Enligt Ida är en Favorite Wrap krispig, fräsch och god

Ida kallar eleverna för sina gäster och vill inspirera dem till grönare och mer hälsosamma måltider.

Enligt Ida är en Favorite Wrap krispig, fräsch och god

Ida kallar eleverna för sina gäster och vill inspirera dem till grönare och mer hälsosamma måltider.

Se receptfilmen med Ida Lindgren

Ida och Camilla samtalar om Idas bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.
Play Video about Ida och Camilla samtalar om Idas bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.

Ida Lindgren jobbar som köksmästare på Stenkulan skola i Lerum. Hon har tagit fram en rätt till Fast Fusion Climate Week där eleven får sätta sin egen prägel gällande smakerna.

Kika på Idas recept Favorite Wrap.

Din rätt till Fast Fusion Climate Week kallar du för Favorite Wrap, berätta om den?

Jag inspireras av våra elever, eller gäster som jag kallar dem, och att alla gillar olika. Därför ville jag att de skulle få göra sin egen wrap med en vegoprodukt som bas och där de sedan får lägga till sina favoritgrönsaker. Jag tänkte mycket på smak, färg och textur. Det ska vara krispigt, se fräscht ut och vara gott.

Hur har du tänkt kring proteinet i din rätt?

Anamma Pulled Vego som jag har valt är smaksatt med BBQ-sås, så den är igenkänningsbar för många gäster. Den är omtyckt och poppis på vår skola och ett bra komplement till andra proteiner.

Det borde gå att göra en hel del rätter om man får rester från din Favorite Wrap, har du något förslag?

Svinn är ju “svi(n)n-bra” och det finns en hel del man kan göra med resterna. Pickla de överblivna grönsakerna, lägg dem i soppor och använd dem i bröd. Om det blir över av Anamma Pulled Vego kan du bland annat göra en god pastagratäng och såsen kan förslagsvis användas som dressing på salladsbordet.

Favorite Wrap för 2023 års Fast Fusion Climate Week.

Vad är viktigt med att ha klimatveckor tycker du? Och hur kan man få fler skolor att jobba med detta?

Klimatveckor är viktigt för att man på ett roligt sätt kan inspirera gästerna till att välja en mer grönare och hälsosammare måltid.

Ett roligt sätt för eleverna att vara mer delaktiga är att jobba mer med klimatsmart mat året om. På vår skola kör vi med gästkockar från årskurs 3 som får vara med i köket varje onsdag. Där får de lära sig mer om matlagning, råvaror och till exempel baka bröd som de sedan får bjuda på sina kompisar på eller ta med hem.

Vi har även ett matgalleri som står i skolrestaurangen med olika teman. Det kan vara allt från olika baljväxter till en grönsak man inte är så bekant med. På så sätt lockar man elevernas intresse och nyfikenhet.

Har du några tankar inför klimatveckan nästa år? Något önsketema?

Ett tema jag hade uppskattat är Gästens val där eleven får göra sin röst hörd. Jag tänker att eleverna får ge förslag på en maträtt eller ett recept som alla i skolan kan rösta på och som vi i köket sedan ska tolka/laga. Att göra barnen mer delaktiga så att vi får med dem på klimatresan tror jag är viktigt.

Ida Lindgren.

Dela med andra

Läs också…