Vägen till det goda – rödbeta

Det sägs att rödbetan kom till Norden i samma veva som potatisen, alltså på 1600-1700-talet, och kanske är det därför den har hunnit bli i princip lika folkkär och klassisk inom den svenska husmanskosten, som sin knöl till kompis!?

2020-09-22

Vägen till det goda - Rödbeta.

Även om vår anläggning i Eslöv inte har funnits lika länge som rödbetan varit på plats i Norden, så har vi ändå hunnit skrapa ihop ganska många års erfarenhet av hur man bäst ska behandla och förädla denna röda klimp av matlagningsguld.

HÅRT SLIT UNDER HALVA ÅRET
All denna fantastiska erfarenhet har vi fått tack vare allt gediget arbete som återkommer varje år. Högsäsongen för rödbetor startar ganska direkt efter gurksäsongen, och den varar ungefär från mitten av september till mitten av mars.

“I dagsläget så anländer det cirka 7000 ton rödbetor per år till anläggningen i Eslöv, vilket innebär att man hanterar cirka 100-150 ton per dag.”, enligt odlingschefen Håkan Tuvesson. “Vi köper in frö till de sorter som vi vill ha, sedan har vi odlingskontrakt med ett tjugotal lokala lantbrukare.”, fortsätter han.

Vi diskriminerar minsann inga på grund av storlek heller, utan vi använder alla storlekar på de råvaror vi får in. Mellanstorlekarna skivas oftast, medan de största förvandlas till tärningar. De allra minsta blir så kallade delikatessrödbetor, och används ofta hela, precis som de är.

MÅNGA MOMENT FÖR ATT FÅ FRAM FINA PRODUKTER
Rödbetorna tvättas naturligtvis först när det har blivit dags för dem att förvandlas till någon av våra goda produkter. Nästa steg är att förkoka dem lite lätt och skala rödbetorna. Dåliga bitar som upptäcks i det här skedet, tas då bort för hand.

Sedan kokas och skivas (om de då ska skivas) rödbetorna, medan botten av burkarna fylls med lag. Därefter åker rödbetorna ner i burkarna, innan vi slutligen fyller upp burkarna med ännu mer supergod och väldigt hemlig lag. En icke så hemlig ingrediens i exempelvis Mor Annas Rödbetor är kryddnejlika. Så när dessa munsbitar ligger på arbetsschemat för dagen, så sprider sig en ljuv doft av jul i hela lokalen.

Slutligen åker locken på burkarna och rödbetorna pastöriseras innan de är redo att åka ut till skolor, äldreboenden, restauranger och caféer över hela Sverige.

VAD PASSAR BÄST TILL RÖDBETOR?
Den stora frågan är ju då vad man ska ha till sina delikata rödbetor? Svaret från anläggningen i Eslöv är i alla fall enhälligt. Pyttipanna är den solklara favoriten att avnjuta dessa röda guldklimpar med. Oavsett om de är hela, tärnade eller skivade. Och visst är väl rödbetorna ett måste till pyttipannan?!

Vi har dock inte enbart inlagda rödbetor i sortimentet, utan erbjuder även frysta och färdigklyftade rödbetor. Hur smidigt som helst när det brådskar i köket. Med dessa kan du till exempel göra en väldigt god och enkel salladsrätt. Lägg bara rödbetsklyftorna i en form med getost och ringla lite honung över innan det åker in i ugnen. Serveras med ruccola, lite salt och pinje- eller valnötter. Eller varför inte göra hälsosamma shots med rödbetorna som bas?

Möjligheterna att skapa något fantastiskt med rödbetor är hur många som helst, om man bara vågar vidga vyerna och testa något annat än kalops och pyttipanna. Dessutom är det roligt att kunna använda råvaror som är både odlade och producerade i närområdet.

Vilken är din favoriträtt att servera eller inkorporera rödbetor i?

FRAMTAGEN MED EFTERTANKE OCH OMTANKE
Samtliga emballage som vi använder till våra rödbetor är naturligtvis fria från Bisfenol A, och anläggningen som producerar rödbetorna kan sedan 2016 stoltsera med att använda sig av 100% förnyelsebar elenergi. För de kök som dessutom värderar möjligheten att servera sina gäster lite extra “snäll” och fin rödbeta, erbjuder vi naturligtvis även ett antal KRAV-märkta produkter från Felix.

Av: Thomas Adolfsson


Se filmen


Vidare läsning

Next is Now – vår plattform kring framtidens mat.

Restaurangtrender och tips.

Hälsosam och pedagogisk skolmat med Hälsa på maten.

Laga vegetarisk och klassisk husmanskost med Heja Husman.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

Vår populära kategori med rödbeta och andra rotfrukter.

Vägen till det goda – potatis.

Vägen till det goda – gurka.