Lasagne Vegostyle – om Florina får bestämma

Att ha världen som smakinspiration och få höra elevernas ärliga åsikt om vad hon lagar, är något av det bästa med jobbet, menar Florina.

Lasagne Vegostyle – om Florina får bestämma

Att ha världen som smakinspiration och få höra elevernas ärliga åsikt om vad hon lagar, är något av det bästa med jobbet, menar Florina.

Se receptfilmen med Florina Baran

Florina och Camilla samtalar om Florinas bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.
Play Video about Florina och Camilla samtalar om Florinas bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.

Florina Baran har en bakgrund i restaurangbranschen men har jobbat som kock på Stenkulan skola i tolv år. För Florina är presentationen och utseendet av hennes rätt Lasagne vegostyle minst lika viktig som smaken och råvarorna.

Kika på Florinas recept Lasagne Vegostyle.

Hur har du tänkt när du skapade din rätt Lasagne Vegostyle till klimatveckan?

Vi gjorde en enkät om vegetarisk mat i skolan där eleverna fick välja vad de tyckte var det godaste att äta. Vegetarisk lasagne vann, så därför gjorde jag en sådan!

Berätta hur du har jobbat med råvaror och proteinet som dominerar din maträtt?

Jag valde Anamma Vegofärs som protein i rätten som är en sojafärs med en neutral smak. Barnen känner ofta inte så stor skillnad på köttfärs och vegofärs för vegofärsen närmar sig verkligen smaken som köttfärsen har. I rätten har jag även lök, morötter, vitlök, tomater och färska eller torkade örter beroende på säsong.

Är presentationen av Lasagne Vegostyle viktig?

Den är hundra procent viktig! Jag som kommer från restaurangbranschen kan säga att man äter med ögonen först. Ser inte maten god ut, då tar eleverna ingen mat, helt enkelt. För att min lasagne ska locka eleverna att äta, toppar jag den med ost, spenatblad och färska örter.

Även kantinerna måste bytas ut hela tiden så att det inte blir för kladdigt. Man kan också göra en presentationstallrik för eleverna så att de ser hur maträtten ska se ut när den är upplagd.

Lasagne Vegostyle för 2023 års Fast Fusion Climate Week.

Har du tips på hur man kan påverka fler skolor att jobba med klimatveckor året om?

På vår skola har vi till exempel något som vi kallar “använd dina sinnen”, där vi låter barnen få en liten smakbit av något vegetariskt. Det kan vara en frukt eller en grönsak som kanske är annorlunda, men det kan också vara en rätt som ugnsbakad selleri eller hummusröra.

När vi sedan serverar ingrediensen, grönsaken eller rätten känner eleverna redan till den och blir inte lika negativa. När de smakat på något litet så är det enklare att gå över till att testa något större vegetariskt. Det är ett tips som jag tycker andra skolor kan jobba med.

Hur får man föräldrar och pedagoger att bli mer insatta av klimatveckan?

Jag tycker att man ska ge chansen till föräldrar och pedagoger att komma till skolköket oftare för att testa och se vad vi erbjuder för vegetarisk mat till barnen.

Har du något önskemål på tema till klimatveckan nästa år?

Fine dining klimatsmart! Jag tror vi vinner från början med en uppläggning som är fin och tilltalande. Folk kanske inte tror att man kan göra fine dining på vegetarisk mat men det kan man verkligen.

Florina Baran.

Dela med andra

Läs också…