Heja Husman – länge leve husmanskosten

Husmanskosten har aldrig varit död. Tvärtom vet alla lunchkrogar att inga andra rätter lockar hungriga lunchgäster, på samma vis som köttbullar och annan husmanskost gör.

Heja Husman – länge leve husmanskosten

Husmanskosten har aldrig varit död. Tvärtom vet alla lunchkrogar att inga andra rätter lockar hungriga lunchgäster, på samma vis som köttbullar och annan husmanskost gör.

Tiderna förändras, och visst går det alldeles utmärkt att modernisera allas våra favoriträtter, utan att för den delen kompromissa bort smakerna eller den bakomliggande traditionen.

Matsvinn är ett oerhört slöseri av resurser och det är också en av de stora hållbarhetsfrågorna som många restauranger sliter sig gråhåriga kring, i jakten på bra lösningar. Något av det mest konkreta och enkla du som kock kan ta till dig redan idag, är att helt enkelt bjuda på mat som är omtyckt. Simpelt, va?

“Lättare sagt än gjort!”, svär du kanske mot skärmen. Men faktum är att en undersökning från SIFO visade att två av tre föredrar det svenska köket före andra kök, och varannan svensk äter husmanskost flera gånger i veckan. Så varför inte bara lita på fakta och köra på det som du vet fungerar?! Sluta slösa din tid på att försöka hitta egna svar och låt gästernas renskrapade tallrikar tala för sig själva istället.

«

Den absolut bästa maten är den som äts upp. Punkt.

Du kan inte heller bara slafsa upp vad som helst på tallriken, kalla det husmanskost, luta dig tillbaka och ta emot lunchgästernas jubel. Gästerna är givetvis klokare än så.

Istället måste du, som med allt annat du gör i livet, göra ditt allra bästa för att maten ska smaka gott och dessutom skapa en upplevelse kring maten. Du måste få gästerna att vilja återkomma till just din restaurang för att ta del av din kulinariska magi. Något som inte måste vara alltför komplicerat. Tvärtom så är det enklaste svaret många gånger också det bästa.

«

Hos Orkla hittar du produkterna, recepten och inspirationen för att lyckas i köket.

Husmanskosten är flexibel och finns överallt

En annan positiv sak med husmanskosten är att det enkelt går att göra sin egen twist på maten. Detta är förmodligen en av anledningarna till att rätterna numera även återfinns på finare lyxkrogar i storstäderna, både i Sverige och internationellt.

Något som också ligger i tiden är flexitarianskt och den gröna vågen av livsmedel som sköljer över oss. Detta är ytterligare ett ypperligt tillfälle att utnyttja gästernas uppenbara efterfrågan till att skapa din egen lycka. Genom att erbjuda både traditionell och vegetarisk husmanskost som smakar oerhört gott, kan du enkelt göra alla lunchgäster mätta och belåtna.

Husmanskost är dessutom populär mat hos både barn och äldre, som ofta har en kärlek för lite “enklare” smaker. Och precis som vi sagt så många gånger tidigare, så är den bästa maten den som också äts upp.

Vilket är extra viktigt för dessa målgrupper som är i behov av extra energi och näring. Med mat som dessutom har många av sina rötter i den svenska jorden, är lagad på lokala råvaror och producerad i Sverige, bockar du av nästan alla rutor på vad som efterfrågas på menyerna idag.

Låt oss fixa husmanskosten tillsammans

På Orkla FoodSolutions har vi tagit fram konceptet Heja Husman som har sin grund i ett recepthäfte fyllt med goda recept på både vegetarisk husmanskost, och mer traditionella rätter gjorda på animaliska proteinkällor. Recepten är klimatberäknade och du hittar dessa på vår hemsida där du på egen hand kan skapa dina egna klimatsmarta veckomenyer.

Vill du ha “inspiration från verkligheten” och exempel på hur bra det kan bli när vi arbetar tillsammans, så har vi i samarbete Burlövs kommun gjort ett pilottest med klimat- och näringsberäknade rätter där smakerna och hållbarhet låg i fokus.

Samarbetet tog sin början efter en diskussion med Kim Andersson, Skolköksansvarig i Burlövs kommun, om forskarnas rekommendationer att äta mindre kött och mer grönt. Måste forskarnas rapporter verkligen innebära ett liv med enbart quinoa och isbergssallad? Eller kan vi fortfarande njuta av samma goda husmansmums som förr?

Utmaningen att skapa både goda och hållbara rätter antogs och vi satte därefter ihop ramarna för detta pilotprojekt tillsammans med Kim som var med på tåget redan från start. Man valde att kalla initiativet för “Hållbar Husman” och det rullades ut till hela kommunen i en hel vecka.

Vi besökte stjärnorna på Svenshögsskolan under temaveckan och växlade några ord med Kim som bland annat menar att det absolut är roligt att laga från grunden, men ibland är det också trevligt att få lägga fokus på annat än att rulla 29 000 köttbullar när det finns smarta och goda alternativ.

Heja husmanskosten, säger vi.

Av: Thomas Adolfsson

Film från Svenshögskolan

Kim med två kockar i köket.
Play Video about Kim med två kockar i köket.

Dela med andra

Läs också…