Dags för upploppet i Kockduellen 2023

För åttonde året i rad hålls Kockduellen då grundskoleelever tävlar i matlagning över hela Sverige. Tävlingens huvudingrediens blir Anamma Formbar Vegofärs Ärta från Orkla FoodSolutions.

Dags för upploppet i Kockduellen 2023

För åttonde året i rad hålls Kockduellen då grundskoleelever tävlar i matlagning över hela Sverige. Tävlingens huvudingrediens blir Anamma Formbar Vegofärs Ärta från Orkla FoodSolutions.

Över 6000 elever i årskurs 7-9 är med och tävlar i årets upplaga av Kockduellen som arrangeras av branschorganisationen Visita. Tävlingen har blivit en del av undervisningen i hem- och konsumentkunskap. I år är det dessutom fler skolor än någonsin som är med och tävlar.

“Det väldigt roligt”, säger Maria Ek, eventansvarig på Visita. “Genom tävlingarna sår vi ett frö. Vi visar att är du kreativ, gillar att skapa och tycker om matlagning kan du faktiskt ha en framtid inom det. “

Tävlingen kan bli ett första steg in i restaurangköket och kanske en framtida karriär i branschen. Målet är att få fler högstadieelever att söka sig till turist- och restaurangnäringen. Det finns nämligen ett stort behov av att säkra kompetens till företagen.

“Vi har en bransch som är väldigt rörlig och vi behöver en tillströmning av ny kompetens. Under pandemin förlorade vi mycket kunskap och personal, men det öppnar nya hotell och restauranger hela tiden, då behövs händer och fötter som jobbar där”, förklarar Maria.

Orkla sponsrar Kockduellen och bistår med jurykompetens samt årets huvudingrediens

Vi på Orkla FoodSolutions är sponsor av tävlingarna i Kockduellen, där vi bidrar med kompetens till juryn och även med årets huvudingrediens.

“Orkla FoodSolutions är mitt i verkligheten, de har professionen och vet vilka trender som råder. I år har vi valt det vegetariska alternativet Anamma Formbar Vegofärs av ärta. Det är underbart att se elevernas kreativitet kring vad man kan göra med den här produkten”, säger Maria.

Så här säger Jessie Sommarström, vinnaren av Årets Kock, som valt ut råvarorna till årets tävlingar.

“Tanken var att välja råvaror som finns att tillgå just nu, svenska råvaror som är goda. Råvaror som i sin tur kan inspirera till att laga god mat.”

Text: Karin Ericson

Snabbfakta om Kockduellen:

Kockduellen började som ett lokalt initiativ av Falun kommun för att locka elever till kockutbildningen. Idag erbjuds tävlingen till landets alla skolor som en del av undervisningen i hem- och konsumentkunskap i årskurs 7-9. I år tävlar 6000 elever från Piteå i norr till Ystad i söder.

Det har hållits regionala tävlingar under hem- och konsumentkunskapslektionerna under hösten. Nu ska tävlingen avgöras under kvartal 1 2023, då det arrangeras 33 stadstävlingar och så småningom en riksfinal i Stockholm den 30 mars 2023.

Dela med andra

Läs också…