Street food som får barnen att äta mer grönt

Michael Bäckman och Annerstaskolan har vunnit ”Årets gröna måltid” i White Guide Junior, och Michael har gott om erfarenhet av att laga klimatsmart mat. Faktum är att skolköket varit helvegetariskt under 1,5 år.

Street food som får barnen att äta mer grönt

Michael Bäckman och Annerstaskolan har vunnit ”Årets gröna måltid” i White Guide Junior, och Michael har gott om erfarenhet av att laga klimatsmart mat. Faktum är att skolköket varit helvegetariskt under 1,5 år.

Michael Bäckman har fått många lärdomar genom åren som han tar med in i Fast Fusion Climate Week 2022, där han står bakom två av recepten som redan gjort succé på hemmaskolan. Albondigas (spanska köttbullar) med rostad paprika och chilisalsa, samt Mung Poppers med lime- och honungsdipp.

Att laga god mat som barn gillar är nyckeln för att lyckas, enligt Michael, vars skolor i Huddinge kommun är med för första gången i klimatveckan. Trots att de redan ligger i framkant.

Du är van vid att laga vegetariskt till skolbarn. Vad fungerar och vad fungerar inte?

Det viktigaste just nu är att inte stämpla i pannan att det är vegetarisk mat, utan bara kommunicera vad det är för mat. Vi har serverat pannbiff och kallat det Pänbiff och Biff a la Lundström. Barnen tänker inte på vad det är gjort av, utan äter lika mycket som alltid. Vår tacobuffé gör vi enkom på soja- eller baljväxtfärs, men det är inget vi skriver ut och det är ingen som reagerar.

Det som absolut inte funkar är när du tänker att du ska göra grytor utan kött. Du kan inte bara ha i bönor, du måste göra något helt annorlunda. Fastna inte heller i att bara göra morotsbiff eller köpa färdig falafel, utan tänk hela tiden nytt och titta på det indiska eller mexikanska köket.

Michael, hur tänkte du när du skapade recepten för Climate Week?

För att få barn, det vill säga våra gäster, att äta vegetarisk mat så måste vi komma bort från böngrytorna och sojakorven, och skapa modern mat. Utifrån det tog jag fram receptet på Albondigas. Genom att byta ut lammfärsen mot vegetarisk färs blir det precis likadant och precis lika gott.

Du har även tagit fram ett recept som du kallar Mung Poppers. Vad är det?

Mung Poppers görs genom att använda färs gjord på mungbönor som man blandar med lite smått och gott till en smet, och som formas till små bollar eller biffar. Dessa doppar man i frityrolja och friterar eller steker.

Michael Bäckman.

Har ni testat rätterna på barn och vad tycker de?

Vi har kört båda rätterna på skolorna och det är alltid lika poppis. När vi körde Mung Poppers tog allt slut. Det här är ju maträtter som fungerar hos våra ungdomar. De reflekterar inte över att det är vegetarisk mat, utan att det ser ut som street food.

Tips till andra som vill göra klimatvecka?

När jag hörde om klimatveckan tänkte jag ”detta måste jag ju absolut vara med och engagera mig i”. Det är ju ett stort värde och man får tillgång till ett väldigt fint material. Vi måste röra oss mot en mer hållbar matlagning, det förstår ju alla.

Nu när jag inte har eget något kök, då Annerstaskolan är under renovering, kan jag inte göra helt som jag vill i skolköket jag nu jobbar från. Men jag kan sprida budskapet i min kommun och i hela Sverige.

Text: Karin Ericson

Se receptfilmerna med Michael Bäckman

Camilla Sump Johansson och Michael Bäckman diskuterar i köket. De har sina kockkläder på sig.
Play Video about Camilla Sump Johansson och Michael Bäckman diskuterar i köket. De har sina kockkläder på sig.
Johan Holster och Michael Bäckman diskuterar i köket. De har sina kockkläder på sig.
Play Video about Johan Holster och Michael Bäckman diskuterar i köket. De har sina kockkläder på sig.

Dela med andra

Läs också…