Skåne tävlar i Culinary World Cup

Genrepet pågår för fullt för kocklaget Skåne Kulinar och fyra studenter är med och tävlar för första gången i år. Snart går resan mot finalen Culinary World Cup i Luxemburg.

2022-11-15

Mat som konstverk från Skåne Kulinar.

Skåne Kulinar lyfter skånsk matkultur internationellt, skapar talanger som går vidare till Svenska kocklandslaget och bidrar till att göra kockyrket mer attraktivt för unga. Varje år väljer Skåne Kulinar att ge plats åt 3-4 studenter för att ge dem möjlighet att utvecklas och inspirera till att satsa på ett yrke som kock.

“Vi tar in skolungdomar för att ge dem mer branschvana inom yrket. Här utvecklas de mer och snabbare än i ett vanligt kök och man lär sig att experimentera och förstå. Regionslagen fungerar som en katalysator till kocklandslaget och de här lagen behövs för utvecklingen av gastronomin”, säger lagledaren Linus Hornwall.

“Vi samarbetar med restaurangskolorna och lärare, som fångar upp elever som brinner för yrket, som är intresserade av att tävla och har möjligheten att lägga den tid det krävs.”

Möter pressen och besökarna hos Orkla Foods Sverige
Linus har samlats med sina 13 lagkamrater på Orklas Foods Sveriges huvudkontor och kök där de dukat fram alla de 23 rätter som ska visas upp för domarna i Luxemburg. Mängder av tallrikar med glänsande färgfulla, detaljrika rätter står uppdukade på rad och det är sista träningen inför tävlingsveckan. Under en träningsperiod lägger laget nästan 60 timmar i månaden på ideell basis och för en student är det många helger som går åt.

Muhammed Almosawi är 18 år och läser på Gymnasieskolan Vipan i Lund. Redan som treåring var han intresserad av att stå i köket med sin mamma och utanför studierna jobbar han extra på tvåstjärniga Vollmers i Malmö. Han upptäckte Skåne Kulinar på Instagram, blev intresserad och skickade in en ansökan om att få vara med.

“Här får jag lära mig precision, noggrannhet och ansvar för att få saker gjorda. Jag gillar när det är mycket pill och det får jag öva på”, säger Muhammed som för dagen är uppklädd i tävlingsoutfit. En kockrock med ingraverat namn.

Orkla FoodSolutions är guldsponsor till Skåne Kulinar
Orkla FoodSolutions har valt att vara en utav guldsponsorerna till Skåne Kulinar för att laget satsar på unga och bidrar till att utveckla branschen samt skånsk gastronomi. Bidraget består av både kunskap, råvaror och finansiella medel, vilket gör det möjligt att som enda lag från Sverige åka och tävla internationellt i Culinary World Cup i år.

“Sponsringen är ovärderlig för oss”, säger Linus Hornwall som börjar bli nervös. “Men det känns bra, vi är ett lag där det är högt i tak och man vågar prestera.”

Fakta Skåne Kulinar

  • Skåne Kulinar är ett regionalt kocklag som ägs av Svenska kockars förening.
  • Laget har vunnit OS-silver, OS-guld och VM-guld.
  • Kocklaget består av 14 kockar varav 4 är studenter 2022.

Av: Karin Ericson


Vidare läsning

Ellinor och Jens på Next is Now Matfestival-scenen.
Next is Now – vår plattform gällande framtidens mat.

 

Gott & Grönt konceptbild med logga och gröna serveringar i bakgrunden.
Gott & Grönt – ta del av vårt vegetariska utbildningspaket och handbok.

 

Orkla FoodSolutions logga för vår klimatsmarta menyplanerare.
Skapa din egen meny med våra klimatberäknade recept.

 

Besökare på Next is Now Matfestival.
Hör av dig och låt oss göra något bra tillsammans.