
Fyrkantspizza Kebab och Margherita – två nya smaker lanseras
Nu lanserar vi Fyrkantspizza Kebab och Fyrkantspizza Margherita – två nya, men klassiska smaker i vårt sortiment för fyrkantspizza. Våra fyrkantspizzor gör det enkelt för
“Barn äter med ögonen först, så färg och form gör stor skillnad”
Köksmästaren Anders Matzols på Vasagymnasiet i Arboga, lagar klimatsmart och hållbar mat till eleverna. Under Fast Fusion Climate Week 2025 delar han med sig av sitt engagemang för vegetarisk matlagning och berättar om sitt recept som han beskriver som en färgrik smakexplosion.
– Vi var med för första gången förra året, men jag skulle säga att Arboga kommun har kommit långt när det gäller klimatsmart kost till eleverna. På vår skola lagar vi alltid en vegetarisk rätt varje dag och två dagar i veckan kör vi alltid helt vegetariskt. Ibland till och med tre dagar.
– Det är toppen! Man måste låta barnen säga sitt och vara inkluderande. Det är deras tankar och inte de vuxnas tankar.
– Vad jag själv tycker är gott spelar såklart in i vad jag lagar. Jag tycker om konceptet tacos med att komponera eget, och jag gillar lime, koriander och vitlök. Med gymnasieeleverna kan jag ta ut svängarna och krydda på ganska mycket. För mig är det här receptet en riktig smakexplosion!
– Jätteviktigt, det måste vara en rätt som lockar! En fin tallrik med mycket färg som ser lekfull ut. Om det är något som fångar barns intresse så är det nog färg och form. Man ska bli glad när man ser maten. Även olika former tror jag är viktigt, i detta recept har jag till exempel sojabitarna som har sin unika form, rödkålen som är snirklig och sedan de runda tortillabröden.
– Det måste vara trendigt, men jag tycker inte att man behöver nämna att rätten är vegetarisk, då är det många som backar.
– Pulled Vego valde jag för att det är väldigt likt kött och dessutom är marinaden bra. Jag tror en rätt når fram till flera om du “lurar” dem att det är kött.
– Jag ville försöka få med så många smakuppleveler som möjligt i varje tugga. Jag ville både ha salt, sött, krispigt och olika texturer.
– Det blir ofta inte så mycket svinn på den här rätten. Pulled Vego tar du fram från frysen, men skulle det bli något över så kan man göra en gryta. Grönsakerna går ju ut på salladsbuffén dagen efter så det är inget som slängs där heller.
– Vi måste få med föräldrar och pedagoger på tåget, annars funkar det inte. Det måste även finnas intresse och engagemang från skola och kommun.
– Helt klart partytema! Det får man ju tolka hur man vill, men man kan ju ha barnkalas för de yngre barnen och för de äldre har man party. En klimat-partyvecka – det kan ju inte gå fel!
– Det finns alltid utrymme att improvisera, man kan till exempel göra gratänger, fyllning i en paj, servera rätten igen med annan pasta eller göra en lasagne.
– Det är ju jättebra att lyfta ämnet och det är viktigt att eleverna är med på tåget. Så det är varsamhet och tålamod som gäller för att få med dem. En klimatdag här och där kanske är bättre än en hel vecka åt gången, det blir lite roligare att sprida ut dagarna.
– Vi tror att ingången är via eleverna på matråden, det är nog där man får göra dem mer intresserade. En önskan är ju också att man kopplar klimatarbetet mer med läroplanen och lyfter ämnet samtidigt både i skolrestaurangen och i klassrummet. Det vore ju superbra. Jag tror även att om kommunerna skulle satsa på detta mer övergripande så vore det lättare, då tror jag att fler skulle hänga på, tillsammans är vi starkare!
– Jag hade tyckt att det vore kul med fokus på lokalproducerat och svenska råvaror. Sedan vet jag att våra elever har en önskan att ha teman med mat från olika länder, där hade man ju kunnat få in det vegetariska och klimatsmarta också.
Nu lanserar vi Fyrkantspizza Kebab och Fyrkantspizza Margherita – två nya, men klassiska smaker i vårt sortiment för fyrkantspizza. Våra fyrkantspizzor gör det enkelt för
“Barnens favoriter är ett jättebra tema – det är ju faktiskt dem vi lagar maten åt” För Marlene Toven är det självklart att laga mat
“De yngre eleverna tror att min rätt, ‘Vilda Limpan’, är något som hoppar runt” Patrik vill se till att husmanskosten inte försvinner och han brinner
“När jag serverat den här typen av rätt har den varit väldigt populär bland alla årskurser.” Daniel Nygårds recept till Fast Fusion Climate Week är
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång