
Marlene hyllar det lokala med klimatsmart Jämtländsk fusion
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat
Med klimatberäknade produkter OCH recept, hoppas vi hjälpa kockar och måltidplanerare att göra så medvetna val som möjligt. För allas vårt gemensamma hållbarhetsarbete.
Med klimatberäknade produkter OCH recept, hoppas vi hjälpa kockar och måltidplanerare att göra så medvetna val som möjligt. För allas vårt gemensamma hållbarhetsarbete.
Sedan tidigare har vi över 700 klimatberäknade recept i vår receptbank. Dessa hjälper restauranger och storkök, inom både offentlig och privat sektor, att skapa klimatsmarta veckomenyer. Och numera hittar du alltså även våra enskilda produkters klimatdeklarationer i vår produktdatabas.
Bakgrunden till att vi tagit fram dessa märkningar, är helt enkelt för att vi vill vara så transparenta som möjligt och underlätta för alla våra kunder att göra så medvetna val som möjligt, inte minst för klimatets skull.
– Det vi äter står för ungefär en tredjedel av klimatavtrycket från vår konsumtion och det finns ett ökande intresse från restauranger för att minska klimatpåverkan från mat, både bland aktörer inom den privata och offentliga sektorn. Med denna satsning hoppas vi kunna underlätta för det, säger Ellinor Persson, marknadschef på Orkla FoodSolutions.
Beräkningen av klimatavtrycket innefattar hela kedjan från odling, djurhållning, framställning av råvaror, transport och förädling till färdig produkt. Beräkningarna baseras dels på det statliga forskningsinstitutet RISE klimatdatabas för livsmedel och data från producenter, dels på Orklas anläggningsspecifika processdata och branschdata för transporter. För att underlätta jämförelser med andra produkter, mäts själva avtrycket i koldioxidekvivalenter per kilo.
– Vi vill inte komma med några pekpinnar, utan bara dela med oss av den kompetens och data vi har eftersom kunskap är ett viktigt verktyg om man vill göra skillnad för klimatet. Jag hoppas att klimatavtrycket snart ska anses vara lika viktig och självklar information som näringsinnehållet, säger Ellinor Persson.
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat
“De yngre eleverna tror att min rätt, ‘Vilda Limpan’, är något som hoppar runt” Patrik vill se till att husmanskosten inte försvinner och han brinner
“När jag serverat den här typen av rätt har den varit väldigt populär bland alla årskurser.” Daniel Nygårds recept till Fast Fusion Climate Week är
“Fast Fusion Climate Week är ett viktigt initiativ, men det behövs ett större engagemang från pedagoger och föräldrar” Niklas Båmstedt är kock för låg- och
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång