Marlene hyllar det lokala med klimatsmart Jämtländsk fusion

“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt

För Marlene Toven är det självklart att laga mat med en tydlig koppling till Jämtland.
Hennes rätt, Taco à la Jämtland, är en hyllning till regionens smaker med älgfärs, svamp och lingon. Genom att kombinera vilt med klimatsmarta ingredienser hoppas hon inspirera eleverna på Wargentinskolan att välja hållbara måltider.

På Wargentinskolans gymnasium i Östersund jobbar Marlene Toven som kock och har lagat mat i skolans kök i åtta år. För henne är det superviktigt att maten uppskattas av eleverna. 

– Jag älskar att laga mat, särskilt när eleverna tycker om det. På gymnasieskolor har vi ofta lite bättre budget, vilket gör det roligare och enklare att laga bra mat, säger hon. 

Vad tycker du om årets tema Barnens Favoriter?

– Det är väl superbra, det är ju faktiskt dem vi lagar mat för.

Vad har du inspirerats av när du tog fram ditt recept, Taco a' la Jämtland, till Fast Fusion Climate Week?

– Jämtland är ju känt för vilt och jag älskar det! Alla smaker jag tycker om finns där – salt, syrligt och starkt. Jag har använt älgfärs och Anamma Formbar Baljväxtfärs i ett 50/50-upplägg. Sen har jag lagt till lingonfluff, blåbärschutney och stekt svamp. Den här rätten symboliserar verkligen Jämtland. 

Har du jobbat med råvaror i säsong?

– Ja det har jag, detta är verkligen en höstlig rätt med rårivna morötter, lingon och svamp där alla råvaror gifter sig fint.

Och hur har du tänkt när det kommer till val av protein?

– Jag har valt älgfärs och baljväxtfärs som protein för att det är klimatsmart. Anamma Formbar Baljväxtfärs har en bra konsistens och smak, och den funkar toppen tillsammans med älgfärsen.

Vad kan man göra om man får något över av din rätt?

– Färsen kan användas till köttfärssås, lasagne, gratänger och soppor. Samma sak med svampen – den funkar i gratänger och soppor eller på salladsbuffén. Blåbärschutneyn kan man hälla i bubbelvatten och få ett gott blåbärsvatten eller använda till blåbärsdricka.

Hur viktigt är presentationen av rätten? Och namnet?

– Båda är jätteviktiga, man måste vara tydlig och man äter ju med ögonen också. Gymnasieelever kan vara kräsna, men i den här rätten är det rena ingredienser och mycket färg, det ser gott ut. Det tydliga namnet gör att alla direkt förstår att det är vilt och var rätten kommer ifrån.

Hur jobbar er skola med Fast Fusion Climate Week?

– Vi pimpar matsalen och har extra fokus på vegetarisk mat under veckan.

Hur kan man påverka skolor att jobba mer med klimatveckor året om?

– Eleverna hos oss är faktiskt duktiga på att äta vegetariskt året om. Vi har till exempel en svamplasagne som är väldigt populär.

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…