
Marlene hyllar det lokala med klimatsmart Jämtländsk fusion
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat
Jana Issa och Alva Sigfridsson från Engelska skolan i Borås tog hem vinsten i Kockduellen 2024 med sin ravioli fylld med Formbar Baljväxtfärs från Anamma.
Jana Issa och Alva Sigfridsson från Engelska skolan i Borås tog hem vinsten i Kockduellen 2024 med sin ravioli fylld med Formbar Baljväxtfärs från Anamma.
Cirka 6200 elever från hela Sverige har varit med och tävlat i Kockduellen som är en matlagningstävling för högstadieelever i årskurs 8 och 9. Finalen avgjordes 14 mars på Restaurangakademien i Stockholm.
Vinnarna Jana Issa och Alva Sigfridsson fick förutom äran att titulera sig som vinnare, även 10 000 kronor i prispengar. Pengarna går till lagets hem- och konsumentkunskapsklass och ska användas för att göra något roligt inom besöksnäringen.
– Det känns fantastiskt! Det var så roligt att få vara med och tävla.
– Vi lagade ravioli fylld med vegansk färs, lök, spenat, svamp och Västerbottensost®. Detta serverade vi med smörstekt palsternacka, fänkål och gulbeta samt krispig grönkål, friterad rödbeta och pankokrisp med Västerbottensost® på toppen.
– Vi vågade experimentera med smakerna och använde råvaror som vi inte var så vana vid, och vi tror att juryn märkte att vi ville utmana oss själva. På ingredienslistan märkte vi att många råvaror pekade mot att man skulle laga asiatisk mat, och just därför valde vi att inte göra det för att sticka ut.
– Vi var också nöjda med hur bra vi fick till raviolin då det egentligen är en rätt som tar ett bra tag att laga, men vi lyckades med det på under en timme.
– Den var ganska lätt att jobba med och det var lätt att komplettera smakerna i den medan man fortfarande kunde smaksätta och göra rätten till sin egen. Den fick bra yta i stekpannan och vi tror att den är ganska mångsidig, det går att göra mycket med den!
– Vi tycker om italiensk mat och ville fortsätta hylla det internationella konceptet som vår skola har. I stadsfinalen gjorde vi en engelsk rätt eftersom vi hade lammfärs som huvudråvara, men nu när vi hade den veganska färsen fick vi tänka om och vara lite mer nyskapande.
– Det var trevligt att få träffa alla de andra tävlande, de var väldigt snälla allihopa!
– Vi var väldigt nervösa både inför och under tävlingen. Vi var sist ut att tävla så när vi skulle presentera vår rätt stod alla och lyssnade, det var lite jobbigt. Vi fick istället peppa varandra och det var en väldigt bra stämning bland oss deltagande, så det blev inte alltför jobbigt.
– Det funkade jättebra! Vi brukar säga att vi kompletterar varandra bra och vi gör väldigt mycket tillsammans. I köket under tävlingen försökte vi sprida ut oss så att vi kunde få så mycket gjort som möjligt.
– Jana vill bli dietist så det är ganska nära branschen, men Alva vill istället jobba som läkare eller apotekare. Vi har inte planer på att jobba inom mat, men om det är dit vägen leder blir vi inte ledsna.
Text: Sofie Strandberg
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat
“De yngre eleverna tror att min rätt, ‘Vilda Limpan’, är något som hoppar runt” Patrik vill se till att husmanskosten inte försvinner och han brinner
“När jag serverat den här typen av rätt har den varit väldigt populär bland alla årskurser.” Daniel Nygårds recept till Fast Fusion Climate Week är
“Fast Fusion Climate Week är ett viktigt initiativ, men det behövs ett större engagemang från pedagoger och föräldrar” Niklas Båmstedt är kock för låg- och
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång