Gourmets webbredaktör om framtidens trender

Hon bevakar restaurangbranschen och får oss att vilja äta, resa och uppleva. Malin Nordblom är webbredaktör på tidningen Gourmet, skriver för View Stockholm och driver fabfoodswede på Instagram med över tiotusen följare plus blogg. Vi pratade med Malin om vad hon ser för trender, vilka matkulturer som är på ropet och hur det är att jobba med att äta. Låt det smaka…

2021-02-16

Malin Nordblom.

HUR ÄR DET ATT JOBBA MED MAT OCH ATT ÄTA HELA DAGARNA?
“Det är så klart härligt och underbart. Det är en dröm, men man blir inte så rik. Man måste vara nyfiken och öppen för allt.”

VAD ÄR DITT FAVORITKÖK?
“Det kinesiska är helt klart mitt favoritkök, kanske för att jag bott i Kina. Det är så varierande och jag gillar att äta mycket småsaker, vilket man gör där. I Shanghai är det inte så stark mat, utan mycket vitlök och ingefära.”

VAD SER DU FÖR TRENDER SOM KOMMER JUST NU?
“Jag tror att det kommer bli mer “hemma hos”-restauranger, det poppar upp fler och fler. Jag tror att fine dining kommer att minska och bra, god, lokal mat har fokus. Man äter hellre mindre extravaganta måltider, men att det ska vara bra och lokalt.”

VILKA LÄNDER ÄR PÅ ROPET?
“I Stockholm har det kinesiska köket med “riktig kinamat” kommit allt mer. Här finns människor som brinner för det, och det märks även att de tidigare ”försvenskade” kinakrogarna börjar göra om. Det svenska köket börjar komma mer och mer, och är man utomlands är de ofta intresserade av det svenska köket. Det är roligt. Det blir liksom nytt och ett sving uppåt.”

Personligen tycker jag att Moskva är väldigt intressant. Det finns så många unga och taggade kockar där.

“Jag var i Moskva på ett event innan Corona, och då hade man arrangerat ett seminarium för unga kockar och bjudit in kända kockar med tunga namn från hela världen för att lära upp ungdomarna. Det var så häftigt att se den nyfikenheten och hungern hos dessa. Det är svårt att se samma sak i Sverige idag, för här har kockyrket redan så hög status och många är så duktiga!”

HUR SER FRAMTIDEN UT PÅ RESTAURANGERNA OCH DERAS FOKUS PÅ HÅLLBARHET?
“Alla stora restauranger jobbar för att vara mer hållbara. Paul Svensson är bra förebild, och många i Norden är väldigt duktiga. Restaurangen Nolla i Helsingfors är också grymt duktiga på detta, och försöker använda allt de kan. De har helt enkelt nästan noll sopor.”

“Ett sugrör ser du nästan aldrig på krogen idag, det är ju ingen som har det. Det känns också viktigt att ha en hållbar stil, använda naturmaterial och inte göra om hela tiden. Det känns väldigt ohållbart att ändra stil på restaurang ofta. Bättre att göra bra från början. Menyerna kommer också förflytta sig till mobilen, istället för att man ska printa ut på papper hela tiden.”

VI BEHÖVER ÄTA MER FLEXITARISKT FÖR ATT MINSKA KLIMATPÅVERKAN. HUR SER DET UT PÅ RESTAURANGERNA?
“Det är både mycket grönt och det ska vara så lokalt som möjligt. Grönsaker var förr något extra på tallriken, men idag är det sällan man blir serverad kött. Det är mer fisk och grönt, i alla fall där jag brukar äta. Det är väldigt roligt att få till maträtter av naturen och trädgården.”

VAD ÄR DITT BÄSTA GRÖNA?
“I Grekland lagar man mycket spröda maskrosblad. Det tycker jag är sjukt gott. Jag kokar dem med citron, salt, och peppar och kyler ner dem i kylen. I Grekland äter man det kallt eller varmt. Jag är helt besatt av det. Det heter Horta och kan även göras med andra blad, men jag gör det helst med maskrosblad. Varje gång min man klipper gräset säger jag stopp! Granskott är också gott och något man göra mycket gott med. Men allt beror på säsongen.”

DU ÄR EGENTLIGEN SILVERSMED, HUR KOM DET SIG ATT DU BÖRJADE JOBBA MED MAT?
“Jag har bott mycket utomlands och jobbat på restauranger, drivit bar och café, och under de sju år jag bodde i Shanghai, så arrangerade jag ofta obetalda matturer. Jag lagade även väldigt mycket kinesisk mat med min bästa vän från Shanghai, och det är kanske också anledningen att jag lagar så mycket kinesiskt.”

HUR HAR CORONAPANDEMIN PÅVERKAT DITT ARBETE?
“Jag älskar att hitta på recept. Bloggen fabfoodieswede.com gick från att vara liten till att explodera nu under Corona, för att många lagar mat hemma. Det blir inte lika mycket restaurangjobb, men jag försöker uppmana folk att gå ut och äta eller beställa hem mat.”

Text: Karin Ericson

Karin Ericson


Vidare läsning

Next is Now – vår plattform kring framtidens mat.

Fast food-trender och tips.

Restaurang-trender och tips.

Vårt vegetariska snabbmatskoncept Fast Vego.

Hur du planerar din egen klimatsmarta veckomeny.

fabfoodieswede.com