Fast Fusion Climate Week gjorde succé i Lerum
Det var första året som Lerums kommun medverkade i Fast Fusion Climate Week – men definitivt inte det sista. Att ha med två av kommunens
Jana Issa och Alva Sigfridsson från Engelska skolan i Borås tog hem vinsten i Kockduellen 2024 med sin ravioli fylld med Formbar Baljväxtfärs från Anamma.
Jana Issa och Alva Sigfridsson från Engelska skolan i Borås tog hem vinsten i Kockduellen 2024 med sin ravioli fylld med Formbar Baljväxtfärs från Anamma.
Cirka 6200 elever från hela Sverige har varit med och tävlat i Kockduellen som är en matlagningstävling för högstadieelever i årskurs 8 och 9. Finalen avgjordes 14 mars på Restaurangakademien i Stockholm.
Vinnarna Jana Issa och Alva Sigfridsson fick förutom äran att titulera sig som vinnare, även 10 000 kronor i prispengar. Pengarna går till lagets hem- och konsumentkunskapsklass och ska användas för att göra något roligt inom besöksnäringen.
– Det känns fantastiskt! Det var så roligt att få vara med och tävla.
– Vi lagade ravioli fylld med vegansk färs, lök, spenat, svamp och Västerbottensost®. Detta serverade vi med smörstekt palsternacka, fänkål och gulbeta samt krispig grönkål, friterad rödbeta och pankokrisp med Västerbottensost® på toppen.
– Vi vågade experimentera med smakerna och använde råvaror som vi inte var så vana vid, och vi tror att juryn märkte att vi ville utmana oss själva. På ingredienslistan märkte vi att många råvaror pekade mot att man skulle laga asiatisk mat, och just därför valde vi att inte göra det för att sticka ut.
– Vi var också nöjda med hur bra vi fick till raviolin då det egentligen är en rätt som tar ett bra tag att laga, men vi lyckades med det på under en timme.
– Den var ganska lätt att jobba med och det var lätt att komplettera smakerna i den medan man fortfarande kunde smaksätta och göra rätten till sin egen. Den fick bra yta i stekpannan och vi tror att den är ganska mångsidig, det går att göra mycket med den!
– Vi tycker om italiensk mat och ville fortsätta hylla det internationella konceptet som vår skola har. I stadsfinalen gjorde vi en engelsk rätt eftersom vi hade lammfärs som huvudråvara, men nu när vi hade den veganska färsen fick vi tänka om och vara lite mer nyskapande.
– Det var trevligt att få träffa alla de andra tävlande, de var väldigt snälla allihopa!
– Vi var väldigt nervösa både inför och under tävlingen. Vi var sist ut att tävla så när vi skulle presentera vår rätt stod alla och lyssnade, det var lite jobbigt. Vi fick istället peppa varandra och det var en väldigt bra stämning bland oss deltagande, så det blev inte alltför jobbigt.
– Det funkade jättebra! Vi brukar säga att vi kompletterar varandra bra och vi gör väldigt mycket tillsammans. I köket under tävlingen försökte vi sprida ut oss så att vi kunde få så mycket gjort som möjligt.
– Jana vill bli dietist så det är ganska nära branschen, men Alva vill istället jobba som läkare eller apotekare. Vi har inte planer på att jobba inom mat, men om det är dit vägen leder blir vi inte ledsna.
Text: Sofie Strandberg
Det var första året som Lerums kommun medverkade i Fast Fusion Climate Week – men definitivt inte det sista. Att ha med två av kommunens
Har vi råd med hållbarhet? Hur löser man dagens lunch i framtiden? Vad är så kallad hybrid-matlagning? Hur lagar man bra mat för en liten
Som en del av vårt hållbarhetsarbete och i enlighet med ett EU-direktiv, har Ekströms, Jokk, Liva Energi och Önos fått nya fastsittande korkar på sina
En köttbulle gjord på nötfärs och ärtprotein som ger ett nästintill halverat klimatavtryck men som smakar lika gott som en traditionell köttbulle – det låter
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång