Fredag hela veckan med Fast Fusion Climate Week

Visst vore det smart om ”att göra gott” vore det självklara och enkla alternativet? Så tänkte i alla fall vi och tog fram konceptet Fast Fusion Friday.

Fredag hela veckan med Fast Fusion Climate Week

Visst vore det smart om ”att göra gott” vore det självklara och enkla alternativet? Så tänkte i alla fall vi och tog fram konceptet Fast Fusion Friday.

Fast Fusion Friday (FFF) är ett nytt sätt att bjuda skolbarnen på riktigt goda vegetariska rätter med lekfulla namn som tilltalar de allra viktigaste människorna.

Med hjälp av FFF kickstartar vi kidsens fredagsmys redan i skolan, och dessutom på ett gott och grönt vis. Med över 100 000 serverade portioner hittills vet vi att vår idé inte bara låter bra i teorin, den fungerar! Och har dessutom visat sig vara en riktig succé.

«

Varför nöja sig med att bara äta bra mat på fredagarna liksom?

Men vi nöjer oss knappast med det. Istället kavlar vi upp ärmarna, kickar i nästa växel och kör med warp speed mot nästa nivå, och lyfter hela grundtanken till en Fast Fusion Climate Week istället. Varför nöja sig med att bara äta bra mat på fredagarna liksom?

Precis som i FFF så går rätterna i Fast Fusion Climate Week hand i hand med Livsmedelsverkets nya rekommendationer för hur skolmat bör vara. Kortfattat kan man säga att det trycks mycket på att det ska ätas mer grönt och mindre socker för både hälsan och miljön. Dessutom ska måltiden användas för att skapa engagemang.

Skarpt skoltest inför Earth Hour

Under hela vecka 13 körde vi konceptet med en klimatvecka i Fast Fusion-stil tillsammans med skolorna i Burlövs kommun i Skåne, och totalt serverades fler än 15 000 portioner grön snabbmat med en genomsnittlig klimatpåverkan på endast 15%. Och omdömena lät inte vänta på sig.

Några av barnen tyckte att det var typ det bästa som hänt någonsin och en av eleverna kommenterade måndagens Chili Sin Carne med “Detta kan jag äta hela veckan!”.

Kim Andersson, till vardags köksledare i Burlövs kommun, valde att summera veckan med orden “Många, många barn sa att det var det bästa vi har serverat. Så stort tack för en fantastisk vecka.”

«

Många, många barn sa att det var det bästa vi har serverat. Så stort tack för en fantastisk vecka.

Är du också nyfiken på att sätta ihop dina egna klimatsmarta, roliga och framförallt goda veckomenyer, rekommenderar vi att du seglar in till vår menyplanerare och väljer exempelvis ”Climate Week” i filtret. Sen är det bara att dela, ladda ner som pdf eller skriva ut (helst inte – spara träden!). Men framförallt – tillaga, ha kul och njut.

Snabbfakta om Fast Fusion Climate Week:

  • Går hand i hand med Livsmedelsverkets nya rekommendationer för hur skolmat bör vara.
  • Totalt serverades fler än 15 000 portioner grön snabbmat i Burlöv under vecka 13, med en genomsnittlig klimatpåverkan på endast 15%.

Dela med andra

Läs också…