Lyxiga laxqueneller på spett när Ulrika sätter menyn

Till årets klimatvecka har kocken Ulrika Karlsson tänkt rejält utanför boxen och gjort en BBQ-rätt på Laxqueneller i buljong från Abba. Från hyllvärmare till en modern och god rätt.

Lyxiga laxqueneller på spett när Ulrika sätter menyn

Till årets klimatvecka har kocken Ulrika Karlsson tänkt rejält utanför boxen och gjort en BBQ-rätt på Laxqueneller i buljong från Abba. Från hyllvärmare till en modern och god rätt.

Se den korta versionen av Ulrikas receptfilm

Play Video about Kocken Ulrika Karlsson. Omslag för receptteaser.

Ulrika Karlsson har arbetat i kök sedan 1998 då hon gick ut Hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet i Oskarshamn. Idag jobbar hon med att laga mat till cirka 500 gymnasieelever på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta.

Vad är det bästa med att laga mat på en gymnasieskola?

– Genom att jobba på en gymnasieskola känner jag att jag har hittat hem. Jag har en helt annan kontakt med våra gäster då det i stort sett är vuxna man lagar till. Man kan få eleverna delaktiga och man kan dundra på med allting i princip. Det är nästan som att jobba på en “riktigt restaurang”.

Berätta om din rätt BBQ-laxspett, rostad potatis och coleslaw?

– Jag har kokat en bbq-sås gjord med ajvar relish istället för tomat som ofta är basen. Därefter har jag hällt av buljongen från laxquenellerna och låtit dessa marinera i BBQ-såsen över natten och sedan grillat dem i ugnen. Detta gör jag för att få till en annan textur som blir fastare och för att få en krispig yta. Det blir dessutom en härlig och rökig barbecue-smak.

– Tillbehören är rostad potatis med timjan, olja och paprikapulver som jag också rostar i ugnen. Coleslaw är en variant på säsongens råvaror såsom vitkål, morot, rättika och tunt skivad rödlök, lite purjolök för extra crunch och Dijonsenap från FELIX. Majonnäsen gör jag med crème fraiche så att den blir lite fräschare och inte så stabbig.

Vad tänkte du när du skapade ditt recept till klimatveckan?

– Jag ville experimentera och fick tänka utanför boxen för att hitta på något som redan finns men göra något mer modernt av det. Att använda Laxqueneller i buljong från Abba, som kanske ofta är en hyllvärmare, och göra något nytt av dem var en utmaning. Det är även viktigt för mig att få feedback så jag testkörde rätten på lite elever som verkligen gillade den.

Hur var det att jobba med Laxqueneller i buljong från Abba som protein?

– Jag tyckte det var kul. Det var en utmaning just för att “poppa” till dem och tänka utanför boxen och för att få dem mer tilltalande för mina gäster. Färsk lax är ju jättedyrt men samtidigt ska man äta fet fisk, så fiskbullar och laxqueneller är ett bra och billigt alternativ.

Har du jobbat med råvaror i säsong i rätten?

– Ja, jag har använt höstpotatis som är närodlade och morötter, vitkål och purjolök ligger i säsong under hösten. Om man inte vill rosta potatis kan man alltid köra fryst Pommes Chateau från FELIX istället.

BBQ-spett med Laxqueneller från Abba. Ulrikas bidrag till Fast Fusion Climate Week 2024.

Om man får rester över av din rätt, har du något förslag på vad man kan göra då?

– Får man över av laxquenellerna kan man hacka dem och göra en baguetteröra med majs eller rödlök till exempel. Coleslawn kan man ha på salladsbuffén och potatisen kan man använda i en potatissallad eller liknande.

När det kommer till presentationen av rätten, hur tänker du där?

– Matsalen är ju elevens restaurang och de kan ju faktiskt gå och handla mat på annat matställe om de har lust, så jag konkurrerar med andra helt enkelt. Detta gör att presentationen är väldigt viktig. Även om vi oftast lagar i bleck så har vi alltid en presentationstallrik där vi lägger upp rätten snyggt.

Hur viktigt tror du att namnet på en maträtt är för att landa rätt hos eleverna?

– Det tycker jag är jätteviktigt, namnet måste låta mer modernt. I detta fall använder jag BBQ för det vet jag att eleverna älskar, det tilltalar ju absolut mer än “fiskbullar i ugn”. Jag tror också att det gör mycket att skriva “rostad potatis” istället för bara potatis. Eller att addera krispig för att beskriva en maträtt, för att nämna några exempel.

Vad tycker du är så bra med Fast Fusion Climate Week?

– Det är viktigt för vi alla måste dra vårt strå till stacken. Jag tror det är bra att man börjar med detta i skolan så att man får in “tänket” i barnens livsvanor. En kampanj från en matkedja om att äta mer klimatsmart är en sak, den kan man gå förbi och ignorera, men här måste alla vara med.

Text: Sofie Strandberg

Kocken Ulrika Karlsson.

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…