Climate Week och Helsingborg sätter skolmaten i rampljuset

I förra veckan gick Climate Week av stapeln med 165 skolor som deltog i 23 kommuner. Vi på Orkla FoodSolutions har varit partner i projektet och stöttat med material och innehåll.

Climate Week och Helsingborg sätter skolmaten i rampljuset

I förra veckan gick Climate Week av stapeln med 165 skolor som deltog i 23 kommuner. Vi på Orkla FoodSolutions har varit partner i projektet och stöttat med material och innehåll.

Helsingborgs stad har jobbat mycket med att klimatanpassa maten på skolorna, och nådde redan vid årsskiftet målet om att komma ner till 1,5 CO2-ekvivalenter per kilo livsmedel, och har redan halverat matsvinnet sedan 2017.

Det är mer än målet för Climate Week. Men med klimatveckan vill Johan Hansen och Johan Husgafvel, måltidsutvecklare vid Helsingborgs stad och två av fyra initiativtagare till veckan, nå utanför skolans väggar och in i elevernas hem. I Helsingborg har de valt ut 10 skolor som körde veckan. Senare kommer de att genomföra samma sak på de andra skolorna i kommunen.

Hur kom ni på idén till klimatveckan?

Vi hörde att Orkla kört en klimatvecka tillsammans med Burlövs kommun och tänkte att det skulle vara en kul grej att göra detta tillsammans med Eslövs kommun, och pratade då med Michael och Charlotte där. Det var inte meningen att det skulle vara en större grej från början, men sedan började det sprida sig runtom i landet, vilket ju är väldigt positivt.

Vad hände under veckan?

Vi bestämde snabbt att det skulle vara lätt att haka på för andra skolor och lätt att få tillgång till material. Från den lilla idén har det blivit hemsida, filmer, vi har tagit fram nyckelrecept, vi har gått ut med ett mail till föräldrar, skolor och rektorer och innan lunchen har vi en fem-minuters lektion i klassrummen. Vi har tagit fram många hjälpmedel som gjort att det gick att sprida på ett lätt sätt.

Fast Fusion Climate Week-skyltar i skolrestaurang.

I Helsingborg har ni redan nått klimatmålen för Climate Week. Varför gjorde ni då detta?

För att lägga fokus på den klimatsmarta maten, skapa en hype och nå ut utanför skolans väggar och till föräldrar. Eftersom vi jobbar mycket klimatsmart, så tror alla att barnen bara får vegetariskt, men sanningen är att de får en helvegetarisk lunch i veckan och det finns vegetariskt alternativ varje dag. Vi vill visa att klimatsmart inte betyder vegetariskt. Och öka intresset för barnens mat i skolan.

Har ni gjort något tidigare för att övertyga föräldrarna om den klimatsmarta maten?

Vi har tidigare tagit fram material till matsalen som berättar om växtbaserat protein och vilka livsmedel som är bättre för klimatet. Men vi har inte jobbat aktivt mot förälrarna. Alla förskoleelever får en matbok som de ska ta med hem. Det är den kanalen vi haft och där står hur vi jobbar och allmännyttigt om maten, vilket är en bra grej. Några kök har även varit väldigt drivna med Instragram det senaste året.

Vi har även varit med på Helsingborgs festival och nådde då ut till föräldrar och andra intresserade om vad som händer i skolan. Vi bjöd på en klimatsmart rätt, en Pasta Bolognese som är populär hos eleverna, där vi bytt ut nötköttet mot hönsfärs. Den klimatsmarta varianten går hem lika bra, om inte bättre.

Servering i en av Helsingborgs skolrestauranger.

Vad blir ert nästa mål?

Vi hade redan kommit ner till 1,5 ekvivalenter vid årsskiftet och kollar man nationellt sett är det jättebra. Det är inte många som vet om det. Så detta är ett sätt för oss att få ut det till andra. Att motivera oss själva, är att komma ner ännu lägre förstås. Till 1,4 eller 1,3.

Tror ni att Climate Week leder till något efter dessa sju dagar?

Detta hade aldrig blivit av om vi inte haft kontakt med Eslöv. Att jobba tillsammans med grannkommuner är viktigt. Det finns mycket kunskap där ute och det man inte kan själv kan någon annan. Fokus är att detta ska bli kul. Det ska inte bli en stressgrej. Allt går att modifiera. Vad man än gör, kan man alltid göra det lilla. Man kan börja långsamt.

I Helsingborg körde vi klimatveckan på tio skolor för att kunna lägga allt krut där. Vi kommer sen fortsätta att göra detta och köra 10 skolor åt gången.

Text: Karin Ericson

 

Kockarna Johan och Johan i köket.

Dela med andra

Läs också…