Supersnitsaren – en unik schnitzel gör entré
Lecora Schnitzel Supersnitsare 120 g är en riktigt god och frasig schnitzel som tack vare sin unika och runda form är perfekt att använda i
Genrepet pågår för fullt för kocklaget Skåne Kulinar och fyra studenter är med och tävlar för första gången i år. Snart går resan mot finalen Culinary World Cup i Luxemburg.
Genrepet pågår för fullt för kocklaget Skåne Kulinar och fyra studenter är med och tävlar för första gången i år. Snart går resan mot finalen Culinary World Cup i Luxemburg.
Skåne Kulinar lyfter skånsk matkultur internationellt, skapar talanger som går vidare till Svenska kocklandslaget och bidrar till att göra kockyrket mer attraktivt för unga. Varje år väljer Skåne Kulinar att ge plats åt 3-4 studenter för att ge dem möjlighet att utvecklas och inspirera till att satsa på ett yrke som kock.
“Vi tar in skolungdomar för att ge dem mer branschvana inom yrket. Här utvecklas de mer och snabbare än i ett vanligt kök och man lär sig att experimentera och förstå. Regionslagen fungerar som en katalysator till kocklandslaget och de här lagen behövs för utvecklingen av gastronomin”, säger lagledaren Linus Hornwall.
“Vi samarbetar med restaurangskolorna och lärare, som fångar upp elever som brinner för yrket, som är intresserade av att tävla och har möjligheten att lägga den tid det krävs.”
Linus har samlats med sina 13 lagkamrater på Orklas Foods Sveriges huvudkontor och kök där de dukat fram alla de 23 rätter som ska visas upp för domarna i Luxemburg.
Mängder av tallrikar med glänsande färgfulla, detaljrika rätter står uppdukade på rad och det är sista träningen inför tävlingsveckan. Under en träningsperiod lägger laget nästan 60 timmar i månaden på ideell basis och för en student är det många helger som går åt.
Muhammed Almosawi är 18 år och läser på Gymnasieskolan Vipan i Lund. Redan som treåring var han intresserad av att stå i köket med sin mamma och utanför studierna jobbar han extra på tvåstjärniga Vollmers i Malmö. Han upptäckte Skåne Kulinar på Instagram, blev intresserad och skickade in en ansökan om att få vara med.
“Här får jag lära mig precision, noggrannhet och ansvar för att få saker gjorda. Jag gillar när det är mycket pill och det får jag öva på”, säger Muhammed som för dagen är uppklädd i tävlingsoutfit. En kockrock med ingraverat namn.
Orkla FoodSolutions har valt att vara en utav guldsponsorerna till Skåne Kulinar för att laget satsar på unga och bidrar till att utveckla branschen samt skånsk gastronomi. Bidraget består av både kunskap, råvaror och finansiella medel, vilket gör det möjligt att som enda lag från Sverige åka och tävla internationellt i Culinary World Cup i år.
“Sponsringen är ovärderlig för oss”, säger Linus Hornwall som börjar bli nervös. “Men det känns bra, vi är ett lag där det är högt i tak och man vågar prestera.”
Av: Karin Ericson
Lecora Schnitzel Supersnitsare 120 g är en riktigt god och frasig schnitzel som tack vare sin unika och runda form är perfekt att använda i
En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk
Till årets klimatvecka har kocken Ulrika Karlsson tänkt rejält utanför boxen och gjort en BBQ-rätt på Laxqueneller i buljong från Abba. Från hyllvärmare till en
Vällagad och spännande husmanskost är ledordet för Per Månsson som serverar cirka 200 elever i matsalen varje dag. För Fast Fusion Climate Week har han
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång