Tacokryddad Färsgratäng på Philips meny

Att arbeta aktivt med att få eleverna på Brunnsskolan i Örebro att bli nyfikna och vara med i köket är Philips passion och drivkraft.

Tacokryddad Färsgratäng på Philips meny

Att arbeta aktivt med att få eleverna på Brunnsskolan i Örebro att bli nyfikna och vara med i köket är Philips passion och drivkraft.

Se receptfilmen med Philip Björnram

Philip och Camilla samtalar om Philips bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.
Play Video about Philip och Camilla samtalar om Philips bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.

Philip Björnram har själv alltid brunnit för matlagning och vill gärna se att fler skolor jobbar med mat och klimat.

Kika på Philips recept Tacokryddad Färsgratäng.

Vad tycker du är viktigt med Fast Fusion Climate Week?

Jag tror ingen har missat vad som händer med klimatet idag och därför är denna fråga så viktig att lyfta. Man måste och bör tänka till för det är ett aktivt arbete hela tiden. Vi har ju riktlinjer från politiker och där försöker vi jobba. Barnen är framtiden så det känns jätteviktigt.

Hur jobbar du med att få barnen mer nyfikna och förstå vikten av att äta klimatsmart?

Jag tror det är i köket det händer så jag säger ofta till eleverna att komma in och testa, smaka och prova. Att öppna upp köket och våga välkomna de som är nyfikna, det ger så mycket tycker jag. Både för mig personligen och för eleven.

Ett tips är också att börja med en så kallad semirätt där man till exempel använder 50 procent kött och mixar med 50 procent vegetarisk färs. Man tar det successivt för att sedan gå över helt till vegetariskt, då vänjer sig eleverna på ett annat sätt.

När du skapade ditt recept till klimatveckan som du kallar Tacokryddad Färsgratäng, hur gick tankarna?

Tacos, tacos, tacos! Hur kan man få barnen att prova en vegetarisk rätt? Jo, man måste jobba med smaker och utseende som eleverna känner igen – vilket man gör i en tacofärs.

Anledningen till att jag valde Anamma Formbar Vegofärs Ärta som protein i rätten är att den är så användbar och neutral i smak och färg, vilket gör att den går att applicera på fler rätter utifrån smak och det man vill göra. Vi har använt mycket sojafärs innan, men den är mer dominant i smaken.

Tacokryddad Färsgratäng för 2023 års Fast Fusion Climate Week.

Hur viktigt är serveringen av rätten tycker du?

Det är där fokuset och arbetet ligger, tycker jag. Man får inte överarbeta det visuella, utan hålla det enkelt.

När jag till exempel serverar mat till de minsta eleverna på skolan, så kör jag på ost så att det syns att det är en gratäng för att göra det tydligt. Lägger jag på något grönt på toppen som de inte känner igen blir de osäkra och vill ofta inte testa. Så håll serveringen enkel.

Varför valde du att skippa ordet vegetariskt i namnet på din rätt?

Precis som med serveringen är tydlighet jätteviktigt när det kommer till rättens namn. Krångla inte till det utan håll det enkelt, en tacokryddad färsgratäng hör man ju vad det är.

Att jag inte använde vegetariskt i namnet är för att det ordet fortfarande är så himla laddat. Jag vet att jag säkert skrämmer iväg fler elever om jag skriver ut det. Min rätt är ju en färs, så det är inget jag ljuger om men man behöver inte heller säga mer än så tänker jag.

Vad kan man hitta på om man får rester av din färsgratäng?

Om man får över av färsen kan man till exempel göra biffar, en tacosoppa eller använda färsen i tortillabröd.

Text: Sofie Strandberg

Philip Björnram.

Dela med andra

Läs också…