
Bli en mästare på formbara vegofärser från Anamma
Anamma Formbar Vegofärs har varit en succé sedan lanseringen. Inte bara för att den är god. Den har fantastiska bindande egenskaper, ger minimalt steksvinn och
Med Fast Fusion Climate Week sätter vi klimatet och hälsan för våra skolbarn i fokus. En temavecka som gjort succé på skolor runtom i hela Sverige och som får fler deltagare år efter år.
Med Fast Fusion Climate Week sätter vi klimatet och hälsan för våra skolbarn i fokus. En temavecka som gjort succé på skolor runtom i hela Sverige och som får fler deltagare år efter år.
Under veckan får alla skolor som är med, tillgång till klimatsmarta recept, pedagogiskt material och skyltning. I år är temat street food.
Camilla Sump Johansson, Kulinarisk Kreatör på Orkla FoodSolutions är en av skaparna bakom årets recept. Hon har tagit fram en riktigt smarrig vegoburgare tillsammans med sina kollegor. Att laga mat som barn känner igen och älskar är nyckeln till framgång. Det är så man lyckas servera mer klimatsmart och vegetarisk mat som går hem hos barnen, enligt Camilla.
Temat street food känner alla barn igen och det kan då bli lättare för barn som inte testat växtbaserat att göra det. Känner de igen maten, är de mindre skeptiska. Man får jobba med smaker och stilar man känner igen, och street food är populärt.
För att få barn, det vill säga våra gäster, att äta vegetarisk mat så måste vi komma bort från böngrytorna och sojakorven, och skapa modern mat. Utifrån det tog jag fram receptet på Albondigas. Genom att byta ut lammfärsen mot vegetarisk färs blir det precis likadant och precis lika gott.
Vi har sju recept för veckan och fem av dem är från skolkök i Sverige som skickat in sina receptförslag. Alla recept kollas igenom så att de uppnår kraven på en måltid, att det ska gå att laga till många och ha ett visst näringsinnehåll.
Sedan har de vinnande kockarna fått komma ner till vårt kök på Orkla Foods Sverige i Malmö där de lagat recepten och vi har spelat in filmer som finns på Fast Fusion Climat Weeks konceptsida.
Det är lättare om det är någon i köket som kan engagera dem som jobbar på skolan. Det behövs engagemang kring klimat och matfrågan hos både rektor, pedagoger och kök.
I Lomma kommun har de bjudit in alla föräldrar och skickat ut en biljett som gör att de kan komma och prova maten en gång under klimatveckan. Man behöver stöd från föräldrarna och alla behöver äta mer klimatsmart för våra barns framtid.
Text: Karin Ericson
Anamma Formbar Vegofärs har varit en succé sedan lanseringen. Inte bara för att den är god. Den har fantastiska bindande egenskaper, ger minimalt steksvinn och
Sedan FN:s 17 globala mål presenterades har vi kommit en bra bit, men vi har tyvärr långt kvar. Dags att kavla upp ärmarna ordentligt om
Inom kort släpper Livsmedelsverket de nya nordiska näringsrekommendationerna. För första gången tas även hänsyn till klimatet och planetens hälsa. Inom kort släpper Livsmedelsverket de nya
Har du ofta otåliga och “hangry” kunder som är på språng? Servera dem en snabb och uppmuntrande lösning i form av en saftig pizza med
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång