Tillsammans med Rscued räddar vi 36 ton rödbetor

Pandemin gjorde att efterfrågan från storkök och restaurang minskade kraftigt och överskottet på kokta rödbetor var ett faktum. Och vad gör man om livet ger en rödbetor i överflöd? Jo, man gör rödbetshummus.

2022-02-01

Smashed Naturli' Sojaburgare med rödbetshummus.

När överskottet var ett faktum, lyfte Felix Richter, produktchef på Orkla FoodSolutions på luren och kontaktade Rscued, företaget som sedan 2015 räddar frukt- och grönsaker från att bli svinn. Och nu släpper alltså Rscued en rödbetshummus gjord på dessa räddade rödbetor från Orkla. Totalt undviker vi således att 36 ton fullgod produkt kasseras i onödan.

“När Felix ringde och berättade att han hade tonvis med klyftade rödbetor i frysen, tänkte jag, detta bara måste vi kunna göra något av. Jag går ju igång på allt som är mission impossible”, säger Truls Christenson, medgrundare till Rscued.

Under hösten har det produktutvecklats recept, provsmakats, räknats på logistikapparater och letats försäljningskanaler. Nu är vi i mål.

“Vi hade ett problem, tillsammans med Rscued fann vi en lösning och nu släpps en helt ny produkt. Det har varit så kul att få se hur en vild idé som räddad rödbetshummus har gått och blivit verklighet”, säger Felix Richter på Orkla FoodSolutions.

36 ton kokta klyftade rödbetor räcker till cirka 180 000 kg rödbetshummus, eller motsvarande 900 000 burkar á 200 gram. Att rödbetorna förvaras fryst gör att man kan producera rödbetshummusen löpande under lång tid.

“I höstas satt jag på en middag ihop med Dimitri som tar fram nya produkter för 7-eleven. Jag berättade om rödbetorna som behövde räddas, och vips så skapade han en grillmacka med räddad rödbetshummus i. Det där kallar jag att vara snabbfotad”, berättar Truls på Rscued.

Det är dock inte bara 7-eleven som kommer att erbjuda Rscueds räddade rödbetshummus. Konsumenter kommer hitta den på caféer, restauranger och i butiker från i mitten på februari, och hotellkedjan Nordic Choice kommer att servera rödbetshummusen på alla sina frukostbufféer. För restauranger och storkök finns produkten att hitta hos bland annat Martin & Servera, Menigo och Out of Home.

OM RÖDBETSHUMMUSEN
De räddade rödbetorna är ackompanjerade av kikärtor, tahini, citron och kryddor. Röran är len och har bra balans mellan syra och sälta, precis som en schysst hummus ska vara. Använd som pålägg, i hamburgaren eller som dipp till grönsaker och meze. Produkten är laktosfri, glutenfri och vegansk.

OM RECEPTEN
Alla fantastiska recept som ni ser på bilderna, kommer naturligtvis att dyka upp i vår receptbank inom kort, så håll utkik.


Vidare läsning

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Skoltrender och tips.

Restaurangtrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Läs pressreleasen.

Lär mer om Rscued.