Thomas bjuder på Pulled Chiligryta

Efter att ha jobbat inom både restaurang och vården blev det till slut skolköket som fick Thomas Videhjärtas hjärta att bulta lite extra.

Thomas bjuder på Pulled Chiligryta

Efter att ha jobbat inom både restaurang och vården blev det till slut skolköket som fick Thomas Videhjärtas hjärta att bulta lite extra.

Se receptfilmen med Thomas Videhjärta

Thomas och Camilla samtalar om Thomas bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.
Play Video about Thomas och Camilla samtalar om Thomas bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.

Thomas Videhjärtas bidrag till Fast Fusion Climate Week heter Pulled Chiligryta och är en hyllning till BBQ-köket och till alla elever han möter i sitt jobb varje dag.

Kika på Thomas recept Pulled Chiligryta.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det som är givande och roligt med mitt jobb är att jag jobbar för barnen, jag älskar att få deras respons.

Du har jobbat med Fast Fusion Climate Week i många år, varför är det så bra tycker du?

Klimatveckan kan bli en inkörsport till att servera populära vegetariska rätter och fånga upp barn som är negativa till vegetarisk mat. Vi började även med avfallsfri servering för att minimera tallrikssvinn tack vare Fast Fusion Climate Week.

Vad har du för tips till skolor som vill jobba mer med klimatsmart mat?

Ett exempel på hur man kan jobba är att ha smakskedar vid den vegetariska rätten som man serverar. På så sätt får eleven som kanske bara gått förbi den vegetariska rätten testa en sked. Om de gillar den så tar de upp en portion, annars äter de något annat. På så sätt vinner både skolköket, eleven och klimatet.

På Ersängsskolan serverar ni vegetariskt två gånger i veckan, hur kommer det sig?

Många skolor kör kanske vegetariskt en dag i veckan, vi kör två dagar vilket funkar jättebra. Den ena dagen serverar vi en populär rätt som eleverna känner igen och dag två testar vi ofta ett helt nytt recept. Dessutom har vår ekonomi blivit bättre till stor del för att vi kör vegetariskt två dagar i veckan.

Yummie Chili för 2023 års Fast Fusion Climate Week.

Din rätt heter Pulled Chiligryta, kan du berätta om den?

Jag jobbar på en mångkulturell skola där vi har närmare 20 nationaliteter, så jag ville erbjuda en vegetarisk rätt som passar alla elever. Eftersom jag har en enorm förkärlek till grill och BBQ, blev min rätt en vegetarisk chili. Många kanske förknippar chili med kött men det går verkligen lika bra att göra den vegetarisk.

Är det viktigt med namnet på rätten och hur den presenteras?

Vissa elever har ett motstånd när de hör ordet vegetarisk köttfärssås och jag vill inte skrämma bort dem, därför heter den bara Pulled Chiligryta, eller varför inte Yummie Chili. Presentationen är jätteviktigt för man äter ju med ögat också.

Hur har du tänkt kring råvaror och det protein som dominerar din rätt?

Proteinet i min rätt är Anamma Pulled Vego. Det är intressant med ett nytt protein i just den texturen vilket funkade superbra i chilin. Det blir olika stora bitar som jag ugnsrostar och vänder ner i grytan som sedan får koka men behåller en knaperstekt yta.

När det kommer till råvaror har jag använt potatis som är i säsong nu, men man kan såklart involvera mer grönsaker i receptet som zucchini eller aubergine. Pulled Chiligryta passar alla säsonger då man kan addera lite vad man vill efter skördetid.

När det kommer till svinn, hur har du tänkt där?

Får man rester över kan man sila bort såsen och ta tillvara på proteinet och till exempel göra en wrap eller en enchilada. Såsen kan även användas som bas till dagens soppa.

Text: Sofie Strandberg

Thomas Videhjärta.

Dela med andra

Läs också…