Burgerdudes utser FoodSolutions godaste burgare

När Sveriges mest erfarna burgar-gäng utser Felix Tomatketchup till den bästa ketchupen för burgare – då känns det självklart att de också får vara med och utse vem som gör FoodSolutions godaste burgare.

Burgerdudes utser FoodSolutions godaste burgare

När Sveriges mest erfarna burgar-gäng utser Felix Tomatketchup till den bästa ketchupen för burgare – då känns det självklart att de också får vara med och utse vem som gör FoodSolutions godaste burgare.

Vi på Orkla visste ju redan att Felix ligger bakom den absolut godaste ketchupen, som dessutom produceras i svenska Fågelmara. Men det är alltid lika roligt att se när andra håller med. Inte minst Sveriges mest erfarna och berömda burgar-ätare – Burgerdudes.

Se avsnittet där Burgerdudes gör sitt ketchup-test.

Vi på Orkla FoodSolutions kunde därför inte motstå att bjuda in Burgerdudes som enväldig jury för att utse vem som gör den godaste burgaren hos oss. De som tävlar är Johan Liljegren, Mattias Sjöblom, Marcus Nilsson Schön, Malin Henriksson och Johan Holster.

Malin arbetar som Kökschef för Frankful Restaurang, Mattias är Gastronomisk Utvecklare inom Orkla och Johan, Johan och Marcus känner du säkert igen som våra Activation & Culinary Managers på FoodSolutions.

I slutet av filmen, precis innan vinnaren ska koras, så bjuder även Burgerdudes på sin egen riktigt goda burgare som bonus.

Och naturligtvis innehåller alla burgare den absolut godaste tomatketchupen från Felix.

Se när Burgerdudes utser FoodSolutions bästa burgare

Play Video about Burgerdudes står bakom jurybord och kocken Johan står med en bricka md burgare i förgrunden.

Burgare #1: Johan Liljegren

Johans burgare byggde på principen 50/50. Han använde alltså 50% oxfärs och 50% Anamma Formbar Baljväxtfärs till själva burgaren.

Tillbehören bestod av gräddbrynt savoykål, sotad saltgurka, torkad coppa, friterad silverlök, cheddar, kumminmajonnäs och sist men inte minst – Felix Tomatketchup. En stabil klassiker med spännande inslag, helt enkelt.

– Mer som en måltid. – Lite som husmanskost. Så löd ett par av kommentarerna från juryn. Johan fick goda omdömen för sin kreation, men åkte dock på ett litet minus när en av domarna meddelade att han föredrar att man INTE rostar bröden på båda sidor.

Burgare skapad av Johan Liljegren.

Burgare #2: Mattias Sjöblom

Asiatisk touch och Stabburets 150 grams vegetariska burgare utgjorde basen i Mattias burgare. Han adderade dock lite talg för att få till en köttigare smak.

Den första toppingen utgjordes av kimchi, tätt följt av Felix Tomatketchup som vändes upp med en fruktig sanshopeppar (japansk grönpeppar). Rökt ost, japansk majonnäs med miso, tempurafriterad nori, gurka och lök adderas också på Mattias asiatiska smakexplosion till burgare.

Kimchin växte i munnen och tog överhand med sansho-pepparn, hördes det från juryn. Lite som att slicka på ett batteri, inflikade Mattias om sin egen burgare. Ketchupen tillförde verkligen någonting tillsammans med de andra smakerna, och det var häftigt att den fungerade så bra, ansåg Burgerdudes enat.

Burgare skapad av Mattias Sjöblom.

Burgare #3: Marcus Nilsson Schön

Även Marcus försökte sig på en 50/50-variant. Han använde istället Anamma Formbar Vegofärs Soja och nötfärs, samt en gnutta talg för att öka fetthalten en aning.

Tillbehören på burgaren bestod av en duxellmassa som rörts upp med majonnäs, tunt hyvlad silverlök, Brillat Savarin (istället för klassisk cheddar), dillpicklad gurka från Beauvais, friterad rosmarin och Felix Tomatketchup med nymalen svartpeppar i.

