
Fast Fusion Climate Week hjälper Lomma att ligga i framkant
Att arbeta med Fast Fusion Climate Week är ett sätt för Lomma kommun att ligga i framkant gällande klimatarbetet. Måltidschef Elin Rigo kämpar även med
Ida kallar eleverna för sina gäster och vill inspirera dem till grönare och mer hälsosamma måltider.
Ida kallar eleverna för sina gäster och vill inspirera dem till grönare och mer hälsosamma måltider.
Ida Lindgren jobbar som köksmästare på Stenkulan skola i Lerum. Hon har tagit fram en rätt till Fast Fusion Climate Week där eleven får sätta sin egen prägel gällande smakerna.
Jag inspireras av våra elever, eller gäster som jag kallar dem, och att alla gillar olika. Därför ville jag att de skulle få göra sin egen wrap med en vegoprodukt som bas och där de sedan får lägga till sina favoritgrönsaker. Jag tänkte mycket på smak, färg och textur. Det ska vara krispigt, se fräscht ut och vara gott.
Anamma Pulled Vego som jag har valt är smaksatt med BBQ-sås, så den är igenkänningsbar för många gäster. Den är omtyckt och poppis på vår skola och ett bra komplement till andra proteiner.
Svinn är ju “svi(n)n-bra” och det finns en hel del man kan göra med resterna. Pickla de överblivna grönsakerna, lägg dem i soppor och använd dem i bröd. Om det blir över av Anamma Pulled Vego kan du bland annat göra en god pastagratäng och såsen kan förslagsvis användas som dressing på salladsbordet.
Klimatveckor är viktigt för att man på ett roligt sätt kan inspirera gästerna till att välja en mer grönare och hälsosammare måltid.
Ett roligt sätt för eleverna att vara mer delaktiga är att jobba mer med klimatsmart mat året om. På vår skola kör vi med gästkockar från årskurs 3 som får vara med i köket varje onsdag. Där får de lära sig mer om matlagning, råvaror och till exempel baka bröd som de sedan får bjuda på sina kompisar på eller ta med hem.
Vi har även ett matgalleri som står i skolrestaurangen med olika teman. Det kan vara allt från olika baljväxter till en grönsak man inte är så bekant med. På så sätt lockar man elevernas intresse och nyfikenhet.
Ett tema jag hade uppskattat är Gästens val där eleven får göra sin röst hörd. Jag tänker att eleverna får ge förslag på en maträtt eller ett recept som alla i skolan kan rösta på och som vi i köket sedan ska tolka/laga. Att göra barnen mer delaktiga så att vi får med dem på klimatresan tror jag är viktigt.
Att arbeta med Fast Fusion Climate Week är ett sätt för Lomma kommun att ligga i framkant gällande klimatarbetet. Måltidschef Elin Rigo kämpar även med
Mindre svinn, nyfikna och mätta elever och ett stort inspirerande salladsbord. Kocken Therese Nilsson på Klaraskolan kör konceptet Smakbryggan – som får eleverna att våga
Vinnaren av Årets Gröna Skolmåltid 2023 heter Carl Engström-skolan och ligger i Eslöv. Det stod klart under White Guide Junior-galan som gick av stapeln i
Gör plats för en näringstät, efterlängtad och unik nyhet på marknaden. Med Abba Sillfärs kan du äntligen servera riktigt goda biffar och lasagne med fet
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång