Skåne tävlar i Culinary World Cup

Genrepet pågår för fullt för kocklaget Skåne Kulinar och fyra studenter är med och tävlar för första gången i år. Snart går resan mot finalen Culinary World Cup i Luxemburg.

Skåne tävlar i Culinary World Cup

Genrepet pågår för fullt för kocklaget Skåne Kulinar och fyra studenter är med och tävlar för första gången i år. Snart går resan mot finalen Culinary World Cup i Luxemburg.

Skåne Kulinar lyfter skånsk matkultur internationellt, skapar talanger som går vidare till Svenska kocklandslaget och bidrar till att göra kockyrket mer attraktivt för unga. Varje år väljer Skåne Kulinar att ge plats åt 3-4 studenter för att ge dem möjlighet att utvecklas och inspirera till att satsa på ett yrke som kock.

“Vi tar in skolungdomar för att ge dem mer branschvana inom yrket. Här utvecklas de mer och snabbare än i ett vanligt kök och man lär sig att experimentera och förstå. Regionslagen fungerar som en katalysator till kocklandslaget och de här lagen behövs för utvecklingen av gastronomin”, säger lagledaren Linus Hornwall.

“Vi samarbetar med restaurangskolorna och lärare, som fångar upp elever som brinner för yrket, som är intresserade av att tävla och har möjligheten att lägga den tid det krävs.”

Möter pressen och besökarna hos Orkla Foods Sverige

Linus har samlats med sina 13 lagkamrater på Orklas Foods Sveriges huvudkontor och kök där de dukat fram alla de 23 rätter som ska visas upp för domarna i Luxemburg.

Mängder av tallrikar med glänsande färgfulla, detaljrika rätter står uppdukade på rad och det är sista träningen inför tävlingsveckan. Under en träningsperiod lägger laget nästan 60 timmar i månaden på ideell basis och för en student är det många helger som går åt.

Muhammed Almosawi är 18 år och läser på Gymnasieskolan Vipan i Lund. Redan som treåring var han intresserad av att stå i köket med sin mamma och utanför studierna jobbar han extra på tvåstjärniga Vollmers i Malmö. Han upptäckte Skåne Kulinar på Instagram, blev intresserad och skickade in en ansökan om att få vara med.

“Här får jag lära mig precision, noggrannhet och ansvar för att få saker gjorda. Jag gillar när det är mycket pill och det får jag öva på”, säger Muhammed som för dagen är uppklädd i tävlingsoutfit. En kockrock med ingraverat namn.

Orkla FoodSolutions är guldsponsor till Skåne Kulinar

Orkla FoodSolutions har valt att vara en utav guldsponsorerna till Skåne Kulinar för att laget satsar på unga och bidrar till att utveckla branschen samt skånsk gastronomi. Bidraget består av både kunskap, råvaror och finansiella medel, vilket gör det möjligt att som enda lag från Sverige åka och tävla internationellt i Culinary World Cup i år.

“Sponsringen är ovärderlig för oss”, säger Linus Hornwall som börjar bli nervös. “Men det känns bra, vi är ett lag där det är högt i tak och man vågar prestera.”

Av: Karin Ericson

Snabbfakta om Skåne Kulinar:

  • Skåne Kulinar är ett regionalt kocklag som ägs av Svenska kockars förening.
  • Laget har vunnit OS-silver, OS-guld och VM-guld.
  • Kocklaget består av 14 kockar varav 4 är studenter 2022.

Dela med andra

Läs också…