Supersnitsaren – en unik schnitzel gör entré
Lecora Schnitzel Supersnitsare 120 g är en riktigt god och frasig schnitzel som tack vare sin unika och runda form är perfekt att använda i
Receptet som Catrine tagit fram till Fast Fusion Climate Week 2023 är en gammal favorit hos eleverna, men som hon nu gjort helt vegetarisk.
Receptet som Catrine tagit fram till Fast Fusion Climate Week 2023 är en gammal favorit hos eleverna, men som hon nu gjort helt vegetarisk.
Catrine Larsson har jobbat inom Örebro kommun i hela 19 år och i köket på Mariebergsskolan sedan 2007. Det som driver henne är kärleken till matlagning och att det kreativa skapandet samtidigt som hon hela tiden får utvecklas.
Jag tog ett recept som vi redan hade på skolan som jag vet att barnen gillar. Men jag ändrade från vanlig köttfärs till vegetarisk ärtfärs istället. Det jag tycker är viktigt är att det ska vara en enkel rätt, det får inte vara rörigt utan ska vara lätt att laga.
Dessutom är det inte så många ingredienser. Allt man behöver är potatis, kanel, ärtfärs, tomatpuré, paprika och grädde.
Anamma Formbar Vegofärs Ärta är ett lätt protein att smaksätta då det inte finns någon bismak på det. Och dessutom är det svenskt och inte gjort på kinesiska baljväxter. När det kommer till näringen är det en bra komponerad rätt för att vara en soppa med protein från ärtorna, fetter från grädden och lite C-vitamin från paprikan.
Serveringen är superviktig för att få barn att äta, det måste se aptitligt ut. Hela serveringen från att du ställer fram kantinen till att sista eleven tar upp måste vara fräsch. En soppa skvätter ju och den får inte se slabbig ut, därför är det extra viktigt att torka av hela tiden. Om man vill locka eleverna lite extra kan man även göra ett visningsex och ställa vid sidan av så eleven ser hur rätten ser ut när den är upplagd.
Angående namnet på rätten så tänkte jag att det ska vara tydligt och lätt. Färssoppa med paprika & kanel, det berättar exakt vad det är för rätt och gör att eleverna är förberedda på vad de ska äta, det tror jag är superviktigt.
Fast Fusion Climate Week har pågått i fem år och vi i Örebro har helt missat detta. När jag fick höra om det så tänkte jag “wow, så spännande”, och nu är det ju superkul att få vara med och inspirera andra! Att få vara med och öka folks medvetenhet om klimatet känns viktigt. Vegetarisk mat är ju faktiskt jättebra mat.
Hos oss i Örebro har vi till exempel jobbat med klimatsmart mat där vi haft en matinformatör som besökt skolor och pratat om klimatpåverkan och mat. Jag själv har också jobbat mycket i klasserna där de får smaka på olika grönsaker. Vi har även haft elever i köket för att göra dagens vegetariska rätt, som de sedan får servera till sin klass.
Vi har haft öppet hus på skolan där vi serverar vegetariska biffar till pedagoger, föräldrar och elever för att inspirera och för att få med dem på tåget. Där berättade vi även om råvaror som vi jobbar med, vad vi lagar för mat och om de klimatmål som våra politiker bestämt att vi ska uppnå.
Text: Sofie Strandberg
Lecora Schnitzel Supersnitsare 120 g är en riktigt god och frasig schnitzel som tack vare sin unika och runda form är perfekt att använda i
En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk
Till årets klimatvecka har kocken Ulrika Karlsson tänkt rejält utanför boxen och gjort en BBQ-rätt på Laxqueneller i buljong från Abba. Från hyllvärmare till en
Vällagad och spännande husmanskost är ledordet för Per Månsson som serverar cirka 200 elever i matsalen varje dag. För Fast Fusion Climate Week har han
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång