
Marlene hyllar det lokala med klimatsmart Jämtländsk fusion
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat
Ännu ett år delar vi på Orkla FoodSolutions ut priset för Årets Gröna Måltid i White Guide Junior. 2022 går förstaplatsen till Mariebergsskolan i Örebro. Hurra!
Ännu ett år delar vi på Orkla FoodSolutions ut priset för Årets Gröna Måltid i White Guide Junior. 2022 går förstaplatsen till Mariebergsskolan i Örebro. Hurra!
På Mariebergsskolan har köket lyckats skapa en grönskande vacker meny som får barnen att själva välja vegetariskt. Nu ska de fira med hemgjord äppelpaj till alla 300 elever i åk F-6. Susanne Andersson är kökschef på Mariebergaskolan.
“Vi är jätteglada och förvånade. När White Guide var hos oss höll vi på att göra våra hemgjorda vegetariska biffar som är väldigt populära så det kan vara därför och vi har en väldigt mysig matsal med kristallkronor och lägger upp maten väldigt fint”, säger Susanne Andersson.
Skolan har en helt grön dag i veckan och en vegetarisk rätt varje dag som ställs först i serveringen för att barnen då gärna smakar, 84% av inköpen är ekologiska och man har ett tallrikssvinn på 6%. Dessutom jobbar köket aktivt med att dra ner köttkonsumtionen genom att göra semirätter där man blandar ut med baljväxter.
“Vi har hållit på i säkert tio år och det börjar lossna mer och mer. Förr kunde vi inte ens skriva att det var vegetariskt, nu frågar många efter det.”
En vinnande faktor tror Susanne är att de är ett sammansvetsat team som jobbat ihop i många år och drar åt samma håll. Hennes tips till andra skolor som vill servera mer vegetariskt är:
“Ge inte upp och kör bara på, till slut så går det.”
En grön vinnare som har insett att vägen till barnens hjärtan går via exceptionellt vacker och vällagad mat, med eller utan kött.
Text: Karin Ericson
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat
“De yngre eleverna tror att min rätt, ‘Vilda Limpan’, är något som hoppar runt” Patrik vill se till att husmanskosten inte försvinner och han brinner
“När jag serverat den här typen av rätt har den varit väldigt populär bland alla årskurser.” Daniel Nygårds recept till Fast Fusion Climate Week är
“Fast Fusion Climate Week är ett viktigt initiativ, men det behövs ett större engagemang från pedagoger och föräldrar” Niklas Båmstedt är kock för låg- och
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång