En street burger som är god för både skolbarn och klimat

Med Fast Fusion Climate Week sätter vi klimatet och hälsan för våra skolbarn i fokus. En temavecka som gjort succé på skolor runtom i hela Sverige och som får fler deltagare år efter år.

En street burger som är god för både skolbarn och klimat

Med Fast Fusion Climate Week sätter vi klimatet och hälsan för våra skolbarn i fokus. En temavecka som gjort succé på skolor runtom i hela Sverige och som får fler deltagare år efter år.

Under veckan får alla skolor som är med, tillgång till klimatsmarta recept, pedagogiskt material och skyltning. I år är temat street food. 

Camilla Sump Johansson, Kulinarisk Kreatör på Orkla FoodSolutions är en av skaparna bakom årets recept. Hon har tagit fram en riktigt smarrig vegoburgare tillsammans med sina kollegor. Att laga mat som barn känner igen och älskar är nyckeln till framgång. Det är så man lyckas servera mer klimatsmart och vegetarisk mat som går hem hos barnen, enligt Camilla.

Camilla du är en av alla som jobbar med Fast Fusion Climate Week på Orkla. Varför valde ni temat street food?

Temat street food känner alla barn igen och det kan då bli lättare för barn som inte testat växtbaserat att göra det. Känner de igen maten, är de mindre skeptiska. Man får jobba med smaker och stilar man känner igen, och street food är populärt.

Camilla, berätta om receptet och varför just burgare.

För att få barn, det vill säga våra gäster, att äta vegetarisk mat så måste vi komma bort från böngrytorna och sojakorven, och skapa modern mat. Utifrån det tog jag fram receptet på Albondigas. Genom att byta ut lammfärsen mot vegetarisk färs blir det precis likadant och precis lika gott.

Recept från Fast Fusion Climate Week. Street Burger med frasig potatis.

Hur har ni jobbat fram årets recept?

Vi har sju recept för veckan och fem av dem är från skolkök i Sverige som skickat in sina receptförslag. Alla recept kollas igenom så att de uppnår kraven på en måltid, att det ska gå att laga till många och ha ett visst näringsinnehåll.

Sedan har de vinnande kockarna fått komma ner till vårt kök på Orkla Foods Sverige i Malmö där de lagat recepten och vi har spelat in filmer som finns på Fast Fusion Climat Weeks konceptsida.

Camilla Sump Johansson.

Hur lyckas man övertyga både pedagoger och föräldrar?

Det är lättare om det är någon i köket som kan engagera dem som jobbar på skolan. Det behövs engagemang kring klimat och matfrågan hos både rektor, pedagoger och kök.

I Lomma kommun har de bjudit in alla föräldrar och skickat ut en biljett som gör att de kan komma och prova maten en gång under klimatveckan. Man behöver stöd från föräldrarna och alla behöver äta mer klimatsmart för våra barns framtid.

Text: Karin Ericson

Se receptfilmen med Camilla Sump Johansson

Johan Holster och Camilla Sump Johansson i köket. De har sina kockkläder på sig.
Play Video about Johan Holster och Camilla Sump Johansson i köket. De har sina kockkläder på sig.

Dela med andra

Läs också…