![Johan, Pelle, Lennart och Kristian äter beredskapsmat ute vid en träbänk med bord.](https://www.orklafoodsolutions.se/wp-content/uploads/sites/42/2024/07/artikel-beredskapsmat-outmeals-johan-pelle-lennart-kristian-1600x1000-1-1024x640.jpg)
Beredskapsmat – på besök hos OutMeals i Varberg
En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk
Ännu ett år delar vi på Orkla FoodSolutions ut priset för Årets Gröna Måltid i White Guide Junior. 2022 går förstaplatsen till Mariebergsskolan i Örebro. Hurra!
Ännu ett år delar vi på Orkla FoodSolutions ut priset för Årets Gröna Måltid i White Guide Junior. 2022 går förstaplatsen till Mariebergsskolan i Örebro. Hurra!
På Mariebergsskolan har köket lyckats skapa en grönskande vacker meny som får barnen att själva välja vegetariskt. Nu ska de fira med hemgjord äppelpaj till alla 300 elever i åk F-6. Susanne Andersson är kökschef på Mariebergaskolan.
“Vi är jätteglada och förvånade. När White Guide var hos oss höll vi på att göra våra hemgjorda vegetariska biffar som är väldigt populära så det kan vara därför och vi har en väldigt mysig matsal med kristallkronor och lägger upp maten väldigt fint”, säger Susanne Andersson.
Skolan har en helt grön dag i veckan och en vegetarisk rätt varje dag som ställs först i serveringen för att barnen då gärna smakar, 84% av inköpen är ekologiska och man har ett tallrikssvinn på 6%. Dessutom jobbar köket aktivt med att dra ner köttkonsumtionen genom att göra semirätter där man blandar ut med baljväxter.
“Vi har hållit på i säkert tio år och det börjar lossna mer och mer. Förr kunde vi inte ens skriva att det var vegetariskt, nu frågar många efter det.”
En vinnande faktor tror Susanne är att de är ett sammansvetsat team som jobbat ihop i många år och drar åt samma håll. Hennes tips till andra skolor som vill servera mer vegetariskt är:
“Ge inte upp och kör bara på, till slut så går det.”
En grön vinnare som har insett att vägen till barnens hjärtan går via exceptionellt vacker och vällagad mat, med eller utan kött.
Text: Karin Ericson
En kris kan komma närsomhelst och se ut på många olika vis. Vi besöker OutMeals, diskuterar beredskapsmat och Johan bjuder även på riktigt gott käk
Till årets klimatvecka har kocken Ulrika Karlsson tänkt rejält utanför boxen och gjort en BBQ-rätt på Laxqueneller i buljong från Abba. Från hyllvärmare till en
Vällagad och spännande husmanskost är ledordet för Per Månsson som serverar cirka 200 elever i matsalen varje dag. För Fast Fusion Climate Week har han
Victoria brinner för att jobba klimatsmart och för att göra eleverna nyfikna. Genom att engagera dem med “från jord till bord tänk” har hon både
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång