
Marlene hyllar det lokala med klimatsmart Jämtländsk fusion
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat
Inför Fast Fusion Climate Week 2022 fick skolor över hela landet skicka in förslag på hållbara recept på temat street food. Flera vinnare utsågs och en av dem blev skolkocken Sandra Ostwald från Munkedals kommun.
Inför Fast Fusion Climate Week 2022 fick skolor över hela landet skicka in förslag på hållbara recept på temat street food. Flera vinnare utsågs och en av dem blev skolkocken Sandra Ostwald från Munkedals kommun.
Sandra Ostwald har skapat en Ćevapi wrap med ajvargurt och picklade grönsaker, vilket kommer vara ett av de sju recept som tar plats vid årets temavecka.
Jag har en förkärlek för Kroatien och Ćevapi som är en färskebab från Balkan. Temat för året är street food så jag tänkte att det här kan jag ju göra något med. Det är mycket smaker, paprika, vitlök och picklade grönsaker så man kan använda säsongsbetonat hela året, och det är en rätt som är lätt att variera beroende på målgrupp. Vi har testat det på alla skolor och det har gått hem bra.
Med tanke på temat street food, så använder vi en tortilla i stället för pitabröd, som barnen känner igen från taco. Man kan välja vad man har efter budget. I den stoppar man ner Ćevapi gjord på Anamma Formbar Vegofärs Ärta, som är en bra smakbrygga från något känt till något lite nytt. Och vi gör en ajvargurt som är utblandad med havrebaserad yoghurt, så att det blir en dressing.
Det är otroligt viktigt just nu att man tänker på klimatet och framtiden, och den offentliga måltiden genomgår en stor utveckling. Skolmaten står för den största delen av den offentliga måltiden som serveras i Sverige, och jobbar man med det är det jätteviktigt att vara med och visa framfötterna. Klimatveckan är ett bra sätt att göra en satsning. När man gör något gemensamt med andra kommuner är man starkare.
Framför allt kan man gå in på Orkla FoodSolutions hemsida och läsa om Fast Fusion Climate Week. Det är enkelt att bara gå in och anmäla sig. Vi är ett stort gäng, så man är inte ensam och det finns fantastiska resurser att tillgå. Allt från pedagogiskt material och bordsryttare till matsalen och recept. Det kostar inget mer än engagemang.
Vi har en duktig måltidspedagog som ser till att det går ut information i förväg till pedagogerna på skolan, så att man följer upp det i den pedagogiska verksamheten som i hem- och konsumentundervisningen. Genom att ge dem material så får de bättre insyn som de tar med till eleverna och det blir en smidig övergång.
Text: Karin Ericson
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat
“De yngre eleverna tror att min rätt, ‘Vilda Limpan’, är något som hoppar runt” Patrik vill se till att husmanskosten inte försvinner och han brinner
“När jag serverat den här typen av rätt har den varit väldigt populär bland alla årskurser.” Daniel Nygårds recept till Fast Fusion Climate Week är
“Fast Fusion Climate Week är ett viktigt initiativ, men det behövs ett större engagemang från pedagoger och föräldrar” Niklas Båmstedt är kock för låg- och
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång