Victorias smaktallrik får förskolebarnen att längta efter lunchen

Victoria brinner för att jobba klimatsmart och för att göra eleverna nyfikna. Genom att engagera dem med “från jord till bord tänk” har hon både vunnit priser och skapat ett hållbart matintresse.

Victorias smaktallrik får förskolebarnen att längta efter lunchen

Victoria brinner för att jobba klimatsmart och för att göra eleverna nyfikna. Genom att engagera dem med “från jord till bord tänk” har hon både vunnit priser och skapat ett hållbart matintresse.

Se den korta versionen av Victorias receptfilm

Play Video about Kocken Ulrika Karlsson. Omslag för receptteaser.

Victoria Bengtssons bidrag till årets Climate Week är Pankopanerade rödbetsbiffar med Anamma Formbar Baljväxtfärs, Anamma Vegoskinkfärs och FELIX Klyftade rödbetor, som är en stor favorit hos de minsta matgästerna.

Victoria har jobbat som förskolekock i 15 år och älskar sitt arbete, vilket märks tydligt på hennes engagemang och passion. 2023 vann hennes arbetsplats, Förskolan Pomona i Ängelholm, Årets förskolekök och Årets Läropris i tävlingen White Guide Junior. Förskolan och Victoria jobbar dagligen med ett hållbarhetstänk och att få med barnen på den klimatsmarta resan.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jobba som förskolekock är fantastiskt roligt! Det är kreativt och inspirerande att få jobba med de små och nyfikna matgästerna. Att få se hur barnen är delaktiga och har matglädje är väldigt givande.

På förskolan Pomona är måltiden en naturlig del av den pedagogiska verksamheten och ni har stort fokus på hållbar mat. Kan du ge några exempel på hur ni jobbar?

– Ja, vi jobbar mycket med hållbar mat tillsammans med barnen och vi vill sprida matglädje! Det är viktigt att barnen är delaktiga för det blir ju roligare för dem att äta om de varit med hela vägen.

– Några exempel är att vi odlar tillsammans med barnen, vi lagar mat ute tillsammans, vi jobbar med månadens smaker, använder mig av ingredienstallrikar där barnen blir medvetna om vad som finns i maten, vi jobbar med “utforskarlådor” där de får använda alla sina sinnen och de får rädda mat som butikerna inte kan sälja och som de sedan får vara med att laga. Vi märker att detta skapar en nyfikenhet och desto mer barnen vågar testa desto mindre slänger dem.

Hur gick tankarna när du skapade ditt recept Pankopanerade rödbetsbiffar med vegoskinkfärs till Fast Fusion Climate Week?

– Barnen gillar olika grönsaksbiffar där man kan blanda i lite allt möjligt och just rödbetsbiffar är en rätt som jag vet att de gillar. De har en bra färg, bra konsistens och blir goda med trevliga tillbehör som picklad rödlök, rostade solroskärnor, kokt mathavre och chipsen gjorda av rödbetsskalen.

Pankopanerade rödbetsbiffar med färser från Anamma och FELIX Klyftade rödbetor. Victorias bidrag till Fast Fusion Climate Week 2024.

Hur var det att jobba med det Anamma Formbar Baljväxtfärs och Anamma Vegoskinkfärs?

– Den formbara baljväxtfärsen är lätt att arbeta med och man behöver dessutom inte ägg för de är väldigt lätta att forma. Vegoskinkfärsen använder jag mer för smakens skull, det är den rökiga smaken som jag vill åt för det gillar barnen. Smaken påminner lite om bacon.

Hur har du tänkt angående svinn på din rätt? Vad kan man göra om man får rester över?

– Man kan använda resterna till ett mellanmål. Till exempel kan man göra miniburgare av dem och servera nästa dag. Ett annat tips är att frysa in dem och använda till en restpytt, eller dela dem i fyra delar och göra spett.

Pankopanerade rödbetsbiffar med färser från Anamma och FELIX Klyftade rödbetor. Victorias bidrag till Fast Fusion Climate Week 2024. Bredvid står även en dekorerad smaktallrik i formen av ett ansikte.

Vad tycker du är viktigt och bra med Fast Fusion Climate Week?

– Att bli engagerad och inspirerad är superviktigt, att känna matglädje och att “alla är med”. Vi behöver äta mer klimatsmart och vi behöver hitta fler enkla recept att laga i våra skolkök så vi kan inspirera varandra. Att få möjlighet från Orkla FoodSolutions sida är bra då vi får tips och idéer på vad man kan göra och vilka produkter som finns.

Har du något temaförslag inför klimatveckan nästa år?

– Jag vill involvera barnen ännu mer. Till exempel att de under en vecka får testa fem vegetariska rätter där de sedan får rösta fram en vinnare.

Text: Sofie Strandberg

Kocken Victoria Bengtsson.

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…