Vägen till det goda – potatis

Finns det någon mer klassiskt svensk råvara än potatis? Jonas Alströmer får ofta cred för att vara den som tog potatisen till Sverige, men faktum är att Olof Rudbeck enligt historieböckerna var först i Sverige med att odla dessa guldklimpar i Botaniska trädgården i Uppsala på 1650-talet. De ligger dock båda i lä om man ser till att användandet av potatisen kan spåras till Sydamerika för flera tusen år sedan.

2020-08-25

Vägen till det goda - Potatis.

Oavsett vem som var först eller störst gällande potatisens inmarsch i Sverige, så råder det ingen tvekan om att vi svenskar har älskat denna knöl under lång tid. Precis som vi på Orkla har gjort, och gör än idag.

FULL KONTROLL
Visste du att på Orkla bestämmer vi själva vilka potatissorter vi ska använda och vem som får lov att odla åt oss? Det ger oss nämligen full kontroll ända från sådd till färdig produkt, vilket också ger oss de rätta förutsättningarna för att lyckas ta fram alla goda produkter till dig och dina gäster.

“Vi har en väldigt nära relation med våra IP-certifierade kontraktsodlare, och diskuterar tillsammans fram de bästa lösningarna för att få en så lyckad skörd som möjligt. Totalt odlar vi fram ungefär 30 000 ton potatis per år.”, enligt Håkan Tuvesson, Odlingschef på Orkla Foods Sverige.

Majoriteten av vår potatis kommer dessutom från södra Sverige (ca 95%), vilket gör att det blir väldigt nära till vår anläggning i Eslöv, där dessa guldklimpar tas om hand. Sedan 2016 är dessutom all elenergi på anläggningen förnyelsebar, något vi är mycket stolta över.

“Av alla dessa ton potatis så förvandlas några av dem till 28 000 potatisbullar. I timmen! Under halva året så produceras det under dygnets alla timmar.”, menar Jonas Jönsson, Produktionschef för Potatis/Grönsaker. Bråda dagar, med andra ord.

HUR BLIR EXEMPELVIS EN POTATISBULLE TILL DÅ?
När potatisen anländer från leverantören är det många olika moment på schemat fram till färdig produkt. Naturligtvis gäller detta även när våra delikata potatisbullar ska bli till. Hanife Ferrah, till vardags operatör på anläggningen i Eslöv, berättar att potatisarna först sorteras och tvättas. Sedan skalas de och strimlas innan de kokas och torkas. Därefter ska de strimlas IGEN och blandas med olika kryddor.

Slutligen får de sin runda form och försteks i 180 grader, innan de hamnar i frysen och kan levereras ut till de restauranger och skolkök som väljer att ha dessa läckerbitar på menyn.

Dessutom kvalitetskontrolleras potatisbullarna (och alla andra produkter), förstås. Halime Akdag arbetar som samordnare, och är bland annat ansvarig för att se till så att färg, vikt, smak och salthalt stämmer på alla smaskiga potatisprodukter som rullar ut från anläggningen. “Vi gör prover varje timme för att se så att produkterna stämmer med normen.”, förklarar hon.

Vi använder till och med potatisskalen.

STORT SORTIMENT OCH STORA FÖRDELAR
Eftersom vi har ett stort och brett sortiment, kan vi på så vis också tillvara på all potatis. Potatisen används till fryst skuren potatis, potatismos, pytt, potatisbullar och färdigmat. “Vi använder till och med potatisskalen.”, säger Felix Richter, Portfolio Manager på Orkla Foods Sverige. “Antingen som djurfoder eller så går de till biogas.”

Han berättar vidare att all potatis som friteras görs så i rapsolja, utom våra ekologiska produkter som friteras i en ekologisk solrosolja.

ÄNNU FLER FÖRDELAR – FÖR MILJÖN
En viktig och positiv reflektion är att potatis och spannmål påverkar miljön och klimatet relativt lite om man jämför med till exempel ris. Generellt så besprutas inte odlingarna av spannmål särskilt mycket heller och är det ekologiska odlingar används naturligtvis inga kemiska bekämpningsmedel alls. Inom varumärket Felix erbjuder vi flera olika potatisprodukter som är ekologiska och KRAV-certifierade.

Av: Thomas Adolfsson


Se filmen


Vidare läsning

Next is Now – vår plattform kring framtidens mat.

Restaurangtrender och tips.

Hälsosam och pedagogisk skolmat med Hälsa på maten.

Laga vegetarisk och klassisk husmanskost med Heja Husman.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Vårt potatisfyllda varumärke Felix.