
Bli en mästare på formbara vegofärser från Anamma
Anamma Formbar Vegofärs har varit en succé sedan lanseringen. Inte bara för att den är god. Den har fantastiska bindande egenskaper, ger minimalt steksvinn och
Gurkan är en väldigt populär råvara, både hos oss och våra kunder. Därför känns det extra kul att vi kan erbjuda så många varianter med så goda smaker, där majoriteten dessutom odlas i Sverige.
Gurkan är en väldigt populär råvara, både hos oss och våra kunder. Därför känns det extra kul att vi kan erbjuda så många varianter med så goda smaker, där majoriteten dessutom odlas i Sverige.
Det här med inlagda gurkor är något som verkligen ligger oss varmt om hjärtat. Under tidigt 1870-tal började en liten fabrik i Eslöv att tillverka ättikssprit, som hushållen kunde använda för att lägga in sina egna gurkor och rödbetor. När Herbert Felix sen kom till Sverige på 1930-talet från Tjeckoslovakien, hände det något speciellt.
Då lades nämligen grunden till ett av Sveriges största varumärken inom livsmedel – Felix. Herbert hade redan då en passion och en idé kring framtidens mat, och 1939 började han tillsammans med ättiksfabriken att tillverka färdiginlagda gurkor.
Resten är historia, men fantastiskt nog lägger vi alltså, över 80 år senare, fortfarande in gurkor i Eslöv.
Visste du att allt i hela gurkkedjan sker inom 24 timmar? Ja, alltså inte själva odlandet, men allt från plockningen till färdigpackad produkt. Lägg därtill att skördesäsongen är cirka 10 veckor lång, så förstår vem som helst att det är en oerhört intensiv period.
Enligt Jasmin Solak, samordnare på “Gröna fabriken”, tillverkas det ungefär 6000 ton gurkprodukter på den här korta perioden. “Det är full fart!”, som han milt uttrycker det.
När gurkorna som ska omvandlas till utsökta små smörgåsgurkor kommer in i vår anläggning, så hettas de upp, tvättas och skivas. I de rejäla konservburkarna fylls det bland annat på med senapsfrön och botten av burkarna täcks med en lag.
Gurkan värms upp för att få rätt konsistens, innan det är dags för den att landa i burken som förberetts med lag. Slutligen fyller vi på med ännu mer lag, innan den får sin fina etikett. Redo att skeppas ut till skolkök och restauranger runtom i hela landet.
“Gurka ska man helst äta varje dag”, menar produktionschefen Jonas Jönsson.
Gurka ska man helst äta varje dag.
Håkan Tuvesson är odlingschef på Orkla, och han berättar att vi har ett antal IP-certifierade kontraktsodlare i Skåne, Blekinge och på Öland, som alla jobbar hårt för att vi ska få de gurkor vi behöver. Varje vecka gör vi dessutom besök hos våra kontraktsodlare och hjälper dem att optimera skörden.
Vi har specifika krav på vilka storlekar gurkorna ska ha, 25 – 48 mm i diameter närmare bestämt. Gurkornas olika storlekar har betydelse för vilken produkt de passar bäst i, men det fiffiga är att ingenting går till spillo. Till exempel så är vår Felix Bostongurka en riktig svinnhjälte då gurkan som används där ändå hackas ner i väldigt små bitar.
Samtliga emballage som vi använder till våra gurkor är naturligtvis fria från Bisfenol A, och anläggningen som producerar gurkorna kan sedan 2016 stoltsera med att använda sig av 100% förnyelsebar elenergi.
För de kök som dessutom värderar möjligheten att servera sina gäster lite extra “snäll” och fin gurka, erbjuder vi naturligtvis även ett antal KRAV-märkta produkter från Felix.
Ganska bra anledningar att stötta produktionen och konsumtionen av lokal- och svenskproducerade gurkor. Tycker i alla fall vi.
Anamma Formbar Vegofärs har varit en succé sedan lanseringen. Inte bara för att den är god. Den har fantastiska bindande egenskaper, ger minimalt steksvinn och
Sedan FN:s 17 globala mål presenterades har vi kommit en bra bit, men vi har tyvärr långt kvar. Dags att kavla upp ärmarna ordentligt om
Inom kort släpper Livsmedelsverket de nya nordiska näringsrekommendationerna. För första gången tas även hänsyn till klimatet och planetens hälsa. Inom kort släpper Livsmedelsverket de nya
Har du ofta otåliga och “hangry” kunder som är på språng? Servera dem en snabb och uppmuntrande lösning i form av en saftig pizza med
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång