Vägen till det goda – äpple

Det finns spår av människors konsumtion av äpplen som är flera tusen år gamla. Men även om vi inte kan skryta om att ha kokat vårt goda äppelmos riktigt lika länge, så har vi under ganska många år nu, hunnit bygga upp stor erfarenhet av, och kärlek till, detta hantverk. Något vi hoppas även ska kännas i den goda smaken.

2020-10-13

Vägen till det goda - Äpple.

Vi samarbetar med flera svenska äppelodlare, och när vi frågade äppelodlaren Håkan Thunberg i Rörum vad som är det bästa med just svenska äpplen, så svarar han utan större tvekan – aromen. “Aromen är det allra bästa med svenska äpplen. I förhållande till utländska äpplen som kan vara krispiga och fina, men som i regel smakar betydligt mindre.”, påstår han.

I Håkans ljuvliga äppelträdgård är det framförallt Amorosa och Ingrid Marie som odlas, men han har cirka 15 olika äppelsorter som han driver fram. Och till vår anläggning i Tollarp tar vi emot flera olika sorter som överlappar varandra under hela säsongen.

HUR SER PROCESSEN UT SEN NÄR DE ÄR PLOCKADE?
“Vi tar emot ungefär 2000 ton äpplen i Tollarp, och vi använder oss av olika äppelsorter över säsongen.”, enligt Marie Lindström, som jobbar med logistiken.

När äpplena väl anlänt till vår anläggning i Tollarp och är redo att omvandlas till smaskigt äppelmos, börjar resan naturligtvis med att de tvättas i ett enormt bad. Äpplen som inte håller önskad kvalitet sorteras därefter bort för hand. Ingenting slängs dock, utan alla äppelrester som blir över går vidare i en annan process och blir till djurfoder.

Markus Kristoffersson, Tf produktionsledare i Tollarp, berättar sedan att äpplena som ska bli mos, rivs i en kvarn innan de går vidare till en passermaskin som separerar skalet. Efter det så värms den kvarstående pulpen upp och hamnar därefter i kärl, i väntan på att få förvandlas till äppelmos.

När det blivit dags för nästa steg så tippas den aktuella pulpen ner i kokkärl och blandas med övriga ingredienser, såsom exempelvis socker. Där kokas allting tills det förvandlats till vårt fantastiskt goda äppelmos. Sedan är det så klart dags att paketera äppelmoset i något av alla de emballage som vi erbjuder våra storkökskunder.

Genom att vi använder färska äpplen istället för aseptisk pulp, tar vi också bort ett steg i processen. Detta gör att äppelmoset blir precis som om du kokade det för egen hand vid spisen i skolköket eller på restaurangen.

HUR HÅLLER VI EN SÅ JÄMN OCH GOD SMAK ÖVER ÅRET?
Den uppmärksamme reagerade kanske på att vi använder olika äppelsorter beroende på säsong. Borde inte detta ge olika smak på äppelmoset då, tänkte du kanske? Och visst är det så. “Men för att hålla en jämn smak över hela årets produktion, så blandar vi flera olika sorter.”, förklarar Marie Lindström. “Kunderna ska inte känna skillnad på moset beroende på om det är tillverkat i början eller slutet av säsongen.”, adderar hon till resonemanget.

Smart, med tanke på att äpplen verkligen har sin distinkta smak och karaktär beroende på vilken sort det är.

STOR VARIATION OCH MED OMTANKE I FOKUS
Vårt äppelmos kommer naturligtvis i en rad olika förpackningar och varianter, så att det ska passa din verksamhet så bra som möjligt. Här finns allt från mindre glasburkar, lågkalorimos och enportionsförpackningar som är utmärkt för take away, till stora hinkar och refillpåsar för er som serverar äppelmos via våra Sentomat-system.

Vi har dessutom ekologiskt äppelmos som ingår i Fairtrades råvaruprogram för socker. Fairtrade Sugar Program gynnar odlare genom att de kan sälja mer av sitt socker som just Fairtrade.

Det kan ju förresten också vara värt att nämna, att anläggningen i Tollarp sedan 2016 drivs av elenergi som enbart kommer från förnyelsebara källor.

Hur många bra anledningar som helst till att börja servera dina gäster det allra bästa äppelmoset från Önos, eller hur!?

Av: Thomas Adolfsson


Se filmen


Vidare läsning

Next is Now – vår plattform kring framtidens mat.

Restaurangtrender och tips.

Hälsosam och pedagogisk skolmat med Hälsa på maten.

Laga vegetarisk och klassisk husmanskost med Heja Husman.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Vår populära kategori med sylt, marmelad och mos.

Vägen till det goda – potatis.

Vägen till det goda – gurka.

Vägen till det goda – rödbeta.