Friterad rosmarin benämndes som genidrag av juryn, likaså adderandet av talg i burgaren. En klassisk burgare utan att bli tråkig. Även här gjorde 50/50 succé, och juryn blev själva sugna på att börja jobba med detta hemma på den egna kammaren.

Burgare skapad av Marcus Nilsson Schön.

Burgare #4: Malin Henriksson

Malins burgare var en BBQ-variant gjord på Anamma Vegoburgare 120 g ostekt, med familjens hemliga barbequesås baserad på Felix Tomatketchup. Den innehöll även curry, vitlök, Worcestershiresås, honung och paprikapulver.

I burgaren hittade man coleslaw gjord på kålrabbi, apelsinpicklad lök, Gruyère-ost och salladsblad. Och den fantastiska barbequesåsen, förstås.

Juryn tyckte att apelsinen var ett trevligt inslag utan att ta överhand, men dessvärre var det lite för mycket sås på burgaren. Barbequesåsen gjorde succé och det gjordes antydningar i juryn att man skulle försöka ta sig in i familjen för att komma åt receptet.

Burgare skapad av Malin Henriksson.

Burgare #5: Johan Holster

Tävlingens sista burgare skapades av Johan och var gjord på tre basingredienser – Anamma Formbar Baljväxtfärs, kycklingfärs och grädde.

Burgaren serverades med purjolök som blivit mjukbakad med chili, timjan och citron. Han adderade även en majonnäs gjord på bland annat chorizo-fett, samt chorizo, ärtskott och tomat. Pricken över i:et är så klart alla burgares bästa vän – Felix Tomatketchup. Blandad med tellycherrypeppar för att göra den riktigt het.

Juryn tyckte den var jättegod, men att den tänjde på begreppet burgare. Den upplevdes nästan mer som en hel måltid. Chorizon visade sig vara ett mer uppskattat tillbehör än vad de först hade trott. Den roligaste burgaren tyckte någon, medan en annan jurymedlem undrade om det ens var en burgare.

Burgare skapad av Johan Holster.

Bonusburgaren från Burgerdudes

Innan vinnaren utropades fick Burgerdudes kliva in i köket och laga till sin alldeles egen burgare. De fick använda Anamma Vegoburgare 120 g ostekt som bas i sin skapelse som de kallade för en “superklassisk cheeseburgare”.

Och för den som undrar vad en superklassisk cheeseburgare från Burgerdudes innehåller, så är det godsaker såsom Felix Tomatketchup, yellow mustard, majonnäs, silverlök, cheddar, Dillpicklad gurka från Beauvais och rostad lök.

De kulinariska mästarna som tidigare tävlat fick nu istället provsmaka och agera jury. Det blev överlag positiva omdömen. kanske för att ingen ville göra juryn ledsen inför avslöjandet av tävlingens vinnare!? Men det fanns de som vågade göra sina röster hörda, och som gärna hade sett mer yellow mustard och så klart Felix ketchup på burgaren.

Johan, Mattias och Marcus smakar på Burgerdudes egen burgare.

Och den godaste burgaren gjordes av...

Innan Burgerdudes tackade för sig och begav sig vidare för att testa nya burgare, så var det ju dags att utse vinnaren av Orklas godaste burgare. Till stora glädjetjut och hejarop avslöjades vinnaren och man kunde inte ana någon inbördes rivalitet alls. Eller…?

Vill du veta vem som vann och även höra juryns motivering, rekommenderar vi att du kikar på hela filmen – vi vill ju så klart inte lägga ut en sådan värdefull spoiler här i textform. Vi kan dock utlova både skratt och riktigt smaskig burgarinspiration på resan fram till att vinnaren koras.

Avslutningsvis vill vi bara säga stort grattis till vinnaren, och ett enormt tack till både tävlingsdeltagare och Burgerdudes. Och till dig, som läst hela vägen hit.

Text: Thomas Adolfsson

Jurymedlem ur Burgerdudes sträcker fram vinnarpokalen i form av en ketchupflaska från Felix.

Skapa egna riktigt goda burgare med rätt ingredienser och utrustning

Se fler bilder från Burgerdudes besök hos Orkla FoodSolutions

Dela med andra

Läs också…