet. Och Norden Ark är en park för hela familjen, med syftet att bevara utrotningshotade djur och biologisk mångfald.

FÅGELMARA – KETCHUPMECKAT I SVERIGES TRÄDGÅRD
Fågelmara ligger i östra Blekinge, landskapet som också är känt som Sveriges trädgård. Det är också här som vår oumbärliga ketchup och våra dressingar från Felix ser dagens ljus. För många semesterfirare kan Fågelmara bli en ort man passerar längs väg E22 på väg någon annanstans. Men faktum är att du som stannar till och tar en andningspaus här, har också nära till en mängd olika oaser.

Eller vad sägs om en våffelstuga, småbåtshamnen i Kristianopel och extremt vacker natur inpå knuten. Med grön skog, öppna fält och salt hav inom nära räckhåll. För den som vill ha lite puls, ligger den vackra kuststaden Karlskrona endast ett par mil söderut.

TOLLARP – DÄR DET SÖTA OCH GODA BOR
Det var i Tollarp, hem åt Nordens största syltanläggning, som varumärket Önos först såg dagens ljus år 1903. Kring Tollarp finns inte bara mängder av antik-och loppisbutiker, utan även det sagolikt vackra Stackedala med Klintabäckens naturreservat.

Ta på dig vandringsskorna eller löpardojorna och ge dig ut på de många motionsslingorna, och kika gärna förbi det magnifika Malteholms Slott med anor från 1600-talet. Beger du dig söderut från Tollarp finns Stenshuvud naturreservat med sin böljande sandstrand – ett hett tips för den som vill ta sig ett dopp i havet uppleva ”utomlandskänsla” hemma i Sverige.

ESLÖV – HJÄRTAT I SKÅNE MED KÄRLEK FÖR MAT
Här finner du en av våra största anläggningar, där vi också tar fram enormt många olika sorters produkter. Allt från klyftpotatis till Bostongurka, från vegansk mat till smaskiga färdigrätter. För den mat- och festivalglade arrangeras Eslövsfesten den 18-19 juni med bland annat the Mamas och Hoffmaestro på scen.

Den 19 och 20 augusti arrangerar dessutom Eslövs kommun och Filmstudio utomhusbio. Packa picknickkorgen, ta med en brassestol och njut av en filmrulle under en bar augustihimmel. Här finns även ett leksaksmuseum om vädret skulle trilskas med dig.

 


Vidare läsning

Next is Now – vår plattform kring framtidens mat.

Information om våra anläggningar runtom i Sverige.

Skoltrender och tips.

Restaurangtrender och tips.

Hotelltrender och tips.

Planera din egen klimatsmarta veckomeny.