Clarion och Orkla utvecklar hållbara konferenser

Tillsammans med Orkla FoodSolutions tar Clarion nu steget och utvecklar ”The Sustainable Conf”, ett konferenserbjudande med grönare, skonsammare och hälsosammare alternativ.

Clarion och Orkla utvecklar hållbara konferenser

Tillsammans med Orkla FoodSolutions tar Clarion nu steget och utvecklar ”The Sustainable Conf”, ett konferenserbjudande med grönare, skonsammare och hälsosammare alternativ.

Se film om The Sustainable Conf

Ett dukat bord med skyltar från Sustainable Conf. i bakgrunden.
Play Video about Ett dukat bord med skyltar från Sustainable Conf. i bakgrunden.

Clarion Nordic Choice har en lång tradition inom hållbarhetsarbete, och 2018 lanserade de i samarbete med ABLE Foundation ”A Sustainable Start”, ett program med syfte att ta fram åtgärder och samarbeten för att göra en omvandling av hur verksamheten drivs. Detta bidrog till att Clarion Sign i Stockholm utsågs till vinnaren i kategorin ”Hållbarhetspriset” på Grand Travel Awards 2020.

En stor del av verksamheten på hotellen är konferenser, där Clarion nu tar nästa steg i samarbetet med ABLE foundation, och även kopplar in oss på Orkla FoodSolutions och för att ta fram alternativa sätt att genomföra konferenser som är bättre för både gästen och planeten.

Vi måste ta vårt ansvar för hållbarheten

– Våra kunder kräver allt mer av oss och vårt hållbarhetsarbete, säger Cecilia Flodin, marknadschef för Nordic Choice fyra hotellkedjor där Clarion ingår. Och det är klart att vi som en av Nordens största mötesarrangörer måste vi ta vårt ansvar. Målet är att vara det mest hållbara konceptet på marknaden, och då måste vi vända på varje sten.

Även vi på Orkla har som mål att påverka samhällsutvecklingen i positiv riktning. Vi har under flera år arbetat aktivt med nyskapande koncept som gör det lättare att ställa om matlagningen, både i offentliga och privata kök. Nu har vi tillsammans med Choice tagit oss an utmaningarna med konferensernas på ett holistiskt sätt.

– Vi vet att det inte räcker med att bara göra maten hållbar, säger Mattias Jönsson, Concept Development Manager på Orkla Foodsolutions. Maten måste dessutom vara godare, snyggare och bättre för välbefinnandet än det som vanligen serveras på konferenser.

Cecilia Flodin.

Ett nytt konferenserbjudande i tre delar

Det nya erbjudandet går under namnet ”The Sustainable Conf” och består av tre delar.

  • För att få bukt med matsvinnet så arbetar man med ett mindre utbud, så att inte häften blir över och måste slängas. Råvaror som inte går åt kan dyka upp i nya former, till exempel kan grönsaker kokas till en kompott som serveras med yoghurt till fikat.
  • Del två handlar om att minska matens klimatbelastning, och därför är lunchen komponerad från två färger: grönt växtbaserat och blått från havet. Över lag används så lite socker som möjligt, vilket även det ger hälsoeffekter.
  • Det tredje benet handlar om deltagarnas holistiska välbefinnande.

– Med Sustainable Conf finns också tanken om vår mentala prestation, säger Fredrik Bengtsson på ABLE foundation. Alla vinner på att hålla medvetandet på topp och kroppen alert under hela konferensen.

Utöver att matens innehåll förbättrats, så kommer även konferensgästerna att erbjudas pausfilmer med TV-profilen Lovisa “Lofsan” Sandström, som leder deltagarna i korta fysiska övningar. Det är inte det enda som kommer märkas när man väljer en Sustainable Conf-konferens.

Mattias Jönsson.

Visa den skillnad som en hållbar konferens gör

– Att arbeta med kommunikation mot gästerna kommer att vara avgörande för att det här konceptet ska flyga, säger Mattias. Vi måste sätta bilden för vad en hållbar konferens är och vilken skillnad det gör.

Efter att en hållbar konferens har genomförts kommer kunderna att få ett besked om hur deras val har skapat en minskad kliamatbelastning.

– En minskning av klimatbelastningen är ett bra steg, men det är när stora aktörer går samman som vi kan nå ut till många och skapa kraftfulla, betydelsefulla skillnader, säger Cecilia. Aktörer som Nordic Choice och Orkla har ansvar att leda utvecklingen i omställningen.

Konceptet börjar erbjudas på fyra hotell under våren 2022 för att testa och utvärdera delarna och framöver kommer The Sustainable Conf att erbjudas på alla hotell inom kedjan.

Text och bild: Food & Friends

Två tallrikar med maträtter från The Sustainable Conf.

Dela med andra

Läs också…