Daniels klimatsmarta Korma får skolbarnen att älska indisk mat

“När jag serverat den här typen av rätt har den varit väldigt populär bland alla årskurser.”

Daniel Nygårds recept till Fast Fusion Climate Week är en Indisk Korma, anpassad för skolmåltiden.
Här berättar Daniel om sin passion för matlagning, hållbarhet och vikten av att engagera både elever och föräldrar i klimatveckan. 

Med mer än 20 års erfarenhet i branschen, varav åtta år inom kommun och skola, har Daniel Nygård omfattande kunskap om matlagning. Idag arbetar han på Campus Konradsberg i Stockholms kommun, där han lagar mat för elever från förskoleklass till gymnasium, ett jobb han finner mycket stimulerande. 

– Att få jobba med kroppen tycker jag är viktigt, och det är såklart också givande när eleverna äter det man lagar och verkligen tycker om det, säger han. 

Ditt recept till Fast Fusion Climate Week är en Indisk Korma, hur kom det sig att du ville göra den rätten?

– Jag har ju inte uppfunnit rätten, men när jag har serverat den här typen av rätt har det varit väldigt populärt bland alla årskurser. Korman är kryddig men inte stark, så den passar barn i alla åldrar. Jag har dessutom anpassat den för skolmåltiden, och till exempel bytt ut cashewnötter mot solrosfrön, och istället för yoghurt så har jag kokosmjölk eller kokosgrädde.

Hur mycket spelade din personliga smak in när du tog fram receptet?

– Jag tycker ju om grytor och gillar indiskt, så det är absolut en rätt jag själv tycker om och gärna skulle äta. Men som sagt, jag har anpassat just den här rätten för barn.

Vad använder du för protein som dominerar rätten? Varför valde du just detta?

– Det ska egentligen vara kyckling, men just i den här rätten så spelar det inte någon roll eftersom det är såsen som smaksätter allt samtidigt som eleverna får protein i sig. Först marinerar jag Anamma Vegobitar för att ge smak, sen steker jag dem för att få mer textur, och därefter lägger jag dem i grytan.

Hur har du mer tänkt när du jobbat med ditt recept?

Eftersom jag har förenklat originalreceptet på Korma använder jag malda kryddor istället för hela.

Presentationen och namnet på rätten, hur viktigt är det?

– Jag tycker såklart att presentationen är viktig, men det går ju inte att servera gryta på så många sätt. Man kan däremot ha olika toppings vid sidan av, som rostad lök eller koriander, så att det ser mer inbjudande ut.

– Namnet Indisk Korma har ju inte jag kommit på, däremot är det bra att inte skriva ut att det är en vegetarisk rätt, för det är ofta avskräckande. Många elever tror till och med att det är kyckling i den här och när de väl ätit och upptäckt att den var helvegetarisk så bryr de sig inte. 

Om man får rester över, har du tips på vad man kan göra då?

– När man tillagar rätten så kan man försöka att hålla proteinet och såsen isär så länge det går. Då kan man antingen återanvända såsen eller bitarna till något annat alternativt frysa in, var för sig. Riset som blir över kan användas att göra fried rice eller en asiatisk ris-sallad.    

Har du några smarta svinnknep för att ta vara på råvarorna i din rätt?

– När man tillagar rätten så kan man försöka att hålla proteinet och såsen isär så länge det går. Då kan man antingen återanvända såsen eller bitarna till något annat alternativt frysa in, var för sig. Riset som blir över kan användas att göra fried rice eller en asiatisk ris-sallad.  

Hur jobbar just er skola med klimatveckor under året?

– Vi lagar mycket vegetariskt året om, vissa dagar i veckan har vi faktiskt helt vegetariska luncher då vi bara serverar en rätt. Men då försöker vi servera en rätt som är igenkännande, t.ex. som Bolognese med spagetti men med vegetabiliskt protein istället.

Vad krävs det för att få med föräldrar och pedagoger på tåget till klimatveckan?

– Jag tror att det bästa sättet att nå ut är att låta föräldrarna få komma till skolan och smaka på det vi serverar. Man kan inte stå vid en tavla och berätta om detta utan de måste komma ut till skolorna. De där föräldrafritt-kupongerna måste man ju verkligen pusha för. 

Vad tycker du är viktigt med Fast Fusion Climate Week? Vad skulle kunna bli bättre?

– Det är viktigt att man uppmärksammar det här och att vi tänker på att det vi stoppar i oss påverkar på miljön och samhället. Men jag har kock-kollegor som inte känner till den här veckan även om de är engagerade i miljöfrågor, så man måste nog se till att Stockholm stad får informationen så att Fast Fusion Climate Week når ut till fler. 

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…