
Makrill – en näringstät munsbit i portion
Fet fisk är svårslaget när det gäller näringstät (och god!) mat. Vår klassiska grovhackade makrillfilé i tomatsås finns nu tillgänglig i praktisk portionsförpackning. Perfekt att
Michael Bäckman och Annerstaskolan har vunnit ”Årets gröna måltid” i White Guide Junior, och Michael har gott om erfarenhet av att laga klimatsmart mat. Faktum är att skolköket varit helvegetariskt under 1,5 år.
Michael Bäckman och Annerstaskolan har vunnit ”Årets gröna måltid” i White Guide Junior, och Michael har gott om erfarenhet av att laga klimatsmart mat. Faktum är att skolköket varit helvegetariskt under 1,5 år.
Michael Bäckman har fått många lärdomar genom åren som han tar med in i Fast Fusion Climate Week 2022, där han står bakom två av recepten som redan gjort succé på hemmaskolan. Albondigas (spanska köttbullar) med rostad paprika och chilisalsa, samt Mung Poppers med lime- och honungsdipp.
Att laga god mat som barn gillar är nyckeln för att lyckas, enligt Michael, vars skolor i Huddinge kommun är med för första gången i klimatveckan. Trots att de redan ligger i framkant.
Det viktigaste just nu är att inte stämpla i pannan att det är vegetarisk mat, utan bara kommunicera vad det är för mat. Vi har serverat pannbiff och kallat det Pänbiff och Biff a la Lundström. Barnen tänker inte på vad det är gjort av, utan äter lika mycket som alltid. Vår tacobuffé gör vi enkom på soja- eller baljväxtfärs, men det är inget vi skriver ut och det är ingen som reagerar.
Det som absolut inte funkar är när du tänker att du ska göra grytor utan kött. Du kan inte bara ha i bönor, du måste göra något helt annorlunda. Fastna inte heller i att bara göra morotsbiff eller köpa färdig falafel, utan tänk hela tiden nytt och titta på det indiska eller mexikanska köket.
För att få barn, det vill säga våra gäster, att äta vegetarisk mat så måste vi komma bort från böngrytorna och sojakorven, och skapa modern mat. Utifrån det tog jag fram receptet på Albondigas. Genom att byta ut lammfärsen mot vegetarisk färs blir det precis likadant och precis lika gott.
Mung Poppers görs genom att använda färs gjord på mungbönor som man blandar med lite smått och gott till en smet, och som formas till små bollar eller biffar. Dessa doppar man i frityrolja och friterar eller steker.
Vi har kört båda rätterna på skolorna och det är alltid lika poppis. När vi körde Mung Poppers tog allt slut. Det här är ju maträtter som fungerar hos våra ungdomar. De reflekterar inte över att det är vegetarisk mat, utan att det ser ut som street food.
När jag hörde om klimatveckan tänkte jag ”detta måste jag ju absolut vara med och engagera mig i”. Det är ju ett stort värde och man får tillgång till ett väldigt fint material. Vi måste röra oss mot en mer hållbar matlagning, det förstår ju alla.
Nu när jag inte har eget något kök, då Annerstaskolan är under renovering, kan jag inte göra helt som jag vill i skolköket jag nu jobbar från. Men jag kan sprida budskapet i min kommun och i hela Sverige.
Text: Karin Ericson
Fet fisk är svårslaget när det gäller näringstät (och god!) mat. Vår klassiska grovhackade makrillfilé i tomatsås finns nu tillgänglig i praktisk portionsförpackning. Perfekt att
Ingen har väl missat sommarens succéfilm Barbie. Genom denna har även färgen rosa fått ett uppsving. Inte minst i sociala medier, där rosa även hittat
Den formbara vegofärsen från Anamma gjorde succé när den kom för några år sedan. Nu kommer ytterligare en variant som inte bara är nyckelhålsmärkt, den
Vi behöver alla få i oss mer grönsaker, och med riktigt goda Lecora Green Burger blir det ännu enklare att få lunchgästerna att välja mer
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång