Next is Now

NÄSTA GENERATIONS ÄTANDE ÄR REDAN HÄR

Matvanor förändras hela tiden och kan vara svåra att förhålla sig till. Därför har vi tagit hjälp av experterna i branschen och frågat dem hur nästa generations ätande kommer att ser ut. Utifrån deras kunskaper och våra egna omvärldsinsikter ser vi åtta tydliga trender för nästa generations ätande, som är här för att stanna.

Next is Now är inte bara ett koncept utan också ett förhållningssätt. Framtaget för att vi tillsammans med er vill ligga i framkant när det kommer till framtidens matvanor, hållbarhet och industrins bidrag.

10 år på oss

En rapport från FN visar att det är bråttom att minska utsläppen i världen. Vissa forskare hävdar att vi bara har tio år på oss att radikalt förändra våra beteenden. Sedan riskerar vi att planeten triggar olika självuppvärmande processer.*

*Källa: FNs klimatpanel

Klimatpåverkan från olika aktiviteter på en betongbakgrund

Klimatpåverkan från olika aktiviteter

Hela 25% av de svenska hushållens utsläpp av växthusgaser kan relateras till mat. Detta är hela grunden till att vi nu tar ett stort initiativ till att vara med och påverka människor att äta mer balanserad kost*.

 

*Källa: Naturvårdsverket. Konsumtionens klimatpåverkan

Halvätet äpple på en betongbakgrund

Mat vs Mat

Det är stor skillnad på mat och mat. Exempelvis är baljväxter betydligt mer klimatsmart än nötkött. Potatis har en minimal miljöpåverkan till skillnad från exempelvis ris som odlas på vattendränkta marker och därför släpper ut relativt mycket växthusgaser.*

*Källa: Mat-klimat-listan, version 1.1. Elin Röös, Sveriges Lantbruksuniversitet, nov 2014.

Bokstavskex på en blå bakgrund med olika köksartiklar

Hur tar man reda på vad nästa generations mat är?

Jo, man frågar oberoende experter inom flera olika, men ack så relevanta, områden. De sitter nämligen på en djup kunskap inom just sitt område, då de kartlagt attityder och omvärldstrender som kommer att forma vårt sätt att konsumera det kommande decenniet. Den kombinerade kraften i deras kunskaper, erfarenheter och analyser blir därmed till ett ovärderligt verktyg för oss och alla andra som inte bara vill sitta still i båten, utan faktiskt hjälpa till att styra skutan åt rätt håll.

Text våra experter på en bakgrund av betong

Porträttfoto på Maria Björklund Olsson från Kristianstad Universitet

Maria Biörklund Helgesson
Kristianstad Högskola

Porträttfoto på Andreas Håkansson från Lunds Universitet

Andreas Håkansson
Lunds Universitet

Porträttfoto på Ingela Hellenius från United Minds

Ingela Stenson
United Minds

Porträttfoto på Johan Jörgensen från Food Tech

Johan Jörgensen
Food Tech

Porträttfoto på Lennart Wallander från Food & Friends

Lennart Wallander
Food & Friends

Porträttfoto på Lovisa Madås som är grundaren av AGFO

Lovisa Madås
Grundare, AGFO

Porträttfoto på Maj-Lis Hellenius från Karolinska Institutet

Mai-Lis Hellenius
Karolinska Institutet

Vad säger experterna om framtidens mat?

Utifrån experternas och våra omvärldsinsikter ser vi åtta tydliga trender för nästa generations ätande. Health, Flex, Grazing, Things Wrapped In Things, Big Flavours, Less Waste, Smart Take Away och Personalization.

En rund rosa cirkel med texten Health

Hälsotrenden ökar explosionsartat. En balanserad kost är det viktigaste och människors kunskap ökar.

En rund beige cirkel med texten Flex

Flex är det nya normala. Hela 27% äter mindre kött idag än för ett år sedan och en balanserad kost är helt enkelt framtidens gyllene medelväg.

En rund brungrå cirkel med texten Grazing

I framtiden äter man allt fler och mindre måltider och restaurangerna ändrar koncept över dygnet. Det blir också allt vanligare att vi äter medan vi jobbar.

En rund beige cirkel med texten Things Wrapped In Things

Världen plastbantar mer och mer och matsvinn blir en allt viktigare fråga och vi äter mer i farten.

En rund tealfärgad cirkel med texten big flavours

Nya spännande smaker överraskar och är delbara.  Restauranger använder styrka för att dra ner på fetthalten och stora smaker lockar människor i alla åldrar.

En rund rosa cirkel med texten Less Waste

Matsvinnet måste minska och det mest självklara är att välja råvaror som enkelt går att återanvända till något annat om det blir över. Mindre matsvinn ger dessutom bättre ekonomi.

En rund blå cirkel med texten Smart Take Away

Take away-trenden ökar enormt. Det är idag lätt att ta med sig maten vart man än går, både med hjälp av teknik och att take away-materialet blir allt smartare.

Vi blir allt mer individualiserade. Därför vill vi att även maten ska kunna skräddarsys och anpassas utefter våra behov och önskemål. Vi har olika allergier, smaker och preferenser.

Vill du laga framtidens mat? Vi har recepten!

Vi hjälper dig att laga allt från full flavor bowls, healthy green fast food, husmanskost to go till hållbara och enkla recept som lätt blir
skolbarnens favoriträtter.

Receptbroschyrer från konceptet Next Is Now på en bakgrund av betong

Goda recept och matinspiration

Här har vi samlat alla recept för att du enkelt ska kunna laga framtidens mat.

Ta del av recept
Receptbroschyrer för skolbarnen från konceptet Next is Now på en bakgrund av betong

Skolans 10 i tipp topp!

Vi har tagit fram hållbara och enkla recept till alla kidsens favvo-rätter, gjort om en hel del till vegetariskt. Varsågod. Enjoy, vi vet att barnen kommer gilla det.

Ladda ner folder
rätter gjorda på matsvinn eller less waste som är ett av trendbenen i konceptet Next is Now
Personifierat mellanöstern i olika smaker från konceptet Next is Now
Vår kock äter framtidens mat från konceptet Next is Now medan han kollar i sociala medier via sin Iphone
Asiatiska smaker serverade i olika skålar från konceptet Next is Now