Vinnarna av Kockduellen 2024

Jana Issa och Alva Sigfridsson från Engelska skolan i Borås tog hem vinsten i Kockduellen 2024 med sin ravioli fylld med Formbar Baljväxtfärs från Anamma.

Vinnarna av Kockduellen 2024

Jana Issa och Alva Sigfridsson från Engelska skolan i Borås tog hem vinsten i Kockduellen 2024 med sin ravioli fylld med Formbar Baljväxtfärs från Anamma.

Cirka 6200 elever från hela Sverige har varit med och tävlat i Kockduellen som är en matlagningstävling för högstadieelever i årskurs 8 och 9. Finalen avgjordes 14 mars på Restaurangakademien i Stockholm.

Vinnarna Jana Issa och Alva Sigfridsson fick förutom äran att titulera sig som vinnare, även 10 000 kronor i prispengar. Pengarna går till lagets hem- och konsumentkunskapsklass och ska användas för att göra något roligt inom besöksnäringen.

Hej tjejer och grattis till vinsten! Hur känns det?

– Det känns fantastiskt! Det var så roligt att få vara med och tävla.

Berätta om er vinnarrätt, vad innehåller den?

– Vi lagade ravioli fylld med vegansk färs, lök, spenat, svamp och Västerbottensost®. Detta serverade vi med smörstekt palsternacka, fänkål och gulbeta samt krispig grönkål, friterad rödbeta och pankokrisp med Västerbottensost® på toppen.

Varför tror ni att ni vann?

– Vi vågade experimentera med smakerna och använde råvaror som vi inte var så vana vid, och vi tror att juryn märkte att vi ville utmana oss själva. På ingredienslistan märkte vi att många råvaror pekade mot att man skulle laga asiatisk mat, och just därför valde vi att inte göra det för att sticka ut.

– Vi var också nöjda med hur bra vi fick till raviolin då det egentligen är en rätt som tar ett bra tag att laga, men vi lyckades med det på under en timme.

Ni använde Formbar Baljväxtfärs från Anamma som huvudråvara från Orkla. Hur var det att jobba med den?

– Den var ganska lätt att jobba med och det var lätt att komplettera smakerna i den medan man fortfarande kunde smaksätta och göra rätten till sin egen. Den fick bra yta i stekpannan och vi tror att den är ganska mångsidig, det går att göra mycket med den!

Närbild på den ravioli som tillagades för att vinna Kockduellen 2024.

När det kommer till er rätt, vad har ni inspirerats av?

– Vi tycker om italiensk mat och ville fortsätta hylla det internationella konceptet som vår skola har. I stadsfinalen gjorde vi en engelsk rätt eftersom vi hade lammfärs som huvudråvara, men nu när vi hade den veganska färsen fick vi tänka om och vara lite mer nyskapande.

Vad var roligast under tävlingen?

– Det var trevligt att få träffa alla de andra tävlande, de var väldigt snälla allihopa!

Vad var jobbigast?

– Vi var väldigt nervösa både inför och under tävlingen. Vi var sist ut att tävla så när vi skulle presentera vår rätt stod alla och lyssnade, det var lite jobbigt. Vi fick istället peppa varandra och det var en väldigt bra stämning bland oss deltagande, så det blev inte alltför jobbigt.

Hur fungerade det att jobba i team?

– Det funkade jättebra! Vi brukar säga att vi kompletterar varandra bra och vi gör väldigt mycket tillsammans. I köket under tävlingen försökte vi sprida ut oss så att vi kunde få så mycket gjort som möjligt.

Hur ser framtidsplanerna ut? Vill ni jobba inom restaurangbranschen?

– Jana vill bli dietist så det är ganska nära branschen, men Alva vill istället jobba som läkare eller apotekare. Vi har inte planer på att jobba inom mat, men om det är dit vägen leder blir vi inte ledsna.

Text: Sofie Strandberg

Engelska skolan i Borås stod som vinnare av Kockduellen 2024 och tar emot vinnarchecken.

Dela med andra

Läs också…