Camilla serverar barnen en riktigt god Sticky Korean

På Orkla jobbar Camilla bland annat med att hålla inspirationskurser, skriva recept och komma på nya användningsområden för befintliga produkter.

Camilla serverar barnen en riktigt god Sticky Korean

På Orkla jobbar Camilla bland annat med att hålla inspirationskurser, skriva recept och komma på nya användningsområden för befintliga produkter.

Se receptfilmen med Camilla Sump Johansson

Camilla berättar om sitt bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.
Play Video about Camilla berättar om sitt bidrag till menyn under Fast Fusion Climate Week 2023.

Camilla Sump Johansson är kulinarisk inspiratör på Orkla och har en gedigen bakgrund inom både restaurangbranschen och som köksansvarig och kock på förskola. Att få med sig hela skolan, inte bara köket, är något Camilla tror är A och O för att lyckas med ett ökat intresse för Fast Fusion Climate Week.

Kika på Camillas recept Sticky Korean.

Hur tror du att man får fler skolor att jobba med klimatveckor?

Det måste helt klart komma uppifrån. Rektorerna måste ta tag i det och hela skolan måste vara med, inte bara köket. Skolköken kan jobba hur mycket som helst med klimatveckorna, men om inte hela skolan är med så blir det ingen helhet. Sätter rektorerna tonen så hänger resten på tror jag.

Och allt hänger ju ihop egentligen. Man kan jobba med mat och klimat i allt från naturkunskap och samhällskunskap till matte och språk. Barn förstår värdet mer idag tror jag, både när det kommer till mat och klimat, och när de hör sina föräldrar prata om de ökade priserna på mat. De vet att man ska behandla mat med respekt och att inte kasta mat.

Att jobba som kulinarisk inspiratör för Orkla, hur är det?

Det är ett väldigt kreativt och varierande jobb där den ena dagen inte är den andra lik. Man får hela tiden tänka nytt och måste se möjligheter på olika sätt.

Jag jobbar ju med allt från att hålla kurser för kommuner och landsting, till att göra TikTok-videor som är min senaste grej.

Berätta om din klimatsmarta rätt, hur har du tänkt?

Min rätt heter Sticky Korean där jag jobbat med Anamma Vegobitar som legat i en marinad. Jag har tänkt att de flesta barn gillar asiatiskt mat med lite sött, lite syrligt och lite salt. Tillbehören med riset och broccoli har jag valt för att jag vet att det är favoriter hos många elever.

Barn är ganska moderna i sin smak idag eftersom vi har så många olika kulturer i skolan. Dessutom har de vant sig vid att äta take away, något de har med sig hemifrån. Så det asiatiska köket är ganska lätt att få barn att äta, till och med de allra minsta.

Sticky Korean för 2023 års Fast Fusion Climate Week.

Du har använt Anamma Vegobitar som protein, berätta varför?

Om man tillagar dessa vegobitar på rätt sätt så blir de riktigt riktigt bra! Men förberedelserna är viktiga. Jag lägger bitarna i en marinad med vitlökspulver, chili, yoghurt, ketchup, paprikapulver och chilisås dagen innan.

Sedan rostar jag dem samma dag som de ska serveras. Då blir de jättegoda och krispiga och barnen tror till och med att det är kött de äter.

Om man får rester över, har du något förslag på vad man kan göra?

Absolut! Man kan göra fried rice till exempel. Stek riset och kör ner vegobitarna och grönsakerna, sen är det färdigt. Vill man addera något så kan man steka ett ägg och lägga på toppen.

Är presentationen och namnet på rätten viktigt?

Både namn och utseende är jätteviktigt. Ser maten inte god ut så vill eleverna inte testa helt enkelt. Och namnet måste ju vara tilltalande när de läser på tavlan vad de ska äta. Det ska låta spännande och roligt!

Om det är mat till mindre barn måste rätten heta något så att de förstår vad det är. Till de äldre eleverna kan man komma på ett mer spännande namn.

Vad tycker du är ett bra tema för klimatveckan nästa år?

Jag skulle vilja att man frågar barnen vad de vill ha. Det är ju trots allt eleverna som ska äta. De borde helt enkelt få frågan och tycka till.

Camilla Sump Johansson.

Dela med andra

Läs också…