Tingdammsskolan arbetar målmedvetet för nästa generations skull

Tingdammsskolan är en av tio nominerade skolor i Årets Gröna Skolmåltid 2021 i White Guide Junior - ett pris som uppmärksammar skolkök som vågat förändra och satsa på en grön vegetarisk meny och som på olika sätt lyckats få med sig sina matgäster på resan. Kategorin är sponsrad av oss på Orkla Foods Sverige.

2021-10-14

Överblick av maten från Tingdammsskolan i Oxie inför White Guide Junior 2021.

Elena Jensen är kock på Tingdammsskolan i Oxie, och ansvarar för att planera och laga veckans menyer tillsammans med sina fem kollegor. Köket serverar cirka 600 portioner om dagen och på menyn finns oftast tre rätter, varav två burkar vara vegetariska.

VAD ÄR GRÖN MAT FÖR ER OCH VARFÖR JOBBAR NI MED DET IDAG?
Grön mat står för klimatvänliga och klimatsmarta val som hjälper oss och naturen. Jag tycker att detta är ytterst viktigt då det tillåter oss att leva hand i hand med naturen.

VAD UTMÄRKER ERT SKOLKÖK?
Att alla här håller starkt med om att vi måste tänka på gröna val och möjligheter, speciellt med tanke på att vi arbetar för nästa generations skull.

HUR HAR NI KOMMIT DIT NI ÄR?
I samhället idag så vet man att man behöver vara mer klimatsmarta och det är därför vi, med kommunens stöd, har kommit till var vi är idag.

Senaste året har vi lagt fokus på miljö- och klimatsmart matlagning och servering. Vi breddade vår salladsbuffé med växtbaserat protein såsom bönor och linser. De flesta av våra alternativrätter (upp till två per dag) är vegetariska. Det kan vara någon extra sås, vegetarisk taco, gratänger, nudlar med grönsaker, och så vidare. Vi försöker beställa så mycket ekologiskt som möjligt eller välja andra hållbara alternativ.

Vi har fått utmana barnen varje dag och har haft ständig dialog med dem kring syftet och vilka mål vi har i vår verksamhet. Det har blivit bättre med tiden. Barnen äter mer vegetariskt, och fler och fler vågar testa maten.

VARFÖR TROR DU ATT NI HAR BLIVIT NOMINERADE?
Vi blev nog nominerade för att vi har fokuserat mycket på det gröna och nyttiga, både med hänsyn till barnens hälsa och för naturens skull. Och för framtida generationer.

VAD HAR DU FÖR TIPS TILL ANDRA SOM VILL GÖRA EN GRÖN RESA?
Leta efter lokala råvaror som inte kommer så långt bort från Sverige, för att minska koldioxidavtrycket. Försök minska mängden kött och försök få in mer grönt på matsedeln, vare sig det är grönsaker eller andra substitut.

Text: Karin Ericson
Foto: Tingdammsskolan

Karin Ericson


VIDARE LÄSNING

Se hur vi arbetar med framtidens mat via vår plattform Next is Now.

Läs mer om skolkonceptet Hälsa på maten.

Boka en träff med Orkla FoodSolutions i Hälsa på maten-anda.

Informationsbroschyr för Lecora Grönsaksbiff Crispy Chili.

Skoltrender och tips.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Läs mer om prisutdelningsgalan och hur du anmäler dig.