Pizza är varje arenas bästa vän
Tillsammans med Brynäs IF har vi på Orkla FoodSolutions inlett ett nytt samarbete, vilket innebär att en temakiosk med Grandiosa-pizzor nu finns i Monitor ERP
Att arbeta aktivt med att få eleverna på Brunnsskolan i Örebro att bli nyfikna och vara med i köket är Philips passion och drivkraft.
Att arbeta aktivt med att få eleverna på Brunnsskolan i Örebro att bli nyfikna och vara med i köket är Philips passion och drivkraft.
Philip Björnram har själv alltid brunnit för matlagning och vill gärna se att fler skolor jobbar med mat och klimat.
Jag tror ingen har missat vad som händer med klimatet idag och därför är denna fråga så viktig att lyfta. Man måste och bör tänka till för det är ett aktivt arbete hela tiden. Vi har ju riktlinjer från politiker och där försöker vi jobba. Barnen är framtiden så det känns jätteviktigt.
Jag tror det är i köket det händer så jag säger ofta till eleverna att komma in och testa, smaka och prova. Att öppna upp köket och våga välkomna de som är nyfikna, det ger så mycket tycker jag. Både för mig personligen och för eleven.
Ett tips är också att börja med en så kallad semirätt där man till exempel använder 50 procent kött och mixar med 50 procent vegetarisk färs. Man tar det successivt för att sedan gå över helt till vegetariskt, då vänjer sig eleverna på ett annat sätt.
Tacos, tacos, tacos! Hur kan man få barnen att prova en vegetarisk rätt? Jo, man måste jobba med smaker och utseende som eleverna känner igen – vilket man gör i en tacofärs.
Anledningen till att jag valde Anamma Formbar Vegofärs Ärta som protein i rätten är att den är så användbar och neutral i smak och färg, vilket gör att den går att applicera på fler rätter utifrån smak och det man vill göra. Vi har använt mycket sojafärs innan, men den är mer dominant i smaken.
Det är där fokuset och arbetet ligger, tycker jag. Man får inte överarbeta det visuella, utan hålla det enkelt.
När jag till exempel serverar mat till de minsta eleverna på skolan, så kör jag på ost så att det syns att det är en gratäng för att göra det tydligt. Lägger jag på något grönt på toppen som de inte känner igen blir de osäkra och vill ofta inte testa. Så håll serveringen enkel.
Precis som med serveringen är tydlighet jätteviktigt när det kommer till rättens namn. Krångla inte till det utan håll det enkelt, en tacokryddad färsgratäng hör man ju vad det är.
Att jag inte använde vegetariskt i namnet är för att det ordet fortfarande är så himla laddat. Jag vet att jag säkert skrämmer iväg fler elever om jag skriver ut det. Min rätt är ju en färs, så det är inget jag ljuger om men man behöver inte heller säga mer än så tänker jag.
Om man får över av färsen kan man till exempel göra biffar, en tacosoppa eller använda färsen i tortillabröd.
Text: Sofie Strandberg
Tillsammans med Brynäs IF har vi på Orkla FoodSolutions inlett ett nytt samarbete, vilket innebär att en temakiosk med Grandiosa-pizzor nu finns i Monitor ERP
Det finns så många vinster, både för miljö, ekonomi och kvalité att Johan Liljegren, Culinary & Activation Manager, är beredd att skriva under på att
Lecora Schnitzel Supersnitsare 120 g är en riktigt god och frasig schnitzel som tack vare sin unika och runda form är perfekt att använda i
En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång